20 Σεπ 2016

Φωτιές, επεισόδια, πανικός στο hotspot της Μόριας (Λέσβος) - Σχόλιο για την κατάσταση στη Σάμο


Φωτό: "Η Καθημερινή"

Ήταν θέμα χρόνου η κατάσταση να οδηγηθεί στα χθεσινοβραδινά γεγονότα. Η συνεχιζόμενη ολιγωρία της κυβέρνησης να δώσει αξιόπιστες απαντήσεις και αποδεκτά βιώσιμες λύσεις άνοιξε το δρόμο στο να βρεθούν σε ευθεία αντιπαράθεση οι πολίτες και ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός. Η Χίος δεν αποτελεί εξαίρεση αφού και στο γειτονικό μας νησί οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι με την διαμορφωθείσα κατάσταση γύρω από το μεταναστευτικό. Και ερχόμαστε στη Σάμο όπου επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Υποσχέσεις περί απομάκρυνσης και αποσυμφόρησης του νησιού έχουν δοθεί επανειλημμένα. Το ίδιο και για ενίσχυση των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Αντί αυτών βλέπουμε ενίσχυση του προσωπικού πρώτης υποδοχής (το οποίο στην παρούσα φάση δεν έχει να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό μεταναστών, εκτός κι αν περιμένουν εξελίξεις με τις αφίξεις), ΜΚΟ (για τις οποίες ο δήμαρχος Λέσβου είπε ότι πολλές από αυτές τον εξαπάτησαν), να συνεχίζουν να κάνουν τις «δουλειές τους» και παρατεταμένη «ομίχλη» σε συνδυασμό με «πέπλο» φημών όσον αφορά τη δημιουργία ενός ακόμη κέντρου φιλοξενίας προσφύγων. 



Φωτό: "emprosnet"

Αποκορύφωμα του «κάτι τρέχει», η πρόσφατη επίσκεψη της αντιστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. κας Τσιριγώτη στη Σάμο προς διερεύνηση των δικών μας προθέσεων σε περίπτωση που προχωρούσε ένα σχέδιο μετατροπής της Σάμου σε ακόμη μια «αποθήκη ψυχών». Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον πως αν δεν υπάρξει συντονισμένη, δυναμική αντιμετώπιση της κατάστασης, θα δεχτούμε τετελεσμένα που άλλοι θα έχουν σχεδιάσει για εμάς, χωρίς καν να έχουν μπει στον κόπο να ρωτήσουν. Δυστυχώς, το έχουμε ξαναδεί αυτό το «έργο»!



Ακολουθεί το ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου από την εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".



Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Λέσβο. Μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν έως αργά το βράδυ εντός και εκτός του καταυλισμού της Μόριας, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να διασώσουν τα καταλύματα φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών. Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 19.55 και στο σημείο έσπευσαν 10 οχήματα με 30 πυροσβέστες, οι οποίοι ωστόσο για τουλάχιστον μισή ώρα δεν ήταν δυνατόν να εισέλθουν στον χώρο λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων που βρίσκονταν σε εξέλιξη.


Σύμφωνα με πληροφορίες από την πυροσβεστική, δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή. Από νωρίς είχε εκκενωθεί ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που μεταφέρθηκαν στη δομή του ΠΙΚΠΑ, ενώ οι ενήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες, που υπολογίζονται σε 3.500, διέφυγαν εκτός καταυλισμού. Αργότερα, αρκετοί επέστρεψαν, ωστόσο πολλοί παρέμεναν στον δρόμο. Εως αργά χθες οι ΜΚΟ δεν είχαν επιστρέψει στο hotspot, παραμένοντας κοντά στην εγκατάσταση και προσφέροντας ιατρική βοήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταυλισμός έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Ολα ξεκίνησαν το πρωί, με τη διασπορά φήμης εντός του καταυλισμού για ομαδικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Οι διαμαρτυρίες εξελίχθηκαν σε εξέγερση, με αποτέλεσμα περίπου 300 άτομα να φύγουν επιχειρώντας να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη. Η αστυνομία τούς σταμάτησε και τους οδήγησε πίσω στη δομή, όπου όμως τα επεισόδια συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές, τόσο εντός του κέντρου φιλοξενίας όσο και σε ελαιοκτήματα νότια και βόρεια αυτού. Σε όλη την περιοχή επικράτησε πανικός, με μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να εγκαταλείπουν τον καταυλισμό για να σωθούν.

Νωρίτερα, επεισόδια είχαν σημειωθεί και στην πορεία που πραγματοποίησαν κάτοικοι του νησιού διαμαρτυρόμενοι για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν εκεί εγκλωβισμένοι. Ανάμεσα στα περίπου 500 άτομα που συγκεντρώθηκαν, παρεισέφρησαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οπαδοί της Χ.Α., οι οποίοι όταν η πορεία έφθασε στο δημαρχείο άρχισαν να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα. Αργότερα επιτέθηκαν και σε τρεις γυναίκες, που βοηθούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Με επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας προς τον δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ»– διαψεύδει ότι σχεδιάζεται η λειτουργία νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο και δεσμεύεται για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Ο κ. Μουζάλας στην ίδια επιστολή τονίζει ότι θα υλοποιηθούν όσα συμφωνήθηκαν σε συνάντησή του με τον δήμαρχο την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ των οποίων η μεταφορά στην ενδοχώρα όσων το αίτημα για τη χορήγηση ασύλου έχει λάβει αρχική έγκριση, η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί και των υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και η έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει κάποια ενέργεια «εις βάρος της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας», η οποία «επ’ ουδενί τίθεται σε αμφισβήτηση». Την προηγούμενη Κυριακή, το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε να περιοριστεί ο αριθμός όσων διαμένουν στο νησί σε 3.000 (τώρα στη Λέσβο βρίσκονται 5.650 άτομα), αλλά και να αποχωρήσουν οι ΜΚΟ από τον καταυλισμό που λειτουργεί στο Καρά Τεπέ.

Το Σαββατοκύριακο έφθασαν στα νησιά πάνω από 300 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες, αυξάνοντας τον αριθμό των εγκλωβισμένων σε 13.536 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required