13 Ιουλ 2016

Το αρχιπέλαγος των Φούρνων η πλουσιότερη σε αρχαία ναυάγια θάλασσα της Ελλάδας!

Οσο πλούσια σε αρχαιότητες είναι η γη της Ελλάδας, άλλο τόσο είναι και οι θάλασσές της. Στο ανατολικό Αιγαίο αυτή τη φορά, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων της Ικαρίας, εντοπίστηκαν 23 ναυάγια που χρονολογούνται από το τέλος της αρχαϊκής περιόδου έως και τον 19ο αιώνα.

Ετσι ο συνολικός αριθμός των εντοπισμένων και τεκμηριωμένων ναυαγίων στην περιοχή ανέρχεται πλέον στα 45 (μαζί με τα ήδη 22 διερευνημένα ναυάγια) καθιστώντας το αρχιπέλαγος των Φούρνων ως την πλουσιότερη σε αρχαία ναυάγια θάλασσα της Ελλάδας και μία από τις πλουσιότερες της Μεσογείου.


Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν ένα ναυάγιο με κώους αμφορείς που χρονολογείται στα μέσα της ελληνιστικής περιόδου, ένα της ύστερης αρχαϊκής/πρώιμης κλασικής περιόδου με φορτίο αμφορέων από το ανατολικό Αιγαίο, ένα ναυάγιο ρωμαϊκών χρόνων με αμφορείς από τη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, ένα του 3ου-4ου αιώνα μ.Χ. με αμφορείς από τις ρωμαϊκές κτήσεις της Βόρειας Αφρικής και άλλο ένα με φορτίο επιτραπέζιας κεραμικής παλαιοχριστιανικών χρόνων, επίσης από τη Βόρεια Αφρική.
Παράλληλα εντοπίστηκαν δύο λίθινοι στύποι (αντίβαρα) αρχαϊκών αγκυρών, οι μεγαλύτεροι του είδους τους που έχουν βρεθεί έως σήμερα στο Αιγαίο.

Η ενάλια έρευνα επιβεβαιώνει επίσης τα συμπεράσματα της προηγούμενης χρονιάς, ότι δηλαδή οι μικροί και άσημοι Φούρνοι, λόγω της κομβικής γεωγραφικής θέσης τους, αποτέλεσαν θαλάσσιο κόμβο υπερτοπικής σημασίας για τις θαλάσσιες διαδρομές κατά την αρχαιότητα.

Η ενάλια αρχαιολογική έρευνα διενεργήθηκε (8/6-2/7/16) από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του αρχαιολόγου δρα Γιώργου Κουτσουφλάκη, με την υποστήριξη του ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Peter Campbell. Επίσης κατέγραψε εκατοντάδες μεμονωμένα ευρήματα, κυρίως κεραμικής και άγκυρες.
Οπως σημειώνει το υπουργείο Πολιτισμού, στην επιτυχία της έρευνας συνέβαλε τα μέγιστα η ενεργός συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού, κυρίως των αλιέων και δυτών των Φούρνων και των σπογγαλιέων της Καλύμνου που έδωσαν αναλυτικές πληροφορίες με αποτέλεσμα τον άμεσο και γρήγορο εντοπισμό των αρχαιοτήτων. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του Δήμου Φούρνων-Κορσεών και του δημάρχου Γ. Μαρούση. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2018.

Πηγή: https://www.efsyn.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required