28 Ιουλ 2015

Μέτρα πρόληψης κατά τον καύσωνα


Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών χώρων. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό και κάλυψη του κεφαλιού (με καπέλο, ομπρέλα κ.λ.π.).Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και εργασίας κάτω από τον ήλιο. Κατανάλωση άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. Διατροφή με ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως. Περιορισμό των λιπαρών. Να γίνονται συχνά λουτρά με δροσερό νερό (ντους).






· Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη, είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται με πάνες. Να προσφέρονται συχνά, εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως νερό κ.λ.π.


Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:


· Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών


· Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης κ.λ.π.


· Τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως είναι τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος, θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό για την ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας.








Σημειώνεται ότι, οι Νοσηλευτικές Μονάδες δέχονται όχι μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα θερμοπληξίας, αλλά και όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν προϋποθέσεις αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών στον τόπο διαμονής τους.



ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ


Ø Δυνατός πονοκέφαλος
Ø Ατονία
Ø Αίσθημα καταβολής
Ø Τάση λιποθυμίας
Ø Πτώση αρτηριακής πίεσης
Ø Ναυτία
Ø Εμετοί

Ø Ταχυπαλμία


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ


Ø Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
Ø Σπασμοί
Ø Εμετοί
Ø Διάρροια
Ø Διαταραχή πηκτικότητας αίματος
Ø Απουσία εφίδρωσης
Μπορεί να επέλθει έμφραγμα μυοκαρδίου, το οποίο συνοδεύει κωματώδης κατάσταση και θάνατος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required