21 Νοε 2016

Σήμερα η πανσαμιακή συγκέντρωση για το Μεταναστευτικό

Με τη συμμετοχή συλλόγων και φορέων πραγματοποιείται σήμερα στις μία το μεσημέρι, στην πλατεία Πυθαγόρα, η συγκέντρωση για το Μεταναστευτικό.

 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, όσον αφορά τους χαιρετισμούς-τοποθετήσεις, αρχικά θα αναγνωσθεί ανακοίνωση του Μητροπολίτη Σάμου, Ικαρίας & Κορσεών (ο ίδιος θα βρίσκεται εκτάκτως στην Αθήνα), σχετική με τις θέσεις της εκκλησίας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί του δημάρχου Σάμου κ. Μ. Αγγελόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκου Κατρακάζου, του προέδρου του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γ. Κυριαζή, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου κ. Γ. Κολλάρου, του προέδρου του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων κ. Α. Τσιώλη και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου κ. Κ. Κυριαζή.


Με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σάμου επισημαίνει πως οι σαμιώτες έχουν ως τώρα σταθεί απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα με ανθρωπιά, ευπρέπεια, κατανόηση και σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες, ωστόσο η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και καμία κυβερνητική «υπόσχεση» για την ανακούφισή της δεν μπορεί πλέον να ληφθεί στα σοβαρά ως επαρκής.


«Καλούμε τους πολίτες της Σάμου να δώσουν όλοι ενεργά και δυναμικά το παρών τους στην ειρηνική διαμαρτυρία της 21ης Νοεμβρίου. Όλοι οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας προκειμένου να δοθούν, επιτέλους, λύσεις και όχι ευχολόγια στα υπαρκτά, τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας», αναφέρει ο κος Αγγελόπουλος, τονίζοντας πως από τα συμφωνηθέντα στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

Ο δήμος ζητά τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από το κέντρο υποδοχής στο οποίο επικρατεί το αδιαχώρητο, υπό εξαιρετικά άσχημες συνθήκες διαβίωσης, τη στελέχωση των αρμόδιων αρχών, το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ, την ανάκληση της απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ, καθώς και τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης του νησιού μας. 


Στήριξη από φορείς και Συλλόγους

Σε μαζική συμμετοχή καλούν φορείς και σύλλογοι. Με ανακοινώσεις τους καλούν τους σαμιώτες να παραβρεθούν στη συγκέντρωση.

«Τη Δευτέρα συμμετέχουμε και πάλι δυναμικά σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η Σάμος ενωμένη μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί και θέλει  ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις, για ανάπτυξη, για οικονομική ευημερία χωρίς μετανάστες και χωρίς αυξήσεις στον ΦΠΑ, καθώς και σε άλλου είδους σκέψεις από τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Κυβέρνησης», αναφέρει  ανακοίνωση του Σύλλογου Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και διαμερισμάτων Σάμου και προσθέτει: «Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι δεν θα κάνουμε τις επιχειρήσεις μας HOT-SPOT γιατί θέλουμε οι οικογένειες μας να συνεχίσουν να ζουν κερδίζοντας χρήματα με αξιοπρέπεια και όχι χρήματα αμφιβόλου προελεύσεως και κάτω από ψυχολογική πίεση».  

Ο δικηγορικός σύλλογος Σάμου, με ανακοίνωση του, επισημαίνει πως αυτό που προέχει είναι η πιστή εφαρμογή του νόμου 4375/2016 για το Προσφυγικό –Μεταναστευτικό και το άσυλο, προκειμένου άμεσα να αποσυμφορηθεί η Σάμος  από το πλήθος των προσφύγων που παρά τη θέληση τους παραμένουν στο νησί , επιβιώνοντας σε άθλιες συνθήκες και επιβαρύνοντας την τοπική κοινωνία. «Θα πρέπει να αποσυμφορηθεί άμεσα  το κέντρο κράτησης-hot spot της Σάμου, να απαιτήσουμε δυναμικά να μεταφερθούν άμεσα οι λάθρα εισερχόμενοι αλλοεθνείς, καθώς και οι παραβατικοί, σε κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα σε ανοικτές δομές υποδοχής και καταγραφής με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους. Να απαιτήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί ενώνοντας τις δυνάμεις μας να μη δημιουργηθεί άλλο  hot spot στο νησί μας. Να απαιτήσουμε να εφαρμοστεί άμεσα  το πρόγραμμα Relocation (Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τη μεταφορά ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας-ασύλου και επικουρικής προστασίας- από ένα κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάποιο άλλο) μιας και ο Γερμανός Υπουργός ΥΠΕΞ πρόσφατα διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά, αλλά μόνο γι’ αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δικηγορικός Σύλλογος.

Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου αναφέρει πως συντάσσεται στους προβληματισμούς που εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο και με το διεκδικητικό πλαίσιο που βάζει, θεωρώντας ότι πέρα από την ανθρωπιστική διάστασή του, την οποία κανείς δεν παραβλέπει, το προσφυγικό ζήτημα δημιουργεί τεράστια κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα στο νησί μας.

Η ΝΟΔΕ Σάμου επισημαίνει πως το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και η αντιμετώπισή του απαιτεί την συστράτευση όλων. «Η αγωνία και η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους του νησιού και κυρίως της πόλεως της Σάμου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και  κυρίως με δεσμεύσεις οι οποίες δεν υλοποιούνται. Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να αφουγκραστεί την φωνή των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της Σάμου αλλά και όλου του Βορείου Αιγαίου που ζητούν, με σαφήνεια, εδώ και καιρό την λήψη μέτρων και να απαντήσει έμπρακτα και όχι με αόριστες και γενικόλογες δεσμεύσεις», γράφει η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ.

Τη στήριξη στην κινητοποίηση της Δευτέρας και τη συμμετοχή των μελών τους έχουν εκφράσει και οι Εμπορικοί Σύλλογοι Σάμου και Καρλοβάσου, η Μητρόπολη Σάμου, ο Σύλλογος Πολυτέκνων, η Ένωση Ξενοδόχων Σάμου, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων, ο σύλλογος Ενεργών Πολιτών Δυτικής Σάμου, το Πανσαμιακό Σωματείο Α.με.Α. & Φίλων "Νίκος Μένεγας - Ο Ίκαρος", κ.α


Δωρεάν μεταφορά 

 

Δρομολόγια λεωφορείων που θα μεταφέρουν δωρεάν τον κόσμο από Πυθαγόρειο, Καρλόβασι Χώρα και Μυτιληνιούς θα εκτελεστούν τη Δευτέρα, προκειμένου οι κάτοικοι άλλων περιοχών του νησιού μας να μεταβούν και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα θα υπάρχει λεωφορείο από Πυθαγόρειο με προορισμό την πόλη της Σάμου, μέσω Χώρας και Μυτιληνιών με ώρα αναχώρηση στις 12, ενώ στις 11.30 θα αναχωρήσει λεωφορείο από την πλατεία Καρλοβάσου με προορισμό το Βαθύ. Τα αντίστροφα δρομολόγια θα εκτελεστούν μετά τη λήξη της συγκέντρωσης. 

 

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

 

Στο Βαθύ θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Κλειστή από το ύψος του "Ξενία" έως το ύψος της 25ης Μαρτίου από τις 12:45 θα είναι η παραλιακή, ενώ τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας θα πραγματοποιούνται έως τις 12.00.

 

 

Τροποποιούνται τα ωράρια λειτουργίας σε δήμο, αντιπεριφέρεια και εμπορικά καταστήματα


Λόγω της συμμετοχής τους, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, τη Δευτέρα, θα κλείσουν από τις 12.30, ενώ όσον αφορά το δήμο οι υπηρεσίες του στην πόλη της Σάμου θα λειτουργήσουν έως τις 12 το μεσημέρι και σε Καρλόβασι, Μαραθόκαμπο και Πυθαγόρειο έως τις 11:00. Επίσης, μετά από απόφαση του Δ.Σ του Εμπορικού Σύλλογου Σάμου, τα καταστήματα στο Βαθύ θα κλείσουν μια ώρα νωρίτερα, στις 13:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required