19 Ιουλ 2016

Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου - Βραδιά γεμάτη ήχους και χορούς της Ελληνικής παράδοσης

Φωτογραφίες: Αντώνης Ιατρού

Ένα ακόμη μεγάλο πολιτιστικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού αποτέλεσε η "Πρώτη Συνάντηση Χορευτικών Ομίλων στη Σάμο" που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου  στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου, από τον Χορευτικό Όμιλο Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ υπό την αιγίδα του Δήμου Σάμου, με τη μουσικοχορευτική παράσταση «στου Χορού τα βήματα» και φιλοξενούμενο τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης (ΧΟΘ).
Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και όλοι απόλαυσαν μια βραδιά γεμάτη ήχους και χορούς της Ελληνικής παράδοσης, κάτι που για πρώτη φορά συνέβη στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου.










Φωτογραφίες: Αντώνης Ιατρού


Στην έναρξη της παράστασης ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ καθώς και χορευτές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας «ΕΙΡΗΝΗ» παρουσίασαν ένα σπάνιο μουσικοχορευτικό αφιέρωμα σε χορούς από τη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους, βασισμένο στους πιο παλιούς χορούς των νησιών μας.


Την επιμέλεια των χορών είχε ο χοροδιδάσκαλος του ΧΟΡ.Ο.Σ Μάκης Ευαγγέλου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στη Σάμο ένας πολύ παλιός ξεχασμένος χορός, ο Καλαμπαχτασιώτικος, μια σαμιώτικη σούστα που προέρχεται από το χωριό Καλλιθέα της Σάμου.


Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η παρουσία ενός νέου σαμιώτικου μουσικού σχήματος με τους: Στέφανο Πετροβίτσο στη σαμιώτικη τσαμπούνα, Κωστή Ευσταθίου στο βιολί, Ανδρέα Κοκκώνη στο λαούτο, Μάνο Πριστούρη στο τουμπερλέκι και την Τίνα Μπάτη στο τραγούδι. Με τους ήχους τους συντέλεσαν στην παρουσίαση μιας αυθεντικής μουσικοχορευτικής καταγραφής για την οποία ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου είναι περήφανος.


Ο φιλοξενούμενος Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης (ΧΟΘ) παρουσίασε με τους χορευτές και τους μουσικούς του χορούς Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου και Θεσσαλίας, μαγεύοντας το κοινό με το πρόγραμμα το οποίο είχε ετοιμάσει να παρουσιάσει στο νησί μας.


Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος απένειμε τιμητική πλακέτα στη γραμματέα του Χορευτικού Ομίλου Σάμου κα Κατερίνα Βακρά για τη διοργάνωση και συμμετοχή στη 1η Συνάντηση Χορευτικών Ομίλων στη Σάμο, ενώ ο Πρόεδρος του ΧΟΡ.Ο.Σ Φίλιππος Πυργιώτης απένειμε με τη σειρά του τιμητική πλακέτα στον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή του στην παράσταση.





Φωτογραφίες: Αντώνης Ιατρού

Την παρουσίαση της παράστασης επιμελήθηκε η Μαργαρίτα Ικαρίου, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Βαλκαμλής, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων κ. Δημήτρης Βογιατζής, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ κα Άννυ Ανδρεάδου, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ανατροπή» κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δημοτικού σύμβουλοι, ιερείς, δημοσιογράφοι, ΜΜΕ, μέλη Δ/Σ πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, χορευτές από όλη τη Σάμο καθώς και πλήθος κόσμου.

Αξιέπαινη ήταν η παρουσία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χώρας, στο οποίο αξίζουν θερμά ευχαριστήρια για το έργο του.

Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ με αυτή τη μουσικοχορευτική παράσταση χάρισε στο σαμιακό κοινό στιγμές παράδοσης και πολιτισμού, έτσι ακριβώς όπως είχε υποσχεθεί από τη πρώτη μέρα της ίδρυσής του.

Στο υπόλοιπο του καλοκαιριού θα ακολουθήσουν δύο μεγάλες πολιτιστικές δράσεις σε Φούρνους και Ικαρία, συμβάλλοντας έτσι στη συνολική προβολή των πολιτιστικών στοιχείων των νησιών του νομού μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required