14 Ιουλ 2016

Συνάντηση φορέων - Μουζάλα : Οι μετανάστες εγκλωβίζονται Σάμο με ευλογίες υπουργού και σχέδια για ……. 4 νέες δομές στο νησί μας !

Απογοητευτική ήταν η συνάντηση της Δευτέρας (11/7) των παραγωγικών φορέων της Σάμου με τον Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, και τον Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη , που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μετά από αίτημα των φορέων . Στην συνάντηση συμμετείχαν πέρα από τους εκπροσώπους των φορέων και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Ν. Κατρακάζος και ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μ. Αγγελόπουλος .
Με το καλημέρα , μέσα σε ελάχιστα λεπτά , ο Υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτα / ανεφάρμοστα τα αιτήματα των συμμετεχόντων που αφορούσαν το υπουργείο του δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να απομακρυνθούν οι μετανάστες από το νησί ( εκτός φυσικά από όσους έχουν περάσει όλη την διαδικασία ασύλου)  . Το υπουργείο δεν συζητά σε καμία περίπτωση την απαίτηση των Σαμιωτών να μεταφέρει μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα , ούτε καν εκείνους που σύμφωνα με το νόμο απελευθερώνονται και κυκλοφορούν ελεύθεροι στο νησί μας μετά από 25 μέρες παραμονής στο hotspot .  

Μετά από αντίδραση και ερώτηση των παρισταμένων δηλώθηκε από τα υπουργικά χείλη ότι έτσι προβλέπεται από τον νόμο χωρίς όμως για κάποιο περίεργο λόγο να είναι σε θέση να παρουσιάσει ποιος ακριβώς είναι αυτός ο σχετικός νόμος , τον οποίο επιφυλάχθηκε να αποστείλει στις επόμενες ημέρες προς ενημέρωση !  Σύμφωνα με τους φορείς κανένας τέτοιος νόμος δεν υπάρχει και απλώς η κυβέρνηση με πολιτική απόφαση εγκλωβίζει μετανάστες στα νησιά προστατεύοντας κυρίως την Αθήνα και τον Πειραιά .
Στην συνέχεια ο Υπουργός ανακοίνωσε στους έκπληκτους συμμετέχοντες φορείς ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να σπάσει το hotspot και να δημιουργήσουν , προφανώς από τις γνωστές μας πια ΜΚΟ,  άλλες δομές, έως και 4 ( !) στο νησί , όπου θα μεταφερθούν μετανάστες . Δηλαδή πέρα από το επίσημο hotspot θα στηθούν μέχρι και 4 ακόμα  δομές / γκέτο  σε διάφορα σημεία της Σάμου πιθανότατα σε ξενοδοχεία , στην κάθε μια από τις οποίες θα εγκατασταθούν κάτω από τον μανδύα του χαρακτηρισμού σαν ευαίσθητη ομάδα μερικές εκατοντάδες μεταναστών. Χωρίς καμία φυσικά εγγύηση ότι αυτές οι δομές και το hotspot δεν θα φουσκώσουν μελλοντικά με εκατοντάδες επιπλέον μετανάστες δημιουργώντας σε όλο το νησί τις καταστάσεις που ζει ήδη εν μέρει η πόλη της Σάμου ή ακόμα χειρότερα η Λέρος ή Μυτιλήνη .  
Καμία αλλαγή στάσης δεν υπήρξε από τον Υπουργό ακόμα και αφού έγινε από αρκετούς από τους παριστάμενους η επισήμανση ότι η Σάμος, σε αντίθεση με Χίο ή Λέσβο ,  ζει σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό και ότι με τις προτάσεις του υπουργείου για διασπορά των μεταναστών και την μαθηματικά αναπόφευκτη αύξηση του αριθμού των εγκλωβισμένων δημιουργείται κίνδυνος να καταστραφεί η  τουριστική κίνηση ΚΑΙ για την επόμενη χρονιά και ότι έτσι διαλύεται όλη η οικονομία του νησιού.
Η μόνη «απάντηση» του Υπουργού ήταν να υπάρξει υπομονή να αρχίσει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά η διαδικασία του Ασύλου για να μπορέσουν έτσι να φύουν οι μετανάστες νόμιμα προς Αθήνα ή Τουρκία . Σε επίμονες ερωτήσεις πότε προβλέπεται να υπάρξει μείωση των μεταναστών έστω και με τον τρόπο αυτό , με πολύ δυσκολία ο κύριος Υπουργός ανέφερε ,μάλλον στην τύχη, νούμερα που κυμαίνονταν από 6 μέχρι και 10 μήνες για τους υπάρχοντες μετανάστες, χωρίς καν πρόβλεψή για όσους συνεχίζουν να έρχονται . Ουσιαστικά δηλαδή ακόμα και έτσι έγινε παραδοχή ότι υπάρχει σχέδιο μακροχρόνιας εγκατάστασης άγνωστου ( ακόμα και στο υπουργείο) αριθμού μεταναστών στη Σάμο για πολλούς μήνες αν όχι χρόνια.
Σαν αντιστάθμισμα της πλήρους άρνησης του πυρήνα των θέσεων των φορέων ο κύριος Μουζάλας ανέφερε ότι θα υπάρξει στο μέλλον ισχυρότερη αστυνόμευση, έλεγχος των ΜΚΟ , αλλά και κονδύλια για την ύδρευση του Βαθιού ώστε να αποφευχθούν διακοπές νερού που σύμφωνα με τον Δήμο γίνονται σε πολλές γειτονιές λόγω της αδυναμία να υδρευτεί ταυτόχρονα το hotspot και η πόλη .

Σαν συμπέρασμα της χθεσινής συνάντησής , αν εφαρμοστούν κατά γράμμα όσα σχεδιάζει ο Υπουργός σε συνεργασία με τις διάφορες ΜΚΟ που τον συμβουλεύουν  , η εικόνα του νησιού μας αναπόφευκτα θα αρχίσει να καθορίζεται ξανά από το μεταναστευτικό . Όσο θα μεγαλώνει με της ευλογίες του Υπουργείου το νούμερο των εγκλωβισμένων  τόσο και περισσότερο θα επιστρέφει το φάντασμα της δυσφήμισης στα ΜΜΕ , ο κίνδυνος των εντάσεων , η πιθανή με το παραμικρό νέα κατάρρευση στις τουριστικές κρατήσεις . Τον Μάιο και τον Ιούνιο ήρθαν στο νησί μας μας πάνω από 500 μετανάστες , με τέτοιους έστω και χαμηλούς ρυθμούς και με την λογική του Υπουργείου το νησί θα έχει σύντομα 2.000 εγκλωβισμένους μετανάστες και πιο μετά 3.000 χωρίς να ξέρει κανείς που θα σταματήσει η αύξηση , αφού ο Κύριος  Μουζάλας αποκλείει απομάκρυνσή τους . Αυτοί οι μετανάστες θα είναι μοιρασμένοι σε 4-5 δομές, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι παντού στην Σάμο όπου βολεύει την κάθε ΜΚΟ επιχείρηση και μόνο . Όσο πιο πολύ θα απλώνονται οι δομές και οι ΜΚΟ τόσο θα μαζεύονται σε δεύτερη φάση οι τουρίστες όπως το ζούμε το φετινό καλοκαίρι . Η υποψία ότι γίνεται δομή θα ακυρώνει τον τουρισμό στην ανάλογη περιοχή για άλλη μια χρονιά . Όπου η ΜΚΟ θα ανοίγει το μαγαζί της αργά η γρήγορα θα κλείνουν ή θα φυτοζωούν οι γειτονικές σαμιώτικες τουριστικές επιχειρήσεις .
Εφιαλτικά σενάρια τουλάχιστον για τον τουρισμό του νησιού μας που αν εφαρμοστούν θα θέσουν σε πολύ σοβαρό κίνδυνο οποιαδήποτε ανάκαμψη αρχίζει να φαίνεται επιτέλους στον ορίζοντα  και στο τέλος μπορεί και να  οδηγήσουν σε μονιμοποίηση της τουριστικής κατάρρευση που ζούμε φέτος  .
Αποδεικνύεται δυστυχώς μετά από την χθεσινή συνάντηση , ότι δικαιώνονται όσοι έλεγαν ότι υπάρχει τελικά σχέδιο μετατροπής της Σάμου συνολικά σε ανοιχτή δομή ή ανοιχτή φυλακή ( από την οπτική γωνία του καθενός ) . Ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα , η παράνομη δομή σε ξενοδοχείο στον μεσόκαμπο, οι βόλτες μεταναστών με λεωφορεία για μπάνιο , η παραμονή πολλών ΜΚΟ στο νησί χωρίς να υπάρχει φανερός λόγος και αντικείμενο , φαίνεται πια ότι είναι στοιχεία ενός σχεδίου που εξελίσσεται πίσω από τις πλάτες μας .
Εξαρτάται από τους ίδιους τους Σαμιώτες αν το νησί μας θα μετατραπεί σε παζλ hotspot και δομών , προτεκτοράτο των ΜΚΟ  ή θα υπάρξει αντίδραση πριν είναι πολύ αργά και δημιουργηθούν ζημίες στον τόπο που θα χρειαστούν πολλά χρόνια να επουλωθούν . .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required