27 Φεβ 2015

Συνεχίζεται η συζήτηση για τις οφειλές των αιρετών


Σε σχέση με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, περί οφειλών Δημοτικών Συμβούλων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Κων. Αμυρσώνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Δημοτικός Σύμβουλος επικεφαλής παράταξης, προφανώς λόγω παραπληροφόρησης, ήγειρε τις τελευταίες ημέρες, ένα θέμα, το οποίο παρουσιάστηκε κακόπιστα και χωρίς να έχει γίνει εις βάθος εξέταση του θέματος.

Πρόκειται, βέβαια, για το θέμα των υποτιθέμενων οφειλών 13 Δημοτικών Συμβούλων προς το Δήμο, σε σχέση με τις συνέπειες του νόμου που οι οφειλές αυτές συνεπάγονται.








Θέλω να δηλώσω υπεύθυνα, ότι πρόκειται για ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο θέμα. Η πραγματικότητα είναι ότι μικρές οφειλές στον Δήμο είχαν 12 Τοπικοί Σύμβουλοι. Οι οφειλές αυτές έχουν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί. Μόνο 2 Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν οφειλές στον Δήμο, εκ των οποίων ο ένας έκανε ρύθμιση και ο άλλος εξόφλησε οφειλή βεβαιωμένη τον Νοέμβριο του 2014.

Σημειώνω ότι οι ισχύουσες διατάξεις δίνουν αυτή τη δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής παρά τις περί του αντιθέτου καταγγελίες.

Προς γνώση επίσης όσων επισείουν αβασάνιστα τα περί έκπτωσης Δημοτικών Συμβούλων που δεν εξοφλούν ή διακανονίζουν εμπρόθεσμα τα χρέη τους στον Δήμο, για να κινηθεί η διαδικασία έκπτωσης πρέπει να έχει υποβληθεί σχετική ένσταση στο αρμόδιο Δικαστήριο εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Θέλω, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, να απευθύνω για τελευταία φορά έκκληση υπευθυνότητας σε όσους συναδέλφους ασκούν το έργο του αντιπολιτευτικού ελέγχου. Στα δε, τοπικά Μ.Μ.Ε έχω δικαίωμα να ζητήσω λίγο πιο καλόπιστη κριτική και να επικεντρώσουν την προσπάθειά τους στα μεγάλα και άλυτα θέματα του νησιού μας που μας περιμένουν για επίλυση.
Σας επισυνάπτω την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών Διεύθυνση Οικονομικών στο οποίο απευθύνθηκε πριν την ορκωμοσία ο Δήμαρχος στις 21/08/2014, θέτοντας το ερώτημα: Λαμβάνοντας υπόψη τις επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών του Ν. 4257/14 (ΦΕΚ 93 Α/14-04-2014) και ενόψει της εκτεταμένης και καθολικής οικονομικής δυσπραγίας, ιδίως στις νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές, ζητείται να μας επιβεβαιωθεί ότι ο διακανονισμός πληρωμής οφειλής προς τον δήμο εξομοιώνεται προς την εξόφληση οφειλών κατ’ άρθρον 15 παρ.2 του ν. 3852/2010, ήτοι ότι δίνεται το δικαίωμα στον οφειλέτη να μπορεί να εγκατασταθεί ακώλυτα στα νέα του καθήκοντα, στο μέτρο που διακανονίσει την πληρωμή της οφειλής του (δηλαδή καλύπτοντας την προβλεπόμενη από το άρθρο 51 του Ν. 4257/14 καταβολή/εξόφληση) – άλλως, ερωτάται κατά πόσον γίνεται δεκτή η επεκτατική εφαρμογή της δυνατότητας διακανονισμού των νέων οφειλών προς τον δήμο, όπως ρητώς προβλέπεται στο άρθρο 15 παρ. 3 εδ. β’ του ν. 3852/2010, και στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η πλήρης εξόφληση των οφειλών των νέων δημοτικών αρχών πριν την εγκατάστασή τους κατ’ άρθρον παρ.2 του ν. 3852/2010!;



 

Την απάντηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστα Αμυρσώνη, στο θέμα των αιρετών που οφείλουν στον Δήμο, σχολίασε αμέσως ο επικεφαλής της παράταξης "Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου".
"Σχολιάζοντας το σημερινό Δελτίο Τύπου του Δήμου Σάμου σχετικά με τους οφειλέτες συμβούλους, γραμμένο δια χειρός προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, ρωτάμε δημόσια τον κύριο Δήμαρχο Σάμου:


1.                 Την επιστολή στο Υπουργείο εσωτερικών γιατί δεν την στείλατε εσείς προσωπικά ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος και χρησιμοποιήσατε το όνομα της κ. Διαμαντοπούλου.
2.                 Ενώ πήρατε από το Υπουργείο την απάντηση στις 2 Δεκ 2014 γιατί δεν την κοινοποιήσατε ως οφείλατε στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και των αρχών της διαφάνειας στο Δημοτικό Συμβούλιο.
3.                 Και το τελευταίο, γιατί επιτρέπετε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να σας εκθέτει. Στο Δελτίο Τύπου που συνέταξε ο Πρόεδρος και εκδόθηκε από το δικό σας γραφείο «Γραφείο Δημάρχου», γίνεται αναφορά και μάλιστα με τη φράση «Δηλώνω Υπεύθυνα» σε δώδεκα (12) οφειλέτες τοπικούς συμβούλους και δύο (2)  δημοτικούς. Κύριε Δήμαρχε 12 και 2 μας κάνουν 14, δηλαδή έχουμε δεκατέσσερις συνολικά οφειλέτες και ποιος ξέρει πόσους ακόμη. Εσείς με ποιο δικαίωμα κ. Δήμαρχε Σάμου μας δώσατε 13 οφειλέτες. Τι λέει ο νόμος γι’ αυτό ;












Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required