19 Ιαν 2017

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σάμου: Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας

Στον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε προχώρησε ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Σάμου, κ. Γιώργος Κυριαζής, στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, τονίζοντας πως θα πρέπει να γίνουν πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας, καθώς και να δοθούν λύσεις στα θέματα που απασχολούν τον τόπο μας με τη συνεργασία όλων των φορέων, των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Κατά την ομιλία του ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε στο θεσμό του Επιμελητήριου, σημειώνοντας πως  είναι η φωνή των επιχειρήσεων στο κράτος και στην Κυβέρνηση,  που με το συμβουλευτικό και παρεμβατικό του ρόλο προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων κατάφερε να αποτρέψει προβλήματα που θα προέκυπταν  από αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας.
                               
«Το 2016 ήταν ακόμα μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά για όλους μας. Η αύξηση της φορολογίας, η ανεργία, η μείωση αγοραστικής δύναμης, αλλά και το μεταναστευτικό με τις σοβαρές επιπτώσεις του στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό. Ασχοληθήκαμε με όλα τα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο,  με επιστολές μας και συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς, και λοιπούς φορείς  για θέματα όπως της ακτοπλοΐας και των συγκοινωνιών των νησιών μας, για το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, για το μεταναστευτικό. Επιδιώξαμε την επίλυσή τους», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου στα υπουργεία όπως το αίτημα για επανασχεδιασμό των ακτοπλοϊκών και  αεροπορικών δρομολογίων προκειμένου να εξυπηρετούν τους κατοίκους του νομού και να διευκολύνεται η μετακίνηση των εμπορευμάτων, τις πιέσεις προς την Κυβέρνηση για τη μη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, την παρέμβαση προς τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, τον Πρωθυπουργό και συναρμόδιους υπουργούς για τη στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και καταγραφής των μεταναστών, ζητώντας να γίνεται γρηγορότερα από τους 6 μήνες η διαδικασίας έκδοσης ή μη έκδοσης των απαιτούμενων εγγράφων. «Επίσης η άρνηση μας στη δημιουργία νέου hot-spot και τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στον τουρισμό και στην τοπική κοινωνία, με την προώθησή τους στην Ηπειρωτική χώρα. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες, μας καθώς τίποτα δεν τελείωσε», σημείωσε ο κ. Κυριαζής.

Αναφερόμενος στις δράσεις του Επιμελητηρίου για τον Τουρισμό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ενημέρωσε για το έργο που έγινε. «Σε συνεργασία με την Hellenic Seaways  δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Πακέτο Διακοπών Hellenic Seaways» όπου μέσω ιντερνέτ έδινε τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Σάμο να έχουν έκπτωση 30% επί των ακτοπλοϊκών ναύλων της εταιρείας σε επιβάτες και ΙΧ και να πραγματοποιούν κράτηση στα συνεργαζόμενα στο πρόγραμμα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης συμμετείχαν επιχειρήσεις εστίασης, ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και μοτο/των, προσφέροντας εκπτώσεις σε όσους επισκέπτες ήταν στο πακέτο διακοπών. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα "Discover Samos" η οποία αναδεικνύει τη Σάμο, τις φυσικές ομορφιές, τους αρχαιολογικούς χώρους  και τις δραστηριότητες, καθώς και πώς να ταξιδέψει κάποιος στη Σάμο. Το 2016 υποδεχθήκαμε τους πρώτους τουρίστες που ήταν φέτος από τη Σκανδιναβία, προσφέροντάς τους παραδοσιακά προϊόντα. Στο Πυθαγόρειο υποδεχθήκαμε τους ταξιδιώτες του πρώτου κρουαζιερόπλοιου για το 2016» υπογράμμισε.

Όσον αφορά τη διοργάνωση εκδηλώσεων και τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε εκθέσεις, ο κ. Κυριαζής είπε: «Το καλοκαίρι του 2016 διοργανώσαμε στο Ξενοδοχείο “Doryssa Seaside Resort” την συνεδρίαση της Διοικητικής  Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος με θέμα « Ο Επιμελητηριακός θεσμός ως μοχλός ανάπτυξης». Συμμετείχαμε  με μεγάλη επιτυχία στο  «2ο Φεστιβάλ Τουρισμού 2016» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 26-29 Μαΐου και διοργανώθηκε από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, καθώς και στην Τουριστική έκθεση της Σμύρνης 2016, επιχορηγώντας το Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων. Επίσης συνδιοργανώσαμε με την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου εκδήλωση στη Σμύρνη σε τούρκους ταξιδιωτικούς πράκτορες για την προσέλκυση τούρκων τουριστών.  Σε εκδήλωση στην Περιφέρεια Σάμου τιμήσαμε την εταιρεία «CELESTYAL CRUISES» που με τις 46 προσεγγίσεις που κατέταξε  τη Σάμο στις πρώτες θέσεις των προορισμών κρουαζιέρας στη χώρα μας».

Ακόμα μία δράση του Επιμελητήριου ήταν η εκπαίδευση πάνω από 400 ατόμων, ιδιοκτητών και υπαλλήλων  στα σεμινάρια «Υγιεινής και ασφάλειας Τροφίμων» ΕΦΕΤ,  ενώ το 2017 θα πραγματοποιηθούν νέα σεμινάρια ΕΦΕΤ και τεχνικού ασφαλείας.

Ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε και στις επιχορηγήσεις στις οποίες προχώρησε το Επιμελητήριο όπως του «Ηραίον Music Festival 2016», των Ηραίων Πυθαγορείων, των Εμπορικών Συλλόγων Σάμου και Μυτιληνιών, του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων για τη συμμετοχή στην τουριστική έκθεση στη Σμύρνη, καθώς και στην προσφορά τροφίμων κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και του Πάσχα στα Γηροκομεία Σάμου & Καρλοβάσου και στο Παντοπωλείο της Μητρόπολης Σάμου.

«Για το 2016 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (149) ήταν περισσότερες κατά 5 από τις  διαγραφές (144). Παρά τις δύσκολες εποχές γίνονται αρκετές επιχειρηματικές προσπάθειες και ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Το 2016, μια  δύσκολη χρόνια, υπήρξε μείωση στις εισπράξεις συνδρομών του Επιμελητηρίου και αύξηση των εξόδων  του. Σκοπός μας ήταν να ενισχύσουμε την τουριστική προβολή του νομού μας, να συμμετέχουμε στην τουριστική έκθεση Σμύρνης, να καλωσορίσουμε τους πρώτους τουρίστες (τσάρτερ και κρουαζιερόπλοια), καθώς και το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επίσης την  ιστοσελίδα για πακέτο διακοπών με την Hellenic Seaways την ιστοσελίδα Discover Samos με την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, διαφήμιση στο περιοδικό της AstraAirlines και στο Travel Book της εφημερίδας «Έθνος», παρόλα αυτά το αποθεματικό του Επιμελητηρίου διατηρήθηκε στις 120.000 ευρώ, είπε ο κ. Γιώργος Κυριαζής και κατέληξε: «Θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας με την συμμετοχή όλων μας. Να αφουγκραστούμε τα μηνύματα της εποχής και να προτείνουμε λύσεις και προτάσεις για τα θέματα που απασχολούν το τόπο μας και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των φορέων του τόπου, των επιχειρήσεων και των πολιτών, διότι σε αυτή την περίοδο η συνεργασία μόνο, μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασης, και φυσικά εκμεταλλευόμενοι όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μας δίνει ο τόπος μας».

Αμέσως μετά κόπηκε η βασιλόπιτα του Επιμελητηρίου, την οποία ευλόγησε ο ιερέας του Αγίου Νικολάου, ενώ τυχερός της βραδιάς αναδείχτηκε ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Βασίλης Πανουράκης, στον οποίο έπεσε το φλουρί.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required