16 Ιουν 2015

Νίκος Νικολόπουλος - "Έκρηξη των αριθμών μεταναστών που έχουν φτάσει στην χώρα"




Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Νίκου Νικολόπουλου, για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με τους ολοένα δραματικά αυξανόμενους αριθμούς μεταναστών.



Ενίσχυση της αποστολής του στην Ελλάδα, λόγω της «έκρηξης» του αριθμού μεταναστών, που προσπαθούν να φτάσουν στη χώρα προερχόμενοι κυρίως από την εμπόλεμη Συρία, προγραμματίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία “Frontex” (ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), όπως αναφέρει στις 10/6/2015, σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα: www.naftemporiki.gr, ο διευθυντής της, Φαμπρίς Λεζερί, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Ανέφερε, δε, πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα διευρυνθεί η επιχείρηση «Ποσειδών» στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.



Το εύρος ανάπτυξης της ως άνω επιχείρησης πιθανώς θα επεκταθεί και σε άλλα ελληνικά νησιά, αν και ο κύριος όγκος των αφίξεων μεταναστών αφορά κυρίως σε νησιά όπως η Μυτιλήνη και η Κως, που βρίσκονται απέναντι από τις τουρκικές ακτές. Θα σταλούν, επίσης, περισσότεροι συνοριοφύλακες, γιατί «υπάρχει έλλειψη στην Ελλάδα», όπως πρόσθεσε ο ως άνω.


Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Λεζερί, προτείνει, επίσης, να αυξηθούν τα οικονομικά μέσα, που διατίθενται στην Ελλάδα, ώστε να βελτιωθούν τα καταλύματα, που φιλοξενούν μετανάστες, κυρίως στα νησιά.
Είναι σαφές, ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη εκ μέρους της Ευρώπης και ο ευρωπαϊκός οργανισμός αντιπροσωπεύει, κατεξοχήν, την καταλληλότερη αφορμή έκφρασης αυτής της αλληλεγγύης. Στα ελληνικά νησιά υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, που ζητούν άσυλο, κυρίως, από τη Συρία. Από τις αρχές του έτους, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα περίπου 50.000 «παράτυπες αφίξεις» μεταναστών, ενώ το Αιγαίο έχει καταστεί σε μια από τις κύριες διόδους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ανθρώπους αυτούς.
Το πρόβλημα στα νησιά είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς, η Πολιτεία μεταφέρει πάγια την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ότι αφορά στη φιλοξενία των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών.


Είναι κατανοητό, ότι δεν είναι δόκιμο να υπάρχουν κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στις νησιώτικες περιοχές και μάλιστα, σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, καθώς, πλήττεται η τουριστική λειτουργία, που αποτελεί οικονομικό οξυγόνο, τόσο για τις νησιωτικές κοινωνίες, όσο και για την χώρα, συνολικά.


Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε,
Με δεδομένη την αδυναμία της «frontex», σκοπεύετε να ενισχύσετε τις δυνάμεις του λιμενικού σώματος προς πάταξη της λαθρομετανάστευσης και των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, που ελέγχουν οι σύγχρονοι δουλέμποροι;
Έχετε την πολιτική βούληση να επαναλειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα ή σκοπεύετε να λειτουργήσουν αντίστοιχα κέντρα, που θα εκπληρούν αρτιότερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας;
Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε την «έκρηξη» του αριθμού λαθρομεταναστών, που καταφθάνουν στα νησιά μας, χωρίς να υπονομευθεί η ζωτικής σημασίας τουριστική λειτουργία στους επίμαχους νησιωτικούς χώρους;
Υπάρχει περίπτωση για δημιουργία σώματος συνοριοφυλάκων, κυρίως στα νησιά που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, ώστε να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών λαθρομεταναστών στα τουρκικά παράλια; Θα αναλάβετε πολιτικές πρωτοβουλίες πίεσης της Τουρκίας, ώστε να αρχίσει η τελευταία, επιτέλους, να δέχεται πίσω λαθρομετανάστες, εφαρμόζοντας τις συμφωνίες που έχει υπογράψει με Ελλάδα και ΕΕ;





Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»


Νίκος Ι. Νικολόπουλος


Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required