30 Ιουλ 2016

ΜΚΟ tours τώρα και στον Κάμπο Μαραθοκάμπου


Ένταση δημιουργήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στην περιοχή του Κάμπου Μαραθοκάμπου όταν ΜΚΟ αποφάσισε να μεταφέρει στην περιοχή για φαγητό και μπάνιο γκρουπ 40 -50 μεταναστών.


Χωρίς καμία συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς , η ΜΚΟ μετέφερε με λεωφορείο τους μετανάστες σε μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της Σάμου , στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής παραλίας του Κάμπου , μπροστά από γνωστά ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής , για μπάνιο αλλά και φαγητό σε ταβέρνα.


Αντιδράσεις υπήρξαν από ιδιοκτήτες κυρίως γειτονικών ξενοδοχείων που αντιμετωπίζουν φέτος μειώσεις έως και πάνω από 50% στα έσοδά τους , απόρροια της δυσφήμισης της Σάμου λόγω του μεταναστευτικού . Οι επιχειρηματίες θεωρήσαν ότι η ξαφνική παρουσία των μεταναστών ανάμεσα στους ξένους παραθεριστές και αντιτουριστική είναι αλλά κυρίως η διάδοση της είδησης ότι μετανάστες κυκλοφορούν στην περιοχή  θα βάλει τον Κάμπο στο κάδρο του μεταναστευτικού και θα καταστρέψει όλες τις προσπάθειές να ορθοποδήσει ο τουρισμός .


Για άλλη μια φορά , όπως στην αρχή της περιόδου στο Ποτοκάκι και  αργότερα σε άλλα σημεία της Σάμου , η κάθε ΜΚΟ αποδεικνύει καθημερινά ότι γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τους τοπικούς τουριστικούς επιχειρηματίες που προσπαθούν φέτος να επιβιώσουν μέσα σε μία πρωτοφανή κρίση.  Παρόλες τις εκκλήσεις όλων των τουριστικών φορέων να αποφύγουμε πάση θυσία οτιδήποτε βγάζει στην επιφάνεια το μεταναστευτικό προς τα ΜΜΕ αλλά κυρίως προς τους τουρίστες που είναι στο νησί ,  για να υπάρξει η γρηγορότερη δυνατή ανάκαμψη  ,  οι γνωστές ΜΚΟ δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να συνεργαστούν και να χαρίσουν έστω και λίγο κατανόηση ΚΑΙ για όσους κατοικούν και κυρίως δραστηριοποιούνται στη Σάμο .


Ας διαλυθεί η τοπική οικονομία , που εξαρτάται καλώς ή κακώς κατά βάση από τον τουρισμό ,  φτάνει να κάνουν κάποιοι ξένοι «ανθρωπιστές» τις κερδοφόρες δουλίτσες τους.     

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Είναι πραγματικά θλιβερό να δημοσιεύονται τέτοιου είδους άρθρα τα οποία αποτελούν κυρίαρχα φερέφωνα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας! Τι ενοχλεί δηλαδή τον τουρίστα να δει ένα γκρουπ ανθρώπων να παραθερίζουν και αυτοί ως ανθρωποι -όπως θα έπρεπε άλλωστε- σε ταβέρνα και παραλία του νησιού; Το πρόβλημά σας δηλαδή είναι η εθνικότητα των παραθεριστών; Αν ήταν ένα γκρουπ 50 Νορβηγών για παράδειγμα θα ήταν εντάξει; Δεν καταλαβαίνω γιατί ενόχλησαν οι άνθρωποι που ήρθαν να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα όπως κάνουμε όλοι; Αυτοί δεν έχουν δικαίωμα να πάνε σε ταβέρνα και να κάνουν μπάνιο; Χαλάνε την εικόνα του κάθε μαγαζιού και του "τουριστικού οικισμού"; Ας ξυπνησουμε λίγο οι Σαμιώτες και ας δούμε ότι αυτόι που διώχνουν τον τουρισμό είμαστε εμείς οι ίδιοι που δεν μπορούμε να προσφέρουμε καλές τουριστικές υπηρεσίες όπως πεζόδρομους και μέρη αναψυχής, και κυρίως συγκοινωνίες και λεωφορεία για μετακινήσεις! Αισθάνομαι ντροπή ως Σαμιώτισσα να βλέπω το νησί μας να είναι τόσο πίσω σε υπηρεσίες και να κατηγορούνται για αυτό οι μετανάστες ως εξιλαστήριο θύμα. Το άρθρο σας μεταδίδει ιδιαίτερα ρατσιστικές ιδέες και οφείλετε να τις ανακαλέσετε!

FALLUA είπε...

Όπως είναι και ΝΤΡΟΠΗ να υπάρχουν τέτοια φερέφωνα σχολιαστές - αναγνώστες που στο βωμό της κερδοφόρας ανθρωπιστικής τους τακτικής μηδενίζουν τον τόπο τους και φέρονται ρατσιστικά στους ίδιους τους συντοπίτες τους...!
Μπράβο στην εφημερίδα για το άρθρο της...
ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μαρία Κορτέση είπε...

Πραγματικά με εντυπωσίασαν τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα της εφημερίδας σας, τα οποία έπεσαν στην αντίληψή μου κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο νησί σας, για τα «προβλήματα» που δημιουργεί η παρουσία παιδιών – προσφύγων στις ακτές του νησιού και την έντονη αμφισβήτηση του δικαιώματός τους να χαίρονται μερικές φορές την ομορφιά της θάλασσας, που μέχρι τώρα, και λόγω του τρόπου που πέρασαν στη χώρα μας, μόνο τραυματικές εμπειρίες τους έχει δημιουργήσει.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά, αλλά θεωρώ πως η απάντηση στα δημοσιεύματα αυτά δίνεται από τις ίδιες τις διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, καθώς και τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της μεγαλύτερης δημοσιογραφικής ένωσης της χώρας, που έχουν ασχοληθεί ειδικά με αυτά τα θέματα.
Παραθέτω τα σχετικά άρθρα
1. Η Διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού αναφέρει σαφώς: Τα παιδιά πρόσφυγες, που έχουν φύγει μόνα ή συνοδευόμενα από τους δικούς τους από την πα- τρίδα τους επειδή εκεί κινδύνευαν, έχουν δικαίωμα ειδικής προστασίας και απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα άλλα παιδιά (προφανώς και μεταξύ των δικαιωμάτων αυτών είναι και μια βόλτα στην παραλία ή ένα μπάνιο στη θάλασσα).
Αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος της ΕΣΗΕΑ:
Στο άρθρο 2 παράγραφος (α) αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει
α. Να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις εθνικής καταγωγής, φύλου, φυλής, θρησκείας, πολιτικών φρονημάτων, οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης (πουθενά δεν αναφέρεται απαγόρευση σε δημόσιους χώρους ή ακτές).
Και στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο (δ) ότι
δ. Να σέβεται την κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις προστασία των ανηλίκων και των προσώπων με ειδικές ανάγκες και με σοβαρά προβλήματα υγείας (οι ανήλικοι πρέπει να προστατεύονται και όχι να διώκονται).
Τέλος να αναφέρω πως θεωρείται δεδομένο από Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Δημοσιογραφικές Ενώσεις, αλλά και πρόσφατη απόφαση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου της Κύπρου ότι τα ΜΜΕ έχουν καθήκον να προστατεύουν ομάδες που είναι ευάλωτες ή επιρρεπείς στην προπαγάνδα μίσους.
Πολύ ευγενικά θα πω πως οι λειτουργοί της δημοσιογραφίας δεν θα πρέπει να υποπίπτουν σε τόσο σοβαρά παραπτώματα.
Μαρία Κορτέση
Μέλος ΕΣΠΗΤ (Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου)

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required