28 Σεπ 2014

Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση Αποβλήτων – Δημαρχείο Σάμου 1-3 Οκτωβρίου


 

Ένα διεθνές εργαστήριο ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά γύρω από τη διαχείριση των αποβλήτων τους και τις λύσεις που θα πρέπει να αναζητηθούν, θα πραγματοποιηθεί από 1-3 Οκτωβρίου 2014 στη Σάμο. Οργανώνεται από τη γερμανική -, μη κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική οργάνωση «Sails for ScienceFoundation» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου








Εστιάζοντας στις δυνατότητες γύρω από τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της υπεύθυνης διαχείρισης των αποβλήτων που συσσωρεύονται στα νησιά, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συζητήσουν τρόπους για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των διαφόρων ειδών αποβλήτων. Μετά το συνέδριο θα ακολουθήσουν δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων. Το "Clean-Up το νησί μας" την 1η Νοεμβρίου στη Σάμο, θα είναι η πρώτη εκστρατεία με διμερείς συνεργασίες τεχνογνωσίας μεταξύ ελληνικών νησιωτικών κοινοτήτων και ξένων δήμων, και ευκαιρία συμμετοχής σε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας.

 Η βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων αποτελεί καθήκον υψηλής προτεραιότητας για τους περισσότερους δημάρχους σε νησιά σε όλο τον κόσμο. Η αύξηση των αποβλήτων σε μικρά νησιά με περιορισμένες υποδομές αποτελεί σοβαρή απειλή για την δημόσια υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετεί τους θανάτους των παιδιών κάτω των 5 ετών σε 4,7 εκατομμύρια ετησίως. Οι θάνατοι αυτοί σχετίζονται με ασθένειες που προκαλούνται από το περιβάλλον. Απαραίτητοι πόροι των νησιών, απειλούνται από την ακατάλληλη διαχείριση αποβλήτων: πόσιμο νερό, η γεωργία, ο τουρισμός και πολύτιμες θαλάσσιες περιοχές. Επιπροσθέτως βαριά μέταλλα και χημική ρύπανση μέσω αποβλήτων από ηλεκτρονικές συσκευές βρίσκονται σε άνοδο.
H Ελλάδα, η χώρα με τα περισσότερα κατοικημένα νησιά στην Ευρώπη, παράγει 15.000 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων ανά ημέρα, με 2 κιλά ανά κάτοικο ανά ημέρα. Από το 95% των αποβλήτων που συλλέγονται μόνο 8% ανακυκλώνεται ενώ 92% των αποβλήτων πετάγονται κάθε μέρα, χωρίς καμία προ-ή μετα-επεξεργασία, σε αμφισβητούμενες χωματερές. Η σύνθεση είναι 47% οργανικά απόβλητα, 20% χαρτί, 9% πλαστικό, γυαλί 4%, 4% μέταλλο και 16% άλλα επικίνδυνα απόβλητα (UNSD, ΟΟΣΑ και εκθέσεις). Η παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων στο πολύτιμο περιβάλλον στα νησιά του Αιγαίου είναι κοινή πρακτική. Καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη η πρόκληση να βρεθεί μια παραλία που δεν έχει ρυπανθεί από τα πλαστικά απορρίμματα που φθάνουν από το « run-off » στη θάλασσα. Τα περισσότερα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων δεν συμμορφώνονται στις επιταγές της ΕΕ και τις εθνικές νομικές οδηγίες.



Τι σπατάλη! Η ανακύκλωση των αποβλήτων αποφέρει επίσης τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες. Η διαχείριση των αποβλήτων μπορεί να δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας μέσω της ανακύκλωσης, της συλλογής και της επεξεργασίας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Έξυπνες δημόσιες πολιτικές, δημιουργικά οικονομικά κίνητρα και η μεταφορά τεχνολογίας μπορεί να μετατρέψει «Trash σε Treasure» μέσω της αειφόρου ανάπτυξης. Η εκτίμηση των εσόδων στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες να αυξηθεί από 100 εκατ. ευρώ σήμερα σε 800 εκατ.  ευρώ στα επόμενα 8 χρόνια. Για παράδειγμα, η επεξεργασία των βιολογικών αποβλήτων αποτελεί μια μόνο μεγάλη ευκαιρία.
Παρά το γεγονός ότι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα και η διοίκηση καθίσταται συχνά αναποτελεσματική, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά και υπεύθυνοι ως προς τη συλλογική μας ευθύνη. Αυτό το μοναδικό συνέδριο, IWIC'14, συγκεντρώνει τα ενδιαφερόμενα μέρη πολιτών των νησιών, των τοπικών αρχών, ΜΚΟ, ερευνητικά ιδρύματα, εμπειρογνώμονες της οικονομίας και των παρόχων τεχνολογίας από πολλές χώρες και διαφορετικές ηπείρους οι οποίοι θα ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση των αποβλήτων. Στο συνέδριο αυτό, όχι μόνο θα αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις απειλές και τις προκλήσεις των αποβλήτων, αλλά θα υπογραμμιστούν παράλληλα οι τεράστιες οικονομικές δυνατότητες στον τομέα της ανακύκλωσης και στην διαχείριση των αποβλήτων σε απομακρυσμένες περιοχές, με έναν κεντρικό ομιλητή έκπληξης.

Το συνέδριο υποστηρίζεται γενναιόδωρα από τον Δήμο Σάμου, την Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Ίδρυμα Schwarz, το Ξενοδοχείο Samos Hotel και την Οργάνωση Good Cop Bad Cop GmbH.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required