24 Δεκ 2016

Το "Σαμιακό Βήμα" σας εύχεται Χρόνια Πολλά!


Ολόψυχες ευχές από όλους εμάς στο «Σαμιακό Βήμα» για Καλά Χριστούγεννα και όμορφες γιορτές γεμάτες στιγμές αγάπης, ευτυχίας και γαλήνης.


Τα κάλαντα, "Χριστούγεννα Πρωτούγεννα" στο παραπάνω βίντεο, είναι από μία από τις ωραιότερες ελληνικές όπερες, «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Σαμιακής καταγωγής Μανόλη Καλομοίρη, ένα έργο γεμάτο τρυφερότητα που εξελίσσεται τις χριστουγεννιάτικες μέρες, στην ελληνική ύπαιθρο.


Γράφτηκε το 1917 και ο ίδιος ο συνθέτης το χαρακτήρισε ως μουσικόδραμα σε τρία μέρη.  Ο συνθέτης εμπνεύστηκε το έργο μετά τη γνωριμία του με τον ποιητή Γιάννη Καμπύση.

Η υπόθεση του διαδραματίζεται τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων σε ένα χωριό της Θεσσαλίας και κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι ο Γιαννάκης ο φιλάσθενος και ονειροπόλος τραγουδιστής. Αφορμή για την πλοκή του μύθου είναι το προγονικό δαχτυλίδι της μάνας του Γιαννάκη, το οποίο συνδέεται με έναν θρύλο. Στο έργο είναι πολύ έντονο το δημοτικό στοιχείο, ενώ η μεγαλοφυΐα του δημιουργού φαίνεται στην αρμονική σύζευξη της Χριστιανικής παράδοσης με τους αρχαίους ελληνικούς μύθους, αλλά και στην υπέροχη αλληλουχία ανάμεσα στην συμφωνική μουσική, τη βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι.


http://www.mmb.org.gr/files/mp3/00121112a.mp3

  
Διαβάστε εδώ περισσότερα για "Το Δαχτυλίδι της Μάνας " του Μανόλη Καλομοίρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required