5 Ιουλ 2016

Δελτίο τύπου της "Δράσης" για μεταναστευτικό και το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο

Δελτίο τύπου για το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο και τους λόγους που ο συνδυαμός απέρριψε το σχέδιο ψηφίσματος του δημάρχου Σάμου για το μεταναστευτικό, εξέδωσε η δημοτική παράταση "Δράση-Ενότητα-Προοπτική". Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

"Στο δημοτικό συμβούλιο της 23 Ιουνίου η παράταξη μας: «Δράση Ενότητα Προοπτική», του Στέλιου Θάνου, δεν ψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος δημάρχου για το μεταναστευτικό επειδή ήταν γενικόλογο και επέμενε να θέλει να αναφέρεται στην ανάκληση της 3/3/16 αποφ. Περιφ. Β.Αιγαίου, καλλιεργώντας έτσι κλίμα εσωστρέφειας και διχόνοιας, ενώ τον καλούσαμε να υπάρξει συντονισμός και ενωτική προσπάθεια προκειμένου να τονίσουμε τα ευάλωτα νομικά, λειτουργικά κωλύματα τα οποία οφείλουμε σαν αυτοδιοικητικοί να εντοπίζουμε και να πιέζουμε προκειμένου να εξαλειφθούν.



Ζητήσαμε να υπάρξει διαπαραταξιακή επιτροπή, να βγει κείμενο το αργότερο σε 2 μέρες, να υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια και να εξαλειφθεί ο όρος της «ανάκλησης».  Στο ερώτημα μας γιατί αυτή η επιμονή για ανάκληση δεν πήραμε απάντηση ποτέ..

Επίσης να απαιτήσουμε να φεύγουν από Σάμο όσοι πρόσφυγες και μετανάστες σε 1η φάση παίρνουν έγκριση αρχικού ασύλου.
Τελικά ψηφίσαμε την δική μας πρόταση (δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, συμμετοχή στο  συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και λεπτομερή ανάλυση νομικών θεμάτων για κείμενο σε 2 μέρες).

Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι η Περιφέρεια  έχει λάβει 10 εκατομμύρια ευρώ  και δεν ξέρει κανείς πως τα διαχειρίστηκε. Ζητήσαμε να υπάρχει ενημερωτικό από το Δήμο για το που ξοδεύονται τα χρήματα του κωδικού του για το μεταναστευτικό..... με μηνιαία δελτία.

Σε ότι αφορά το συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στη Σάμο για το μεταναστευτικό μέχρι σήμερα 10 μέρες μετά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας τα πορίσματα για ενημέρωση, συμπεράσματα και παιρετέρω εξειδίκευση τους σε συνεργασία με την επιτροπή του Δήμου για το μεταναστευτικό το οποίο θα συζητεί ουσιαστικά θέματα σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Σχετικά με το συνέδριο αναφέραμε ότι δεν έκανε καμιά ουσιαστική πρόταση για τον τουρισμό παρά μόνο γενικόλογες προτάσεις.Αναφέραμε επίσης ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους ξενοδόχους από το κερδοσκοπικό παιχνίδι που γίνεται εις βάρος τους με πρόσχημα το μεταναστευτικό από πρακτορεία του εξωτερικού.

Σημαντική και ευχάριστη για την τοπική οικονομία  αναμένεται η ενέργεια της υπουργού τουρισμού για την προβολή της Σάμου στην Ιταλία και την Βρετανία. Σαν πρώτη αίσθηση ανταπόκρισης στα καθολικά αιτήματα για παροχή αντισταθμιστικών που ζητούμε και εμείς από τον χειμώνα, το υπουργείο προέβη σε υλοποίηση του σχεδιασμού για την προβολή του Ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό και την άμεση στήριξη και τόνωση του τουρισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πραγματοποιούνται δύο δημοσιογραφικά ταξίδια εξοικείωσης για τη Σάμο.Ευχαριστούμε την κα υπουργό που λειτούργησε στη σωστή κατεύθυνση.

Σχετικά με τις χορηγίες ρωτήσαμε αν έχουν εγγραφεί οι ΚΑΕ και απάντησε θετικά. Για το όνομα του χορηγού της Ν.Υόρκης  είπε δεν θέλει να το αποκαλύψει αλλά είναι οικογένεια της δυτικής Σάμου. Σε συνέχεια τον ρωτήσαμε αν υπάρχουν διαπραγματεύσεις του Δήμου με κοινοπραξία ιδιωτών για την παραχώρηση του Ξενία ως ξενοδοχείο σε ιδιώτες και κατηγορηματικά είπε ΟΧΙ  σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Τέλος περιμένουμε με αγωνία την πρόσκληση του Δημάρχου για την σύσταση της διαπαραταξιακής επιτροπής που  θα μπορέσει επιτέλους να συζητήσει και να συναποφασίσει ουσιαστικά με δημοκρατικές διαδικασίες, φλέγοντα και τρέχοντα θέματα του μεταναστευτικού.
Μέχρι σήμερα 10 μέρες μετά το συμβούλιο καμία όχληση ή αναφορά περί σύστασης της επιτροπής δεν έχει γίνει από τον Δήμαρχο…"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required