28 Σεπ 2014

«Το ψέμα του Άρμστρονγκ» – Ολοκληρώνονται απόψε οι προβολές του 2ου «AegeanDocs»


Σήμερα Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνονται οι προβολές του φετινού 2ου «Aegean Docs» που διεξήχθη από 20-28/9 σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Το επίκεντρο ήταν φέτος η Μυτιλήνη αλλά ίσως την επόμενη χρονιά να είναι η Σάμος.Η αποψινή προβολή (Αμφιθέατρο κτιρίου Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – 20:00), αφορά στο ντοκιμαντέρ του Άλεξ Γκίμπνεϊ που καταγράφει την απίστευτη άνοδο του θρύλου της ποδηλασίας Λανς Άρμστρονγκ και την τελική πτώση σε δυσμένεια χάνοντας ολοκληρωτικά την υπόληψή του. Διαβάστε παρακάτω τι είναι το «AegeanDocs».



Τι είναι το "AegeanDocs"


Το "AegeanDocs" χρηματοδοτείται και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακό Ταμείο) με τη συνεργασία και συμπαράσταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Φεστιβάλ έχει ως επίκεντρό του ένα νησί του Βόρειου Αιγαίου.  Στο νησί αυτό φιλοξενούνται οι βραβευμένοι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ και γίνονται όλες οι προβολές και λοιπές εκδηλώσεις, μερικές από τις οποίες μεταδίδονται με τεχνολογία live streaming στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου υπάρχει τεχνική δυνατότητα. Την τεχνική υποστήριξη της ζεύξης, το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό προσφέρει το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Αιγαίου.



Ο βασικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ αφορά τα «κοινωνικά», «πολιτικά» και «ιστορικά» ντοκιμαντέρ (η Ιστορία αντιμετωπίζεται πολύ περισσότερο ως η διερευνητική ματιά του σημερινού ανθρώπου στο χρόνο και στο παρόν και πολύ λιγότερο ως ακαδημαϊκή ενασχόληση με μια παρελθούσα πραγματικότητα).  Πέρα από τις διεθνώς καταξιωμένες και αναγνωρισμένες παραγωγές της δυτικής κουλτούρας (κάποιες βραβευμένες με Οscar), ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για ταινίες που προέρχονται από την «άλλη όχθη»,  που, στην περίπτωση του ΑegeanDocs, είναι οι ταινίες που έρχονται από την Τουρκία, τον Αραβικό κόσμο και την Αφρική. Στις προσεχείς διοργανώσεις του Φεστιβάλ θα αναδειχθούν επίσης ως ξεχωριστές θεματικές ενότητες οι ταινίες ντοκιμαντέρ με τουριστικό/ταξιδιωτικό χαρακτήρα, οι σπουδαστικές ταινίες και οι ταινίες περί τις τέχνες.Όμως ένα Φεστιβάλ δεν είναι μόνο ταινίες. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πέρα από την προσφορά του σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό, διοργανώνει τα μεγαλύτερα παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σε ελληνικό Φεστιβάλ. Με δεκάδες ώρες διδασκαλίας για τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ, τα σεμινάρια απευθύνονται στο  ευρύ κοινό και διδάσκονται από καθηγητές Πανεπιστημίου και επαγγελματίες σκηνοθέτες και στα έξι  νησιά του Αιγαίου όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο.




ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ



Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, αξίας 2.000 €


Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ, αξίας 2.000 €


Καλύτερης Κοινωνικής ταινίας τεκμηρίωσης,αξίας 2.000 €


Βραβείο Νέου Δημιουργού, αξίας 1.000 €




   http://www.aegeandocs.gr/      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required