17 Φεβ 2017

Κατατέθηκε ο φάκελος για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Καρλοβάσου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που αφορά στην αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Ποταμίου,  με την κατάθεση από το δήμαρχο Σάμου του σχετικού φακέλου, στην υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά. Ο φάκελος αφορά στην αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών και αποτελεί συνέχεια στων σχετικών μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις πηγές τους τελευταίους μήνες και τα αποτελέσματα αυτών που κατέδειξαν τόσο την ύπαρξη ιαματικού πόρου όσο και την επάρκεια αυτού.

«Η αναγνώριση και αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Ποταμίου αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Καρλοβάσου, αλλά και όλου του νησιού,
καθώς οι πηγές αποτελούν έναν αναπτυξιακό πόρο που πρέπει να αξιοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν. Η κατάθεση του φακέλου αποτελεί το πρώτο προαπαιτούμενο προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε τη διαβεβαίωση της αρμόδιας υπουργού ότι η διαδικασία θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν. Για πρώτη φορά, μετά από σαράντα και πλέον χρόνια (από το 1958, όταν ολοκληρώθηκε η σήραγγα) ξεκινά μια οργανωμένη διαδικασία αξιοποίησης των Ιαματικών Πηγών από την οποία προσδοκούμε σημαντικά οφέλη» δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Σάμου.


Η Ιστορία των Ιαματικών πηγών

Στις ιαματικές πηγές Καρλοβάσου , αναφέρεται ο Κώστας Καμπούρης στο βιβλίο του "Το χρονικό της Σάμου" τ. Β', σ. 69.

«Πριν από κάμποσα χρόνια, πολλοί Καρλοβασίτες μεταβαίνοντες για μπάνιο στο Ποτάμι διαπίστωναν ότι σε μερικά σημεία, κοντά στην παραλία, η θάλασσα ήταν χλιαρή. Αυτό ήταν αφορμή να συσταθεί το 1954 μια επιτροπή με πρόεδρο τον Ε. Χατζηγεωργίου, η οποία μετεκάλεσε τον εκ Κουμαραδαίων γεωλόγο και υδρολόγο Ελισαίο Καραγεωργίου να εξακριβώσει αν υπάρχει θερμοπηγή και που. Ο ειδικός διαπίστωσε ότι υπάρχει υποθαλάσσια πηγή στο τάδε σημείο. Η Επιτροπή αμέσως προέβη σε ερανική συγκέντρωση χρημάτων και με χρηματική κρατική συμπαράσταση διάνοιξε σήραγγα 156 μέτρων. Στο τέρμα της σήραγγας βρέθηκαν δυό πηγές: Μια μεγάλη και μια μικρή, μέσης θερμοκρασίας 34 έως 36 βαθμών, σε άλλη δε μεταγενέστερη εξέταση βρέθηκαν 29-30 βαθμοί και πήραν το χαρακτηρισμό θερμομεταλλικές ισχυρά ραδιενεργές 265 μονάδων MOCHE ή 964 ΕΜΑΝ υποχλωροδιούχες και ιωδιούχες.

Όμως οι αποκαλυφθείσες πηγές φαίνεται ότι δεν ήταν οι κύριες πηγές, αλλά δυτερεύουσες, δεν συνεχίστηκε όμως η διάνοιξη της σήραγγας από έλλειψη χρημάτων. Κατόπιν των διαπιστώσεων αυτών, ο ιδιοκτήτης των πηγών ΕΟΤ αποφάσισε να τις αξιοποιήσει και να τις εκμεταλλευθεί, αλλά δεν έθεσε σε εφαρμογή τις αποφάσεις του εκτός μιας χωροταξικής μελέτης βάσει της οποίας καταρτίστηκε κτηματολογικός πίνακας απαλλοτριώσεως 500 στρεμμάτων γης. Η έκταση αυτή σε τελευταία σχεδιαστική μορφή αξιοποιήσεως του πέριξ των πηγών χώρου περιορίστηκε σε 110 στρέμματα ανήκοντα στο Δημόσιο κι έτσι το θέμα αυτό τακτοποιήθηκε αζημίωτος για τον ΕΟΤ. Αλλά τελικά, ο ΕΟΤ αναθεώρησε την απόφασή του για την εκμετάλλευση των Ιαματικών Πηγών από τον ίδιο και τις παραχώρησε στο Δήμο Καρλοβάσου, ο οποίος πρόθυμα έσπευσε διά του εκπροσώπου του Προέδρου της Αδελφότητας Σαμίων Αθηνών Δ. Κομνηνού να υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό εκχωρήσεως. Έπειτα, χωρίς χρονοτριβή προκήρυξε πλειοδοτική δημοπρασία ενοικιάσεως για 30 χρόνια των ιαματικών πηγών υπό τον όρο εκτελέσεως ορισμένων έργων.

Η δημοπρασία έγινε στις 3 Απριλίου του 1975 και τελευταίος πλειοδότης αναδείχθηκε ο γνωστός επιχειρηματίας Μ. Χιώτης που στόλισε το Καρλόβασι και με το πολύφημο τουριστικό ξενοδοχείο «ΜEΡΟΠΗ».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required