9 Φεβ 2017

Ερωτήσεις Κεφαλογιάννη και Μαριά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναστολή του πιλοτικού προγράμματος

Σοβαρές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς τα νησιά Αιγαίου αναμένεται να δημιουργήσει η αναστολή του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος για τη διευκόλυνση θεωρήσεων εισόδου στα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

Για το θέμα κατέθεσε κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο επικεφαλής της Κ.Ο των ευρωβουλευτών της Ν.Δ, κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ γραπτή ερώτηση υπέβαλε και ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, κ. Νότης Μαριάς.


Στην ερώτησή του ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρει πως τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών έχει πληγεί σημαντικά η πραγματική οικονομία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερα όλων αυτών των κατοίκων που απασχολούνται στον τομέα του Τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων, τομέων που υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων. Από το 2012 έως το 2016 εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης της διαδικασίας χορήγησης βίζα στις πύλες εισόδου των νησιών, κυρίως στα 5 μεγάλα νησιά (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο) σε υπηκόους τρίτων χωρών όπως είναι και η Τουρκία που έρχονταν για τουρισμό.

«Οι επισκέψεις Τούρκων τουριστών στα νησιά αυτά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου συνέτειναν να εξισορροπηθεί κάπως η απώλεια του τουριστικού ρεύματος από την Ευρώπη και την Ελλάδα και να αποκαταστήσει ένα μέρος των χαμένων εσόδων. Η επέκταση του συγκεκριμένου προγράμματος σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση δεν κατέστη δυνατή μετά την 30η Οκτωβρίου 2016. Αυτό θα σημάνει ένα ακόμη πλήγμα για τον Τουρισμό. Θα έχει ως συνέπεια σημαντική απώλεια τουριστικών εσόδων για τους κατοίκους των νησιών αυτών. Θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνουν λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», αναφέρει ο κ. Κεφαλογιάννης που θέτει στην Επιτροπή τα ερωτήματα αν το ευρωπαϊκό όργανο είναι  σε γνώση της τα ανωτέρω και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εφαρμοστεί και φέτος το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για τους κατοίκους τρίτων χωρών που έρχονται για τουρισμό;»

Άμεση ήταν και η αντίδραση του ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Καθηγητή, Νότη Μαριά, μετά τη γνωστοποίηση της προχθεσινής γραπτής ενημέρωσης του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κατρούγκαλου, ότι απορρίφθηκε το Ελληνικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δη προς τον Αντιπρόεδρο της κ. Timmermans και τον Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο για συνέχιση και το 2017 της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης  θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.

Χτες, ο κ. Μαριάς, κατέθεσε στην Ευρωβουλή γραπτή Ερώτηση, με την οποία ζητά τη συνέχιση και το 2017 της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου.

Στην Ερώτησή του η οποία απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «μεγάλη αγανάκτηση επικρατεί πλέον στα νησιά του Αιγαίου μετά την από 6/2/2017 έγγραφη ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, κ. Κατρούγκαλου, ότι παρά το σχετικό Ελληνικό αίτημα «προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου μετά την 30η Οκτωβρίου 2016».

«Και όλα αυτά», συνεχίζει ο Νότης Μαριάς, «παρά το σχετικό αίτημα του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών που ζητά να εφαρμοστεί και για το 2017 το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης  της διαδικασίας χορήγησης  βίζας (gate visa Schengen) στις πύλες εισόδου νησιών που ως γνωστόν ήδη κάθε χρόνο από το 2012-2016 εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία κυρίως στα 5 μεγάλα νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Ρόδου σε υπηκόους  τρίτων χωρών, που έρχονται για τουρισμό».

Δεδομένου ότι «η σημασία αυτού του πιλοτικού προγράμματος  τόσο για τον τουρισμό εν γένει όσο  και την τοπική οικονομία είναι πολύ μεγάλη ειδικά  από τη στιγμή που ο τουρισμός και όχι μόνο  στα νησιά του Αιγαίου έχει πληγεί  ανεπανόρθωτα από τις τεράστιες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές», ο Νότης Μαριάς ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν «επιβεβαιώνει την παραπάνω έγγραφη ενημέρωση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών» και σε περίπτωση θετικής απάντησης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να δεχθεί την εφαρμογή στην νησιωτική Ελλάδα του παραπάνω πιλοτικού προγράμματος για το 2017».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required