1 Σεπ 2014

Ο «δρόμος θυσίας» από την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης


Με κεντρικά συνθήματα «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, το ΝΑΤΟ τώρα να διαλυθεί» και «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Αυγούστου ο «δρόμος θυσίας» από το μαρτυρικό χωριό της Δυτ. Σάμου Καστανιά, στο Καρλόβασι, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, στη μνήμη των εκτελεσμένων ΕΑΜιτών της περιοχής τον Αύγουστο του 1943 από τους φασίστες Ιταλούς καταχτητές.



Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πλατεία του χωριού όπου μίλησε ο Διαμαντής Γρυδάκης μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης για την ανάπτυξη της ΕΑΜικής αντιστασιακής δράσης στη Σάμο (που έφερε δυο μήνες αργότερα την προσωρινή απελευθέρωση του νησιού), και το χρονικό των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των φασιστών τον Αύγουστο του 1943 που κορυφώθηκαν με το φασιστικό έγκλημα των εκτελέσεων στη Καστανιά, τη Λέκκα, τους Κοσμαδαίους και τον Μαραθόκαμπο.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατέβηκαν από το μονοπάτι,  το οποίο περπάτησαν για τελευταία φορά τα παλληκάρια της Καστανιάς, στο χώρο της εκτέλεσης όπου κατέθεσαν στεφάνια η Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ, το Ν.Σ της ΚΝΕ, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, το παράρτημα Γυναικών Καρλοβάσου της ΟΓΕ και έγινε προσκλητήριο νεκρών.Ακολούθησε αυτοκινητοπορεία προς τη Πλατεία Μεσαίου  Καρλοβάσου από όπου πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης σε αντιφασιστική – αντιϊμπεριαλιστική συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Έρη Ρίτσου, λογοτέχνης, κόρη του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη της καθημερινής πάλης  όλου του λαού ενάντια στο φασισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η εκδήλωση της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης συνέπεσε με την ημέρα πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟ που κήρυξε για τις 30 Αυγούστου το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και έκλεισε με τους συγκεντρωμένους να απαιτούν «καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, το ΝΑΤΟ τώρα να διαλυθεί».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required