16 Νοε 2016

Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου: "Να αποσυμφορηθεί το Κέντρο Κράτησης άμεσα"

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Κολλάρος
Τη μεταφορά των λαθραία εισερχομένων και των παραβατικών αλλοεθνών σε κέντρα της ενδοχώρας και τη μη δημιουργία άλλου hot spot στο νησί μας, τονίζει -μεταξύ άλλων- με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Mε την ευκαιρία της συγκέντρωσης που διοργανώνει ο Δήμος Σάμου την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 στη πόλη της Σάμου και με αφορμή όχι μόνο τη παραμονή αλλά και την ολοένα αυξανόμενη ροή των προσφύγων στο νησί ο  Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου  καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό θέμα, επισημαίνει την παντελή απουσία της οργανωμένης Πολιτείας στο Προσφυγικό /Μεταναστευτικό και για πολλοστή φορά καλεί την συντεταγμένη πολιτεία, τις Αρχές και τους αρμόδιος φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο μέτρο που της αναλογούν δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και να μην είναι ωσεί παρούσα στις εξελίξεις.

Τους τελευταίους μήνες το νησί και ειδικότερα η πόλη της Σάμου «αιμορραγεί» εξαιτίας του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Υπάρχει έξαρση κλοπών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων και ακραίων συμπεριφορών που δημιουργούν προβλήματα στη διαβίωση των κατοίκων και τείνουν να διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό. Αναμφίβολα υπάρχει ανησυχία στους κατοίκους που σταδιακά μεταβάλλεται σε αγωνία και φόβο , άρχισε δε να καταγράφεται ένταση από την απουσία αποτελεσματικών ενεργειών της πολιτείας. Η διαχείριση από την Πολιτεία του προσφυγικού είναι πρόχειρη και ανεπαρκής και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση  θα επιδεινωθεί.

Γνωρίζουμε ότι το μοναδικό αίτημα των μεταναστών και των προσφύγων ταυτίζεται απολύτως με εκείνο της κοινωνίας των νησιών δηλαδή την ταχεία ταυτοποίηση και άμεση απομάκρυνσή τους από το νησί –και ακολούθως από τη χώρα– σε πλαίσιο και συνθήκες ανθρωπιάς, ασφάλειας και υγιεινής για τους ίδιους αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο Δικηγορικός σύλλογος Σάμου σε παλαιότερο δελτίου τύπου – ανακοίνωση είχε  επισημάνει τα προβλήματα που τυχόν θα ανακύψουν από τη παραμονή επί μακρόν των προσφύγων στη Σάμο. Είχε επισημάνει το ενδεχόμενο διαπληκτισμών , συρράξεων, κοινωνικής αναταραχής και βίαιων επεισοδίων ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Σάμο μετά την οριστικοποίηση του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου και της άρνησης της Τουρκίας να τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ε.Ε. Είχε ακόμα επισημάνει ότι οι κάτοικοι του νησιού θα εξαθλιωθούν οικονομικά με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση του τουριστικού προϊόντος.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του προσφυγικού προβλήματος  λόγω της γεωγραφικής της θέσης , της μονομερούς απόφασης χωρών της Ε.Ε να κλείσουν τα σύνορα τους αλλά και των ιδεοληψιών της κυβέρνησης που εμπόδισε την ύπαρξη μιάς συγκροτημένης και αποτελεσματικής πολιτικής.

  • Φρονούμε ότι καλές είναι οι συγκεντρώσεις, οι διαμαρτυρίες και θεμιτό κάθε μέσο αντίδρασης στα πλαίσια του νόμου εκείνο όμως που σήμερα προέχει και εκεί θα πρέπει να στοχεύει ο Δήμος και η τοπική κοινωνία δια των εκπροσώπων και των φορέων της είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου 4375/2016 για το Προσφυγικό –Μεταναστευτικό και το άσυλο προκειμένου άμεσα να αποσυμφορηθεί η Σάμος  από το πλήθος των προσφύγων που παρά τη θέληση τους παραμένουν στο νησί , επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες και επιβαρύνουν τη τοπική κοινωνία. Συνακόλουθα πρέπει να αποσυμφορηθεί άμεσα  το κέντρο κράτησης-hot spot της Σάμου, να απαιτήσουμε δυναμικά να μεταφερθούν άμεσα οι λάθρα εισερχόμενοι αλλοεθνείς καθώς και οι παραβατικοί σε κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα σε ανοικτές δομές υποδοχής και καταγραφής με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους. Να απαιτήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί ενώνοντας τις δυνάμεις μας να μη δημιουργηθεί άλλο  HOT SPOT στο νησί μας. Na απαιτήσουμε να εφαρμοστεί άμεσα  το πρόγραμμα Relocation ( Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας-ασύλου και επικουρικής προστασίας- από ένα κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο) μιάς και ο Γερμανός Υπουργός ΥΠΕΞ πρόσφατα διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο γι’ αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα.

  • Ο Δήμος Σάμου σε αγαστή συνεργασία με τους φορείς να καταγγείλει εγγράφως υποβάλλοντες σχετικές μηνυτήριες αναφορές στον αρμόδιο Εισαγγελέα την παράνομη και αυθαίρετη λειτουργία του  υφιστάμενου hot spot με το «στρίμωγμα» 1200 ατόμων) , την παραβίαση των κανόνων υγιεινής στο κέντρο κράτησης , τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, την αναίτια καθυστέρηση ταυτοποίησης-αιτημάτων ασύλου-παροχής ασύλου και συνακόλουθα την παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου καθώς και κάθε άλλη παράβαση που έχει υποπέσει στην αντίληψη του.

    Τέλος να διατρανώσει με εμφατικό τρόπο και με κάθε νόμιμο μέσο ότι το νησί δεν μπορεί να δεχθεί καμία επιπλέον υποδομή, όπως και αν την ονομάσουν (κέντρο φύλαξης, κέντρο πρώτης υποδοχής, κέντρο φιλοξενίας, κλπ), πολύ απλά γιατί το νησί  δεν μπορεί να σηκώσει το διπλό βάρος της εισόδου από τη μία, αλλά και της μόνιμης παραμονής από την άλλη, χιλιάδων ανθρώπων.

    Καλούμε το Σαμιακό λαό να επιδείξει νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ομοψυχία. Να κωφεύσει στις φωνές των «ακραίων» και να πολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας τη «νέα κατάσταση πραγμάτων» που εμφανίστηκε στο νησί εξαιτίας του Προσφυγικού –Μεταναστευτικού προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη διαβίωση μας στο τόπο που ασκούμε οικονομική δραστηριότητα και στο τόπο που ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΣΑΜΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required