21 Νοε 2016

Εκπαίδευση παιδιών μεταναστών – Πρώτες αντιδράσεις - Οι σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων αποφάσισαν τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου

Συνάντηση των μελών των διοικητικών συμβουλίων των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων 1ου, 2ου, 3ου και Βαθέος, που λειτουργούν στην πόλη της Σάμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 20/11, σε αίθουσα του 1ου Δημοτικού.





Η συνάντηση αφορούσε τις εξελίξεις στο θέμα της εκπαίδευσης παιδιών μεταναστών και προσφύγων που το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει να εφαρμόζει σε άλλες περιοχές έχοντας στόχο την ενσωμάτωσή τους σε σχολικές τάξεις κατά την επόμενη, νέα σχολική περίοδο, 2017-2018. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκε η κατάσταση και όσα, αρκετά πρόχειρα ομολογουμένως, σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για την ένταξη των παιδιών μεταναστών-προσφύγων που βρίσκονται και στο νησί μας. 


Ένας πρώτος υπολογισμός ανεβάζει σε 320, τον μέχρι αυτή τη στιγμή αριθμό παιδιών που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Εύλογα τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί των συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων, που όπως είπαν, σε κάθε περίπτωση σέβονται και προασπίζονται τα όσα απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που η χώρα μας έχει κυρώσει με νόμο από το 1992, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και τα προβλήματα που θα ανακύψουν σε σχέση με τα δικαιώματα των Ελλήνων μαθητών. 


Προκύπτουν θέματα υγείας (ήδη η ιατρική περίθαλψη αγγίζει το ναδίρ στο Κέντρο Φιλοξενίας με κίνδυνο ανάπτυξης μολυσματικών ασθενειών), αύξησης του αριθμού μαθητών ανά τάξη, γλώσσας που θα γίνουν τα μαθήματα και η ανάγκη ύπαρξης διαφορετικών διερμηνέων-μεταφραστών, οι συνθήκες που επικρατούσαν στις χώρες από όπου προήλθαν τα παιδιά και η ένταξή τους στο διαφορετικό περιβάλλον της δικής μας εκπαιδευτικής κοινότητας του σχολείου και πολλά άλλα θέματα που αναδύονται στην πορεία. 


Ήδη, όσον αφορά το κτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου έχει δρομολογηθεί έργο ανακατασκευής του, με προϋπολογισμό 1,8 εκατομμύρια ευρώ που θα αναγκάσει τη μεταφορά των μαθητών σε άλλους χώρους (ακόμη δεν έχουν βρεθεί), για τουλάχιστον ενάμιση με δύο χρόνια. 


Οι 4 πρόεδροι των συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων αποφασίσθηκε να αποτελέσουν το συντονιστικό όργανο που θα προσπαθήσει να αναδείξει τα προβλήματα ενώ το πρώτο δελτίο Τύπου και η σχετική ανακοίνωση για τη συνάντηση αναμένεται σήμερα Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required