11 Νοε 2020

Το πρωτοσέλιδο της Ένωσης


Το «Αιγαίον*» του Ιωάννη Βακιρτζή θα κυκλοφορήσει πανηγυρικό και πολύχρωμο το πρωί της Κυριακής 11ης Νοεμβρίου, όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Αγώνες Ελευθερίας», ο ιστορικός Κώστας Πτίνης.

Η εφημερίδα εκείνης της ημέρας γράφει...

«Επέστη ήδη η αγία και η ευλογημένη ώρα και ουδεμία πλέον δύναται να χωρέση αμφιβολία ότι μετ’ ολίγον η Κυανόλευκος θα κυματίζη θριαμβευτικώς και η περίφημος και μοναδική εις το είδος της Σαμιακή Ηγεμονία, το νόθον τούτο και εξαμβλωτικόν κατασκεύασμα  της αστόργου διπλωματίας, θα ανήκη μόνο εις την ιστορία». Και πιο κάτω η εφημερίδα θα καταλήξει: «Προσέλθωμεν εις την χαράν με την λαμπρότερα ημών περιβολή απηλλαγμένο παντός ρύπου.... Από σήμερον ας λάμψουν εις όλην την ωραίαν ημών νήσον τα εθνικά ημών χρώματα και ας σβυσθή κάθε ερυθρά γραμμή η οποία υπενθύμιζε μέχρι τούδε το θλιβερό και απαίσιο παρελθόν. Εις τας πόλεις και τα χωρία, εις τα όρη και τας πεδιάδας, όπου χθες ακόμη αντελάλησαν δια τελευταίαν φοράν ο κρότος των βαρβάρων και η οδύνη του τρόμου ας αντηχήση τώρα γλυκειά και περιπαθής μυριόστομος η φωνή: «Ζήτω η Ένωσις».

* Η εφημερίδα "Αιγαίον" κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 1912. Εκδιδόταν ανελλιπώς έως το 1941, οπότε και έκλεισε λόγω της Ιταλικής κατοχής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required