21 Δεκ 2016

Γ. Κολλάρος: "Απαράδεκτη η αύξηση των τελών και παραβόλων"Στην αύξηση των παράβολων και των τελών που προβλέπονται στο υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, κ. Γιώργος Κολλάρος, που τονίζει την ανάγκη  του ορθολογικού επανασχεδιασμού της οργάνωσης της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Κολλάρος επισημαίνει πως η «κατάργηση των οικονομικών εμποδίων κατά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη αποτελεί πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος. Κάθε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση οδηγεί στην συρρίκνωση του συνταγματικού δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών.

Όπως έχουμε επισημάνει η αύξηση  παραβόλων και τελών όπως η θεσμοθέτηση  «αναβολόσημου» στο υπό ψήφιση νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και η αύξηση του ποσού των μεγαρόσημων λειτουργεί αναμφίβολα προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού παρεμποδίζει την ευχερή πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, κυρίως δε, θίγει  τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Η διάταξη για το «αναβολόσημο» είναι  ισοπεδωτική αγνοεί τόσο τον λόγο της αναβολής, όσο και την δικονομική θέση του αιτούντος και σε κάθε περίπτωση λειτουργεί ως «χαράτσι».
Είναι αδιανόητο μέσα στην οικονομική κρίση, την εξαθλίωση των πολιτών και τη άκρατη φορολογία να αυξάνονται τα υφιστάμενα παράβολα, τέλη και λοιπά έξοδα της δικαστικής διαδικασίας.
 Το κράτος και ειδικότερα η Δικαιοσύνη συγκεντρώνει ετησίως από τα παράβολα, τις χρηματικές ποινές, τα δικαστικά ένσημα το ΤΑΧΔΙΚ (μόνο από το ΤΑΧΔΙΚ το κράτος το 2013 εισέπραξε 44.779.000 ευρώ!!!) εκατοντάδες εκατομμύρια. Είναι απαράδεκτο σήμερα να ψηφίζεται νόμος αύξησης των παραβόλων και θεσμοθέτηση «αναβαλόσημου» όταν ήδη η προσφυγή στη δικαιοσύνη και η αίτηση έννομης προστασίας είναι άκρως δαπανηρή έως αποτρεπτική.

Πιστεύουμε και επιζητούμε έναν  ορθολογικό επανασχεδιασμό της οργάνωσης της Δικαιοσύνης και όχι σε πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις, ώστε τα λειτουργικά της έξοδα και οι τεράστιες προσπάθειες δικηγόρων, δικαστών και υπαλλήλων να αξιοποιούνται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο και να επιφέρουν αποτελέσματα στην απονομή της Δικαιοσύνης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required