21 Νοε 2016

Με ενότητα και ψυχραιμία η Σάμος είπε "Όχι"!

Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"
Ολοκληρώθηκε στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, 21/11, η πανσαμιακή συγκέντρωση για το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό ζήτημα παρουσία πλήθους κόσμου από όλη τη Σάμο.

Στην αρχή της συγκέντρωσης διαβάστηκε επιστολή του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κώστας Αμυρσώνης διάβασε το πρόσφατο ψήφισμα του οργάνου.


Το λόγο πήραν στη συνέχεια ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κολλάρας και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Κώστας Κυριαζής.

Πανοραμική άποψη της συγκέντρωσης - Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"

Στο πόντιουμ ο δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος Δήμαρχος Σάμου: "Η Σάμος δεν θα καθηλωθεί"

"Με αίσθημα ιδιαίτερης ευθύνης χαιρετίζω αυτή την εντυπωσιακή παρουσία σας, σήμερα, εδώ, στην ειρηνική συγκέντρωση-διαμαρτυρία μας για τα προβλήματα που το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει στο νησί μας. Προβλήματα που ολοένα οξύνονται και έρχονται να προσθέσουν το δυσβάσταχτο βάρος τους σε όσα και εμείς, όπως και όλη η χώρα αντιμετωπίζει: την οικονομική κρίση, τη φορολογική λαίλαπα, την ανεργία, την αβεβαιότητα για το αύριο.  Από τη Σάμο έχουν περάσει από πέρυσι πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο χοτ-σποτ που, παρά την άρνηση του δήμου -και την διακοπή εργασιών που ζήτησε- η κυβέρνηση επέβαλε να φιλοξενηθεί σε δημόσιο χώρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της πόλης μας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή 2.500 άνθρωποι. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια αναλογία! 6.000 μόνιμοι κάτοικοι και 2.500 πρόσφυγες/μετανάστες!", είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Αγγελόπουλος.Το πλήθος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται... (Φωτό: Γ. Τσεβρένης)

Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα"


"Σε ένα χώρο που, στοιχειωδώς και πάλι, δε μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 750, 2.500 άνθρωποι, άντρες, γυναίκες και παιδιά διαφορετικών εθνοτήτων, νοοτροπιών, πολιτισμικής ταυτότητας και καταγωγής, στοιβάζονται υπό κακές και άθλιες συνθήκες. Μήνες τώρα. Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική, υγειονομικές αρχές, όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν υπερβάλει εαυτούς εδώ και καιρό. Όσο κι αν καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όση αυταπάρνηση και να δείξουν, είναι φανερό σε όλους ότι δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα και τον καθημερινό κίνδυνο που υπάρχει.Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έχει κλονιστεί, η κοινωνική αντοχή εξαντλείται, η τοξικότητα αυξάνεται. Εξάλλου τα σοβαρά πρόσφατα επεισόδια αυτό δείχνουν! Ο τουρισμός, η βασική πηγή εισοδήματος για το νησί μας, το 85% του ΑΕΠ μας,  υπέστη σοβαρό πλήγμα. Με νύχια με δόντια μειώθηκε η μεγάλη ζημιά. Το 2017 είναι μια πάρα πολύ κρίσιμη χρονιά για όλους τους επαγγελματίες, για όλους τους εργαζομένους για την προοπτική όλων.

Η περίεργη απροθυμία της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει την κατάσταση γύρω από τις πολυάριθμες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Σάμο μας, προξενεί από ερωτηματικά σε όλους μας, έως όμως και θυμό σε ανθρώπους που ζουν από κοντά το πρόβλημα και, αρκετοί μάλιστα, συνεισφέρουν στην αντιμετώπισή του με πραγματικό ανθρωπισμό και γνήσιο αλτρουισμό', είπε ο δήμαρχος Σάμου και έκανε λόγο για απουσία Κυβέρνησης, που τάζει, αλλά στο τέλος δεν κάνει τίποτε". 

Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας  υπέγραψε επίσημο έγγραφο που δεσμευόταν για την άμεση αποσυμφόρηση του χοτ-σποτ, για την άμεση ενίσχυση των αρχών που καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. " Με την υπογραφή αυτή μπήκε ταφόπλακα στην αξιοπιστία της Κυβέρνησης! Είναι λυπηρό. Είναι εξοργιστικό. Είναι επικίνδυνο να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις προς ένα ακριτικό ιστορικό τόπο, τη Σάμο μας! Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν και τη  δέσμη μέτρων οικονομικής ανακούφισης και ενίσχυσης του νησιού που, εκτός από το προσφυγικό, έχει πλέον, σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσει και μία αύξηση του ΦΠΑ καταδικαστική για τον τόπο, κατά μέσο όρο 7%, και σε άλλες περιπτώσεις 15%. Με ουσιαστική οικονομική επιβάρυνση πάνω από 25% στο κόστος της καθημερινής ζωής Ό,τι υπόσχεται στους δανειστές, βλέπετε, το τηρεί η κυβέρνηση, στους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου δεν τα τηρεί", είπε ο κος Αγγελόπουλος και πρόσθεσε: " Εμείς εδώ, στην άκρη της Ελλάδας, δεν πιστεύουμε ότι είμαστε παιδιά ενός κατώτερου θεού, ίσως η Κυβέρνηση μας θεωρεί. Η Σάμος δεν αντέχει πλέον.Δεν αντέχει άλλη πίεση, δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση, δεν αντέχει άλλη αδιαφορία, δεν αντέχει άλλα ψέμματα", είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.Στο πόντιουμ ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Ν. Κατρακάζος


  
Αντιπεριφερειάρχης Σάμου: "Λέμε όχι σε κινήσεις που οδηγούν σε μόνιμη παραμονή" 

"Σήμερα στέλνουμε πολλά μηνύματα, όχι μόνο στον κο Μουζάλα, αλλά σε όλους. Στέλνουμε μήνυμα ενότητας και είναι σήμερα σημαντικό που είμαστε όλοι εδώ, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί φορείς, η τοπική εκκλησία και οι πολίτες.  Και όταν είμαστε πολλοί τα μηνύματα είναι δυνατά και ισχυρά. Θέλω να στείλω μήνυμα στον κο Μουζάλα. Δεν είμαστε στη Σάμο 5 γραφικοί και ακραίοι που διαμαρτυρόμαστε. Είμαστε όλη η Κοινωνία και σήμερα το δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν είναι πρόβλημα λίγων ανθρώπων, άλλα όλων των ανθρώπων, όχι μόνο της πόλης της Σάμου, αλλά ολόκληρου του νησιού. Οι διαμαρτυρίες μας δεν στρέφονται κατά των προσφύγων. Στρέφονται κατά αυτών που δημιούργησαν το πρόβλημα, που το συντηρούν και σήμερα μας κοροϊδεύουν. Λέμε εδώ και τώρα αποσυμφόρηση», είπε ο κ. Κατρακάζος. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου έκανε λόγο για σκληρό εκβιασμό της Κυβέρνησης που κινείται στη μόνιμη παραμονή των μεταναστών στη Σάμο. «Εμείς σαν κοινωνία πρέπει να φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε «Αποσυμφόρηση εδώ και τώρα» και να λέμε όχι σε κινήσεις που οδηγούν σε μόνιμη παραμονή. Και ποιες είναι αυτές οι κινήσεις; Να πάρουν παιδεία εδώ στη Σάμο, να πάνε σε ξενοδοχεία να μάθουμε να ζούμε με το ζόρι όπως είπε στους Χιώτες ο κος Μουζάλας με τους μετανάστες. Ε δεν θα μάθουμε! Δεν θα το δεχτούμε», είπε ο κος Κατρακάζος και έκανε λόγο για κοροϊδία της Κυβέρνησης που υλοποιεί συγκεκριμένο σχέδιο να αφήσει μόνιμα στον τόπο μας χιλιάδες ανθρώπους παρά τη θέλησή τους.

 


Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"

Στο πόντιουμ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Κυριαζής

Προέδρος Επιμελητηρίου Σάμου: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος»


«Οι σαμιώτες έχουν ενεργά συμπαρασταθεί από την πρώτη στιγμή σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν μπορούν να μείνουν για πάντα στο νησί μας. Ειδικά όταν με πράξεις βίας γίνεται κατάχρηση της φιλοξενίας μας. Οι ψεύτικες υποσχέσεις που δόθηκαν από την Κυβέρνηση, υποσχέσεις για γρήγορη διαδικασία εξέτασης του ασύλου, δεν υλοποιήθηκαν και σήμερα εισέρχονται καθημερινά δεκάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο, φτάνοντας τους 2.800 σε ένα κέντρο 850 ατόμων. Κοντά στο μισό της πόλης, αποτελώντας το 45% του πληθυσμού της πόλης. Άτομα από διάφορες χώρες, όχι μόνο Σύριοι που έφυγαν από τη χώρα τους λόγω του πολέμου, αλλά και άλλοι που έρχονται παράνομα», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου, κος Γιώργος Κυριαζής και ανέφερε: «Πρέπει να αντιδράσουμε για το μέλλον των επόμενων γενιών. Δεν υπάρχει χρόνος, από μέρα σε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει, όλα εξελίσσονται ραγδαία", είπε.

Ο κ. Κυριαζής, στο τέλος της ομιλίας τους, κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην απεργία των Επιμελητηρίων Λέσβου, Χίου και Σάμου στις 30 Νοεμβρίου.


Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"


Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου  Γ. Κολλάρας στο πόντιουμ
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου: "Ανεπαρκής και πρόχειρη διαχείριση"

«Καταγγέλλουμε την πολιτική της Κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό, την απουσία της στο ζήτημα και καλούμε την Πολιτεία, τις αρχές και τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δίνοντας λύσεις. Το νησί μας και ειδικότερα η πόλη της Σάμου αιμορραγεί εξαιτίας του προσφυγικού.  Υπάρχει έξαρση κλοπών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, ακραίων συμπεριφορών που δημιουργούν πρόβλημα διαβίωσης στην Κοινωνία. Η διαχείριση είναι πρόχειρη και ανεπαρκής και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί», είπε ο κ. Γιώργος Κολλάρας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου και ζήτησε την πιστή εφαρμογή του Νόμου για το μεταναστευτικό και το άσυλο.

«Σήμερα πρέπει η τοπική Κοινωνία να στείλει ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση πως το νησί δεν μπορεί να δεχτεί άλλη δομή, όπως και να την ονομάσουν. Γιατί το νησί μας δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Καλούμε το σαμιακό λαό να δείξει νηφαλιότητα και ομοψυχία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κολλάρας.Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου Κ. Κυριαζής 


Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων: «Ήρθε η ώρα για τη δική μας αξιοπρέπεια, για τη δική μας επιβίωση, για την ασφάλειά μας»

«Ο τουρισμός είναι για το νησί μας ο μοχλός ανάπτυξης και η κινητήριος οικονομική μας δύναμη. Το 75% του κύκλου εργασιών στηρίζεται στον τουρισμό μας. 1800 έως 2.000 άτομα απασχολούνται αποκλειστικά στον τουριστικό τομέα. Όλα αυτά τα χρόνια κοπιάσαμε, εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για να αναδείξουμε το νησί μας σε έναν τουριστικό προορισμό. Έχουμε πετύχει να έχουμε 38% επαναλαμβανόμενους πελάτες κάθε χρόνο. Ρεκόρ επιτυχίας πανελλαδικά», είπε ο κ. Κώστας Κυριαζής και συνέχισε: «Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό είναι το μέλλον των παιδιών μας να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τη Σάμο μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και για κανένα λόγο να μας αλλοιώσει αυτή τη μακροχρόνια προσπάθεια που με αγώνα, μόχθο και ιδρώτα έχουμε πέτυχει. Εμείς οι Σάμιοι έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια τη φιλοξενία μας και την αγάπη προς κάθε ξένο που μας επισκέπτεται. Αυτό έχουμε δείξει από το 2011 προς όλους τους πρόσφυγες-μετανάστες που απροσκάλεστοι ήρθαν στο νησί μας. Τους βοηθήσαμε, τους δώσαμε τροφή και νερό από το υστέρημά μας. Τώρα ήρθε η ώρα για τη δική μας αξιοπρέπεια, για τη δική μας ανθρωπιά, για τη δική μας επιβίωση, για την ασφάλεια μας. Ήρθε η ώρα που αυτή η μεγάλη οικογένεια που ανήκουμε, η ΕΕ να δείξει ότι αλληλεγγύη είναι και για τους πολίτες αυτών των ακριτικών νησιών".

2 σχόλια:

ΠΕΡΑΜΙΩΤΗΣ είπε...

ΚΑΝΕΤΕ ΠΛΑΚΑ τώρα εεεε????

Δηλαδή για να το καταλάβω!!!

ΠΡΩΤΑ τους ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ την ιδεολογία τους και το σκεπτικό τους!!!

ΤΩΡΑ σας ξίνισε!!!

Σας ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΛΟΙΠΟΝ, οτι το ΣΧΕΔΙΟ είναι όσοι βρίσκονται στα ΝΗΣΙΑ, να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ, και όσοι άλλο θα μπουν, να μείνουν εκεί ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΚΕΙ....ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.....

Γιατί!!!!

ΕΝΤΟΛΕΣ απ'την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ....

ΣΚΕΠΤΙΚΟ:

Με τον Ερντογάν ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ κι αυτός με τη σειρά του, τους απειλεί ότι θα στείλει ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ προς την Ευρώπη!
Οι ΦΩΣΤΗΡΕΣ της ΕΥΡΩΠΗΣ λοιπόν έκατσαν και σκέφτηκαν το εξής απλό!

ΕΑΝ οι λαθρομετανάστες μετακινηθούν προς την ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Ελλάδα για αποσυμφόρηση των νησιών, τότε:

α. Υπάρχει περίπτωση να αρχίσουν να μπαίνουν κρυφά σε βόρειες χώρες.

β.Αυτούς που θα αρχίσει να στέλνει ο Ερντογάν, θα έρχονται με την ΕΛΠΙΔΑ οτι ΔΕ θα ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ στα ΝΗΣΙΑ, θα περάσουν στην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Ελλάδα και από 'κει υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ να την κοπανήσουν για ΒΟΡΕΙΑ.

γ. ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΤΟΛΕΣ η ΕΥΡΩΠΗ στους δικούς μας για να τους ΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ στα ΝΗΣΙΑ, οι λαθρομετανάστες που θα θέλουν να έρθουν προς τα εδώ, θα ΔΙΣΤΑΣΟΥΝ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ οτι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να φύγουν απ'τα νησιά!!!

Εν' κατακλείδι και όπως ανέφερε ΚΑΙ ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ.....ΣΥΝΗΘΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ γιατί ΕΚΕΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙ!!

Όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας: "ΟΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΕΣ ΘΑ ΚΟΙΜΙΘΕΙΣ" .....

Καλό κουράγιο και καλή δύναμη στους νησιώτες μας γιατί έρχονται και τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!

ΠΕΡΑΜΙΩΤΗΣ είπε...

ΚΑΝΕΤΕ ΠΛΑΚΑ τώρα εεεε????

Δηλαδή για να το καταλάβω!!!

ΠΡΩΤΑ τους ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ την ιδεολογία τους και το σκεπτικό τους!!!

ΤΩΡΑ σας ξίνισε!!!

Σας ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΛΟΙΠΟΝ, οτι το ΣΧΕΔΙΟ είναι όσοι βρίσκονται στα ΝΗΣΙΑ, να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΕΚΕΙ, και όσοι άλλο θα μπουν, να μείνουν εκεί ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΚΕΙ....ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.....

Γιατί!!!!

ΕΝΤΟΛΕΣ απ'την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ....

ΣΚΕΠΤΙΚΟ:

Με τον Ερντογάν ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ κι αυτός με τη σειρά του, τους απειλεί ότι θα στείλει ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ προς την Ευρώπη!
Οι ΦΩΣΤΗΡΕΣ της ΕΥΡΩΠΗΣ λοιπόν έκατσαν και σκέφτηκαν το εξής απλό!

ΕΑΝ οι λαθρομετανάστες μετακινηθούν προς την ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Ελλάδα για αποσυμφόρηση των νησιών, τότε:

α. Υπάρχει περίπτωση να αρχίσουν να μπαίνουν κρυφά σε βόρειες χώρες.

β.Αυτούς που θα αρχίσει να στέλνει ο Ερντογάν, θα έρχονται με την ΕΛΠΙΔΑ οτι ΔΕ θα ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΟΥΝ στα ΝΗΣΙΑ, θα περάσουν στην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Ελλάδα και από 'κει υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ να την κοπανήσουν για ΒΟΡΕΙΑ.

γ. ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΤΟΛΕΣ η ΕΥΡΩΠΗ στους δικούς μας για να τους ΕΓΚΛΩΒΙΣΟΥΝ στα ΝΗΣΙΑ, οι λαθρομετανάστες που θα θέλουν να έρθουν προς τα εδώ, θα ΔΙΣΤΑΣΟΥΝ, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ οτι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να φύγουν απ'τα νησιά!!!

Εν' κατακλείδι και όπως ανέφερε ΚΑΙ ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ.....ΣΥΝΗΘΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ γιατί ΕΚΕΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ και ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙ!!

Όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας: "ΟΠΩΣ ΕΣΤΡΩΣΕΣ ΘΑ ΚΟΙΜΙΘΕΙΣ" .....

Καλό κουράγιο και καλή δύναμη στους νησιώτες μας γιατί έρχονται και τα ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required