14 Νοε 2016

"Το Ποτάμι" με αφορμή τα 104 χρόνια από την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα

Με αφορμή την επέτειο της Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα, το "Ποτάμι" Βορείου Αιγαίου εξέδωσε ανακοίνωση. "Στις 11 του Νοέμβρη 1912 ημέρα Κυριακή, στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης διακήρυξε την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα. Ο κόσμος είχε κατακλύσει την εκκλησία και τους γύρω χώρους, οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και η γαλανόλευκη κυμάτιζε σε όλο το Βαθύ. Το καθεστώς της υποτέλειας γκρεμίζονταν και τη θέση του έπαιρνε η ελπίδα για ελευθερία και δημοκρατία, ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε ο Σαμιώτικος λαός.




Αλλά η επίσημη αναγνώριση δεν έγινε άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση και χρειάστηκαν να γίνουν πάνδημα συλλαλητήρια στην ηπειρωτική Ελλάδα, για να στείλει η κυβέρνηση στις 2 του Μάρτη 1913 το θωρηκτό "Σπέτσαι" και το εμπορικό πλοίο "Θεσσαλία" με δύο λόχους στρατού για την κατάληψη του νησιού.


Σήμερα, 104 χρόνια μετά, ο λαϊκισμός και οι ιδεοληπτικές πολιτικές στο εσωτερικό σε συνδυασμό με γεωπολιτικά παιχνίδια στο εξωτερικό έχουν φέρει τους Σαμιώτες σε απόγνωση.
Το νησί δοκιμάζεται από τις συνέπειες της πολιτικο-οικονομικής κρίσης και το μεταναστευτικό.


Είναι άμεση η ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης της Σάμου, αλλά και των άλλων νησιών, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και "Το Ποτάμι" θα συνεχίσει με όλες τις δυνάμεις του να προωθεί τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για τον σκοπό αυτό.


Νικήτας Κάλφας
Περιφερειακός Συντονιστής
Βορείου Αιγαίου" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required