5 Αυγ 2014

Πέθανε ο “Σκορτσέζε της αβάν γκαρντ” – Είχε εκθέσει στη Σάμο το 2012


Ο Χ. Φαρόκι στην έκθεσή του στο Πυθαγόρειο

Ο Χαρούν Φαρόκι, ένας από τους πιο σπουδαίους αβάν γκαρντ σκηνοθέτες που κάποιοι χαρακτήριζαν ως «Σκορτσέζε της αβάν γκαρντ», πέθανε στις 30 Ιουλίου κοντά στο Βερολίνο, σε ηλικία 70 ετών. Ο τσεχικής καταγωγής γερμανός σκηνοθέτης γύρισε περισσότερες από 100 ταινίες, βιντεοεγκαταστάσεις, ενώ υπήρξε συγγραφέας και επιμελητής εκθέσεων. Το έργο του Χαρούν Φαρόκι κινείται ανάμεσα σε δύο πόλους, τον εικαστικό και τον κινηματογραφικό, είναι ένα έργο ριζοσπαστικό και διεθνώς αναγνωρισμένο.


Το καλοκαίρι του 2012, η έκθεση που ξεκίνησε για πρώτη φορά τη λειτουργία του εκθεσιακού χώρου "Art Space Pythagorion", στο λιμάνι Πυθαγορείου, από το ίδρυμα Schwarz, ανήκε στον μεγάλο καλλιτέχνη. Είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε από κοντά και να θαυμάσουμε το έργο του επί σαμιακού εδάφους.


Ο Χαρούν Φαρόκι γεννήθηκε το 1944 στο γερμανικό τμήμα της Τσεχοσλοβακίας από Ινδούς γονείς.
 
Από πολύ νωρίς αποφάσισε να παίξει με τα όρια του συμβατικού κινηματογράφου και να ασχοληθεί με θέματα πολιτικά. Οι ταινίες του είχαν στο επίκεντρό τους την εργατική τάξη, τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τα κολαστήρια του Άουσβιτς, την τηλεόραση, τη διαφήμιση.
 
Από το 1966 έως το 1968 σπούδασε στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Δ. Βερολίνο. Το 1966 παντρεύτηκε την Ούρσουλα Λέφκες με την οποία απέκτησε δύο κόρες.
 
Από το 1974 έως το 1984 εξέδιδε την εφημερίδα «Filmkritik» στο Μόναχο. Διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής από το 1993 έως το 1999 στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια.
 
Το 1998-99 εκδόθηκε το βιβλίο του «Speaking about Godard/Von Godard sprechen» στη Νέα Υόρκη και το Βερολίνο.
 
Από το 1966 έως σήμερα έκανε πάνω από εκατό παραγωγές για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε Μουσεία και Γκαλερί.
 
Ο Φαρόκι ασχολήθηκε κυρίως με το ντοκιμαντέρ, παρατηρώντας τον κόσμο με την ιδιαίτερη ματιά του.
 
Αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με το found footage, το προϋπάρχον υλικό, το οποίο αξιοποίησε για να μιλήσει για θέματα που τον απασχόλησαν (όπως η επανάσταση του 1989 στην Πολωνία).

Το 2007 πήρε μέρος στη 12η Documenta με μία βιντεο-εγκατάσταση (αποτελούμενη από δώδεκα βιντεο-ντοκιμαντέρ για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Βερολίνο).
 
Από το 2004 διατελούσε επισκέπτης καθηγητής και από το 2006 έως το 2011 διετέλεσε μόνιμος καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης.
 
Αν και το έργο του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2013 βρέθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στο έργο του.


Πηγές: "Σαμιακόν Βήμα" και "Nooz.gr"

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required