10 Δεκ 2016

Στημένα ντοκιμαντέρ για το μεταναστευτικό με αδιαφορία για τις συνέπειες στον τουρισμό;

Αναταραχή επικράτησε πριν μερικές μέρες στο Άνω Βαθύ όταν κάτοικοι είδαν ξαφνικά μεγάλη ομάδα μεταναστών, να "κόβει" βόλτες στα στενά του χωριού ακολουθούμενη από συνεργείο με κάμερες που πραγματοποιούσε λήψεις. Κάποιοι μάλιστα από τους μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες, κουβαλούσαν - έσερναν και βαλίτσες, σαν να βρίσκονταν σε κάποια μετακόμιση ή αναζήτηση στέγης.

 

Όπως προέκυψε τελικά, από ερωτήματα του διευθυντή του "Σαμιακού Βήματος" Μάνου Στεφανάκη, το τριήμερο 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου, βρέθηκε στη Σάμο συνεργείο κινηματογραφιστών (εικονοληπτών και τεχνικών εικόνας και ήχου) αποτελούμενο από Πολωνούς οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση Ιταλού σκηνοθέτη προχώρησαν σε γυρίσματα δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ. Το όλο πρότζεκτ περιελάμβανε 4 ομάδες συμμετεχόντων, 2 ομάδες Ελλήνων και 2 ομάδες αποτελούμενες από πρόσφυγες-μετανάστες και 2 κατηγορίες ηλικιών. Οι 2 ομάδες (για την ελληνική αλλά και για την ομάδα μεταναστών), αποτελούνταν από άτομα παιδικής έως εφηβικής ηλικίας και οι άλλες 2 ομάδες αποτελούνταν από ενήλικες. Μέσω συνεντεύξεων γίνονταν προσπάθεια να συγκριθεί (;) η ζωή των Ελλήνων και των μεταναστών στο νησί μας. 

 

Για τις ανάγκες των γυρισμάτων μεταφέρθηκαν με άγνωστο σκεπτικό οι μετανάστες από το χώρο του hot spot στην περιοχή του Άνω Βαθέος αναστατώνοντας τους περιοίκους που δεν γνώριζαν τι ακριβώς συνέβαινε και το λόγο που βρίσκονταν το συνεργείο και οι συμμετέχοντες στο ντοκιμαντέρ, στην περιοχή τους. Κατόπιν αιτήσεως των δημιουργών του ντοκιμαντέρ, μάλιστα, τους παραχωρήθηκε και ο χώρος που ανήκει στον Δήμο, στο κοινοτικό κατάστημα της Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος, χωρίς κανέναν έλεγχο των προθέσεων των δημιουργών της ταινίας. 

 

Το ερωτήματα που εγείρονται είναι τι είδους ντοκιμαντέρ ετοιμάζεται, που θα προβληθεί (σε κάποιο φεστιβάλ κινηματογράφου, σε τηλεοπτικό κανάλι κάποιας ευρωπαϊκής χώρας;) και αν τελικά χρησιμοποιηθεί έμμεσα ως μέσο δυσφήμισης του νησιού μας στο εξωτερικό δημιουργώντας προβλήματα, ακόμη μια φορά, στην τουριστική κίνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα διάφορα δραματικά ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ, ιδιαίτερα στην τηλεόραση, είχαν τελικά σαν αποτέλεσμα πέρυσι τέτοια εποχή την κατάρρευση των κρατήσεων από το εξωτερικό προς τη Σάμο. 

 

Απαιτείται τεράστια προσοχή, ώστε κατά τις εμφανίσεις εδώ στον τόπο μας διάφορων σκηνοθετών και δημιουργών ντοκιμαντέρ, ταινιών ή τηλεοπτικών ρεπορτάζ, να κατανοούμε πλήρως το περιεχόμενο, τις προθέσεις και αν είναι δυνατό, το που αποσκοπεί κάθε φορά η εμφάνιση στο νησί μας τηλεοπτικών ή κινηματογραφικών συνεργείων που σκοπό έχουν να περιγράψουν, να καταγράψουν και να προβάλουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Η Σάμος δεν έχει περιθώρια να συνδεθεί ξανά στα ΜΜΕ του εξωτερικού με το μεταναστευτικό ζήτημα και να πέσει στην παγίδα που βρίσκονται σήμερα τουριστικά η Λέσβος και η Χίος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required