8 Νοε 2014

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για Αγροτική Πολιτική & ΕΟΣΣ - Σάββατο 8/11




Η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας είναι δραματική λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών αλλά και της πλήρους έλλειψης εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας, εδώ και δεκαετίες: Η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα της χώρας στο μόλις 4% του ΑΕΠ με κατά ¼ συρρίκνωση των καλλιεργήσιμων γαιών οδήγησε στην μείωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα του ενεργού πληθυσμού στο κάτω του 10%. Παράλληλα το έλλειμμα αγροτικών συναλλαγών, μόνο την τελευταία διετία, έφθασε στα 4 δις! Μόνο την τελευταία 4ετία, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20%.




 Το μέλλον για τους αγρότες του νομού μας είναι πιο δύσκολο με τη νέα ΚΑΠ διότι θα μειωθεί το εισόδημα τους λόγω μείωσης των επιδοτήσεων.
 Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της  κυβέρνησης είναι το χάρισμα της ΑΤΕ,  στην Τράπεζα Πειραιώς με συνέπεια να μην υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη. Αποτέλεσμα είναι ο τριπλασιασμός των επιτοκίων δανεισμού της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου από την ΑΤΕ και μετά από τον όμιλο Πειραιώς, ο οποίος προχώρησε και στην υποθήκευση σχεδόν ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας της.  Οι ευθύνες για τον εκφυλισμό των συνεταιρισμών, αλλά ακόμα  χειρότερα της ιδέας του συνεργατισμού στον αγροτικό χώρο, βαρύνουν εξίσου το ΠΑΣΟΚ και  τη ΝΔ. Με την ανοχή τους, τη συγκάλυψη των ατασθαλιών και  την ψηφοθηρική τους πελατειακή πρακτική, απέκτησαν ισχυρά ερείσματα στο συνεταιριστικό χώρο, τα οποία μάλιστα βρίσκονται από χρόνια σε μια «αξιοθαύμαστη» γαλαζοπράσινη συμμαχία και σύμπτωση απόψεων και δράσεων, που αντιστέκεται σθεναρά σε κάθε εξυγίανση του χώρου.


 Την ίδια στιγμή η διατήρηση του αντισυνεταιριστικού νόμου Σκανδαλίδη οδηγεί τους ήδη απαξιωμένους συνεταιρισμούς στην πλήρη διάλυση και ξεπούλημα.

  Η άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή της κυβέρνησης μέσω και του ΕΝΦΙΑ, που βαπτίζει τα χωράφια σε χρυσοφόρα οικόπεδα. Κατά τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται τα ακίνητα της Ένωσης

 Ο υπερδιπλασιασμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) των γλυκών κρασιών με συνέπεια τη μείωση των πωλήσεων του ’’SAMOS’’.
 Παράλληλα τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα η αμφισβήτηση του νόμου 6085/1934 που διέπει την αμπελοκαλλιέργεια στη Σάμο.
Απευθύνουμε ένα ειλικρινές κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο της Σάμου να διαλεχθεί και να συνεργαστεί μαζί μας, με τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, να προσφέρει και ο ίδιος την γνώση του και την πολύτιμη εμπειρία του και να σταθεί στην πρώτη γραμμή της τεράστιας προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα που είναι και ένας κεντρικός στόχος μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Αριστεράς.



Για αυτό το λόγο σας καλούμε στην ημερίδα που θα γίνει το Σάββατο 8 Νοέμβρη στις 5μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δήμου Καρλοβάσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required