16 Μαΐ 2016

Σάββατο 14 Μαΐου - Η πορεία Ειρήνης στη Σάμο



Κυριάρχησαν οι νέοι και τα παιδιά με τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους, στη Πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε το Σάββατο 14 Μαΐου η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης. Με συνθήματα που καταδίκαζαν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, ενώ παράλληλα εκδήλωναν την αλληλεγγύη στους λαούς που υποφέρουν από τις; ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και έρχονται πρόσφυγες στη χώρα μας και την Ευρώπη, οι οδοιπόροι της Ειρήνης ξεκίνησαν από την Πλατεία Παλαιοκάστρου στις 5 το απόγευμα.




Νωρίτερα τους συγκεντρωμένους φιλειρηνιστές είχε καλωσορίσει εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού η Σοφία Παπανικολάου, ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης Νίκος Δεμερτζής μίλησε για τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Νίκο Νικηφορίδη και τον Γιώργη Τσαρουχά που δολοφονήθηκαν από το μετεμφυλιακό κράτος και το φασιστικό παρακράτος , για την πρωτοπόρα δράση τους μέσα από τις γραμμές του φιλειρηνικού κινήματος.


Σε όλη τη διαδρομή κυριάρχησαν τα συνθήματα των διαδηλωτών και τα τραγούδια του αγώνα. Συγκινητική και μαχητική ήταν η στιγμή που οι διαδηλωτές πέρασαν από το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων και μεταναστών όπου έχουν εγκλωβιστεί με βάση τις αποφάσεις της Ε.Ε και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα συνθήματα «Αλληλεγγύη στη πάλη των λαών – Όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», Έξω το ΝΑΤΟ απ’ το Αιγαίο» κ.ά, δονούσαν για αρκετή ώρα την ατμόσφαιρα.




Στους εκατοντάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν πίσω από τα συρματοπλέγματα, μίλησε στα Αγγλικά εκ μέρους της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης η Δήμητρα Παντάπαση εξηγώντας τις αιτίες της προσφυγιάς, καταγγέλλοντας τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε καθώς και την εμπλοκή της Ελλάδας με την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Επισήμανε και υπογράμμισε τις θέσεις του αντιϊμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος για ανοιχτά Κέντρα φιλοξενίας, γρήγορη καταγραφή των προσφύγων και άμεση προώθησή τους στους προορισμούς που επιθυμούν.

 Σε όλη τη διάρκεια η ομιλήτρια διακόπτονταν από χειροκροτήματα και συνθήματα για Ελευθερία και Ειρήνη.
Ο τερματισμός της Πορείας έγινε στην Πλατεία Πυθαγόρα όπου από νωρίς το απόγευμα ακούγονταν από τα μεγάφωνα, τα τραγούδια και τα συνθήματα του αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος. Τα ποιήματα, του Τάσου Λειβαδίτη «Άν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» και της Κενυάτισας Ουαρσάν Σάϊρ «Κανείς δεν φεύγει απ’ τη πατρίδα του…»,απάγγειλαν αντίστοιχα οι, Μάριος Βαλωμένος και Βαγγελιώ Αμπαζή. Το δεύτερο ποίημα απάγγειλε και στα τουρκικά, μέλος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Εργατικού Κέντρου Σάμου από την Μαργαρίτα Καρβούνη μέλος της Διοίκησης και η κεντρική ομιλία έγινε από την Ρούλα Στεφανάκη πρόεδρο της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
Το βράδυ η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης οργάνωσε μια ζεστή όμορφη γιορτή για τους Τούρκους φιλοξενούμενους με φαγητά που μαγείρεψαν μέλη και φίλοι της Ειρήνης. Έπαιξαν μουσική και τραγούδησαν οι Γιάννης Λουλουργάς, Γιάννης Καραβασίλης, Δημήτρης Σοφιανός και έπαιξε φλάουτο Τούρκος ειρηνιστής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required