27 Νοε 2014

Η "Σαμιακή Πολιτεία" στο Δημοτικό Συμβούλιο




Οι θέσεις της Δημοτικής Παράταξης "Σαμιακή Πολιτεία Ανατροπής και Δημιουργίας" στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου.
"Ξεκινώντας αυτή την ενημέρωση εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου μας συμπολίτη, που άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο περιμένοντας ασθενοφόρο και αναρωτιόμαστε ως πότε η ρημαγμένη από τα μνημόνια Ελληνική Πολιτεία θα αντιμετωπίζει τους πολίτες της ως  αναλώσιμους υπηκόους."





"Είναι καιρός η Δημοτική Αρχή μαζί με τους φορείς του Τόπου να πραγματοποιήσουν πάνδημες και πολύ πιεστικές κινητοποιήσεις, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις υποσχέσεις που λαμβάνονται χωρίς αντίλογο για δήθεν άμεσες προσλήψεις (που εμποδίζουν οι μνημονιακοί νόμοι) και άλλα θεσμικά μέτρα που ποτέ δεν παίρνονται, υποσχέσεις που οι συστημικοί «τοπικοί παράγοντες» χρησιμοποιούν μέχρι την επόμενη ανθρωποθυσία."





"Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίξαμε το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για ψήφισμα - αίτημα  προς την Πολιτεία για ΕΚΑΒ στη Σάμο με πλήρες οργανόγραμμα και άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ώστε να υπάρχουν πληρώματα στα ασθενοφόρα.
ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ ΕΠΙΣΗΣ την συμμετοχή του Δήμου στο «Δίκτυο Υγειών Πόλεων» καθώς,  όπως δήλωσε ο Τ. Κοζώνης στο Δημοτικό Συμβούλιο «ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕΣΩ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΙΩΝ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ.  ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΕΙΔΑΜΕ ΟΥΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ. ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΟΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑ.»
Στην συνέχεια της τοποθέτησής του   επισήμανε : «Στην εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης φροντίζουμε να μη μένει κανείς μόνος του απέναντι στην κρίση.  Η δημοτική αρχή οφείλει να κάνει ότι περνά από το χέρι της, υπερβαίνοντας ακόμα και τυπικές δυσκολίες,  προκειμένου να λειτουργούν  το Κέντρο Πρόληψης ΦΑΡΟΣ  και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»  με επαρκή χρηματοδότηση, σωστό θεσμικό πλαίσιο και ασφαλές εργασιακό πλαίσιο.  Να αναβαθμιστεί η μετανοσοκομειακή φροντίδα σε μοναχικούς και ανήμπορους δημότες από τις υπηρεσίες του Δήμου.  Η δημοτική αρχή πρέπει να στηρίζει, χωρίς να υποκαθιστά, τις δομές αλληλεγγύης που αναπτύσσονται σε εθελοντική βάση (όπως το κοινωνικό φαρμακείο), μακριά από λογικές προσωπικής η μικροπολιτικής «διαφήμισης» ή εκμετάλλευσης. Η διασφάλιση χώρου για ιατροφαρμακευτικές δομές αλληλεγγύης και η οικονομική ενίσχυσή τους πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση. Οι όποιες δημοτικές δομές υγείας καλό είναι να προσανατολίζονται στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με πάγια και σταθερή χρηματοδότηση. (Για παράδειγμα θα είχε νόημα για μας να παλέψουμε για μόνιμα  δημοτικά ιατρεία, μέσα σε ένα εθνικό σύστημα Υγείας) .  Tο μεγάλο καθήκον των τοπικών αρχών είναι η πάλη μαζί με όλους τους δημότες για αντιμετώπιση των «νοσογόνων παραγόντων» που επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού.»


Ο επικεφαλής της "Σαμιακής Πολιτείας" δημοτικός σύμβουλος κ. Τ. Κοζώνης



Νιώθουμε δικαιωμένοι γιατί το ψήφισμα που καταθέσαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση  κατά της παραχώρησης του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΣΑΜΟΥ «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ» , με τις αλλαγές – βελτιώσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έγινε αποδεκτό από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου.  Δεν αρνηθήκαμε η τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη επιστολή του Δημάρχου να σταλεί συνοδευτικά προς το ΤΑΙΠΕΔ.
Δηλώσαμε πως  «η Σάμος στέλνει μήνυμα προς το ΤΑΙΠΕΔ ότι δεν υποθηκεύει το μέλλον της και δεν χαρίζει το Αεροδρόμιό της στους  επίδοξους επενδυτές- «εθνικούς εργολάβους» που έτρεξαν να πάρουν τα «ασημικά» που ξεπουλιούνται.  Δεν παίζουμε στα ζάρια τα αναπτυξιακά μας εργαλεία και τις κοινωνικές μας υποδομές δεν παζαρεύουμε τα εργασιακά δικαιώματα και τις θέσεις των εργαζομένων στα Αεροδρόμια.  Ο Δήμος πρέπει να μεθοδεύσει  νομικές διαδικασίες ενάντια στην αδικαιολόγητη και άκρως επιζήμια για την Σαμιακή κοινωνία ιδιωτικοποίηση. Είναι ανάγκη να συνασπιστεί με άλλους Δήμους και Περιφέρειες που παλεύουν για τον Ίδιο Σκοπό. Σε όλη την ελληνική περιφέρεια πρέπει να στηθεί ένα «τοίχος προάσπισης» της Δημόσιας Περιουσίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο σύσσωμο από εδώ και πέρα  να συντονίσει τον αγώνα  ενάντια σε αυτή την εκποίηση. Να καταλάβουν οι «επενδυτές – αρπαχτικά» ότι η γη της Σάμου θα είναι εχθρική για αυτούς.
Επίσης σε σχέση με όσα κατάθεσε η Λαϊκή συσπείρωση, δηλώνουμε: «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε ιδιωτικοποίηση φανερή ή κρυφή και φυσικά ενάντια στις εργολαβικές εταιρείες που δίνοντας μισθούς- ξεροκόμματα στο προσωπικό αναλαμβάνουν δημόσιες υπηρεσίες, όπως οφείλουν να είναι αυτές  των αεροδρομίων. Φυσικά δεν θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες και απρόσβλητες τις όποιες Ευρωπαϊκές οδηγίες για αεροδρόμια – πόρους ζωής σαν τα νησιωτικά».




Είμαστε όχι απλά αλληλέγγυοι, αλλά μέλη της χειμαζόμενης από τα μνημόνια κοινωνίας και ως δημοτική κίνηση θα ενεργοποιηθούμε ώστε ο Δήμος να ενσκήψει στα καθημερινά προβλήματά της και να τα απαλύνει. Στηρίξαμε την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και προσθέσαμε και τις δικές μας όπως: Την «δημοτική επιτροπή αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» που θα καταγράφει επακριβώς, στοιχειοθετημένα και με εχεμύθεια τα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη στήριξης. Τα επιτελικά «γραφεία αλληλεγγύης» του Δήμου σε κάθε Δημοτική Ενότητα, όπου ο κάθε δημότης θα μπορεί να δηλώνει το οποιοδήποτε πρόβλημα που χρήζει άμεσης ανθρωπιστικής αντιμετώπισης- δικό του ή του περιβάλλοντός του- και  στη συνέχεια σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίκτυα αλληλεγγύης, φορείς να καταρτίζεται και να εφαρμόζεται ένα σχέδιο ταχείας επέμβασης. Την απαλλαγή  των ανέργων από τα δημοτικά τέλη, πάγωμα των χρεών προς το δήμο όλων των καταγραμμένων από τους δυο παραπάνω προτεινόμενους θεσμούς πολιτών. Στην ερώτηση δεν υπάρχουν κονδύλια και θεσμικό πλαίσιο η απάντηση μας είναι διεκδικούμε, συντονίζουμε, ψάχνουμε αυτούς που έχουν ακόμα την δυνατότητα να πληρώνουν,  δημιουργούμε ένα νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων που πρέπει να πηγαίνουν σε αυτόν τον σκοπό. Με την ευκαιρία συμφωνούμε με την πρόταση της "Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου" δια του επικεφαλής της κ. Σίμου για την ενεργοποίηση του κληροδοτήματος Γερογιαννάκη προς όφελος των Δημοτών. Όταν θα έρθει το θέμα στο Συμβούλιο ξανά θα καταθέσουμε μια πιο επεξεργασμένη πρόταση για την προάσπιση της γονεϊκότητας στον καιρό της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία είναι στο πνεύμα της βούλησης του διαθέτη.  Γενικότερα θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση σύντομα από την θεματική ομάδα δουλειάς της κίνησής μας που θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων για πραγματικά κοινωνικούς σκοπούς.
Συμφωνούμε με την πρόταση της «Ανατροπής» για επιτροπή σύνδεσης του Πανεπιστημίου με τον Δήμο, γιατί πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα εργαλείο και για την υλοποίηση των ήδη υπαρχόντων μνημονίων συνεργασίας, αλλά και πολύ περισσότερο για την σύναψη νέας ουσιαστικής προγραμματικής σύμβασης, όπως υπέδειξε ο δήμαρχος. Εμείς εμπιστευόμαστε συλλογικά, και διαπαραταξιακά όργανα να  ορίζουν τους βασικούς όρους τέτοιων συμβάσεων -μάλιστα για ένα τόσο καίριο ζήτημα  για τη Σάμο, αυτό του Πανεπιστημίου της- να προκύπτουν από ανοιχτό διάλογο και όχι από κλειστά γραφεία. Με την ευκαιρία ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τα αιτήματα της φοιτητικής κοινότητας που για μας δεν είναι «πελάτες» προς εκμετάλλευση, αλλά τα δικά μας παιδιά και το μέλλον του τόπου μας. 



Τέλος δεχθήκαμε κατ’ αρχήν και ψηφίσαμε την πρόταση  για «Προσχώρηση του Δήμου Σάμου στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής», διατηρώντας τις επιφυλάξεις μας για τον τρόπο εφαρμογής της και επιμένοντας στη χρησιμοποίηση αποκλειστικά δημόσιων υποδομών για την υλοποίησή της."  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required