1 Φεβ 2017

Με τους πολιτικούς αρχηγούς συναντήθηκαν οι δήμαρχοι των νησιών που πλήττονται από το Μεταναστευτικό

Στην Αθήνα βρέθηκαν σήμερα οι δήμαρχοι των τεσσάρων από τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που φιλοξενούν δομές προσφύγων, όπου είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένας εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη κατά τη σημερινή συνάντηση τους στα γραφεία της ΝΔ, στην οποία συμμετείχαν και
Δήμαρχοι νησιών που φιλοξενούν πρόσφυγες.

Ειδικότερα οι Δήμαρχοι Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Χίου Μ. Βουρνούς, Κω Γ. Κυρίτσης και Λέρου Μ. Κόλιας εξέθεσαν στον κ. Μητσοτάκη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα οποία φιλοξενούν πρόσφυγες και τον ενημέρωσαν για τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει αλλά και τις προτάσεις τους προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για το ζήτημα.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενωμένη, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση. Ιδιαίτερα εστίασε στην απουσία Διοικητών από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων αλλά και στις κακές συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας, με αφορμή και τον τραγικό θάνατο τριών συνανθρώπων μας. Επίσης υπογράμμισε και το γεγονός ότι ενώ το κράτος έχει απορροφήσει ευρωπαϊκά κονδύλια, εξακολουθεί να μην μεταφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τους πόρους που απαιτούνται για την ορθότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Παράλληλα, ανέφερε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα όπως είναι η διαδικασία επαναπροώθησης του προσφυγικού πληθυσμού, οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, ο ρόλος των ΜΚΟ στη διαχείριση του ζητήματος αλλά και η διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες που δοκιμάστηκαν από την προσφυγική κρίση.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη τον ευχαρίστησε για την υποστήριξή του, εξήρε την ευαισθησία που δείχνει απέναντι στα προβλήματα των νησιωτικών Δήμων που φιλοξενούν πρόσφυγες και τον ενημέρωσε πως είναι στη διάθεσή του η εμπεριστατωμένη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό ζήτημα.

Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο και συνόψισαν τα αιτήματα τους στα εξής:

– Aποσυμφόρηση των νησιών από το μεγάλο αριθμό προσφύγων

– Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

-Επαναπροώθηση προσφύγων

– Αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού και των ανθρώπων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

– Ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν εγγυήσεις για την παροχή των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του (θεσμικών εργαλείων, ανθρώπινων πόρων, οικονομικών μέσων).

– Διαμόρφωση ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές μας κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών αρχών.

Τέλος ανέφεραν ότι εγείρονται θέματα ασφάλειας των νησιών εξαιτίας της γειτνίασής τους με την Τουρκία.

Παρόντες επίσης κατά τη συνάντηση ήταν ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η αναπληρώτρια Τομεάρχης, κυρία Σοφία Βούλτεψη και οι βουλευτές Δωδεκανήσων, κ. Μάνος Κόνσολας, Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Χίου, κ. Νότης Μηταράκης.


Σταύρος Θεοδωράκης: . “Τα πράγματα δυστυχώς είναι πολύ απλά. Γίνονται πολύπλοκα λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης”

Την οικονομική ενίσχυση των Δήμων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το πέρας της συνάντησης με τους Δημάρχους των νησιών στη Βουλή, καθώς μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος περνάει αποκλειστικά μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού στους Δημάρχους της Σάμου, της Χίου, της Κω και της Λέρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται ν’ αλλάξει τον Κανονισμό και να χρηματοδοτεί πλέον και τους Δήμους, οι οποίοι άλλωστε είναι και οι μόνοι που έχουν μία σφαιρική γνώση του προβλήματος. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), Γιώργος Αμυράς (Β΄ Αθηνών), Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών) και Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής).

Μετά τη συνάντηση ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι δήμαρχοι των 4 νησιών προχώρησαν σε δηλώσεις στις οποίες κατέγραψαν τις κύριες θέσεις τους.

Μανώλης Βουρνούς - Δήμαρχος Χίου:
«Οι δήμαρχοι των πέντε νησιών στα οποία λειτουργούν δομές καταγραφής και ταυτοποίησης στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο πραγματοποιούμε μια σειρά συναντήσεων για να ενημερώσουμε την αντιπολίτευση, προκειμένου να γνωρίζουν την τεράστια ανάγκη αποσυμφόρησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή -που είναι το κοινό αίτημα όλων των νησιών. Είναι ξεκάθαρο και αξίζει να το τονίσουμε κάθε φορά, ότι υπάρχει η ανάγκη για ένα ενιαίο, εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».

Μιχάλης Αγγελόπουλος – Δήμαρχος Σάμου:
«Ζώντας στα 1150 μέτρα από τα τουρκικά παράλια, στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, το αίτημα μας είναι άμεση αποσυμφόρηση, καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς που θα παραμείνουν στα νησιά, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου ούτως ώστε να μη μένουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι και βεβαίως μια αναπτυξιακή προοπτική για το Αιγαίο, που είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους. Είμαστε ενωμένοι οι 5 δήμαρχοι -τρεις του βορείου Αιγαίου, δύο του Νοτίου Αιγαίου- σε ένα κοινό αίτημα που είναι: η χώρα να μη διασύρεται».

Γιώργος Κυρίτσης – Δήμαρχος Κω:
«Από το 2015 τα νησιά υποδέχτηκαν και διεκπεραίωσαν υποθέσεις ανθρώπων που ξεπέρασαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες. Κάποιοι άντεξαν, κάποιοι δεν άντεξαν. Η Κως άντεξε την προηγούμενη περίοδο όμως η καταστροφή η οποία υπέστησαν άλλα νησιά είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αυτή την αγωνία, όπως και την αγωνία της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής προσπαθούμε να μεταφέρουμε και σ' αυτή την αγωνία να κάνουμε κοινωνούς τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο, τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Θέλουμε να είναι δίπλα μας και θέλουμε ένα κεντρικό σχεδιασμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν χειρότερες καταστάσεις».

Μιχάλης Κόλιας – Δήμαρχος Λέρου:
«Ζώντας το τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, οι 5 δήμαρχοι των νησιών που αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό πρόβλημα, έχουμε σειρά συναντήσεων με προέδρους της αντιπολίτευσης με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας και την παραμονή προσφύγων, μεταναστών με πληθυσμιακά κριτήρια, όπως και την άμεση ανάπτυξη των νησιών μας με αναπτυξιακό πρόγραμμα για να επωφεληθούν οι κοινωνίες μας».

Σταύρος Θεοδωράκης:
«Ακούμε τους δημάρχους. Και βέβαια, δεν τους ακούμε μόνο σήμερα, γιατί νοιώθουμε ότι το πρόβλημά τους είναι και πρόβλημά μας. Τα πράγματα δυστυχώς είναι πολύ απλά. Γίνονται πολύπλοκα λόγω της ανικανότητας της κυβέρνησης. Τι ζητάνε τα νησιά; Ζητάνε αποσυμφόρηση, δεν μπορούν να λύσουν μόνα τους το μεταναστευτικό πρόβλημα. Άρα πρέπει οι αιτήσεις ασύλου να εξετάζονται πιο γρήγορα και θα πρέπει η υπόλοιπη χώρα να αναλάβει ένα βάρος που της αναλογεί και να μην πληρώνουν την μετανάστευση και την προσφυγιά ως πρόβλημα οι ακρίτες μας. Επίσης χρειάζεται ένα αναπτυξιακό – εθνικό σχέδιο για τα νησιά που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω της κακής πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό. Δεν θέλουμε άλλες ευχετήριες κάρτες από την Ευρώπη. Θέλουμε να καταλάβουν το πρόβλημα που υπάρχει. Θέλουμε να γίνουν κοινωνοί και τέλος, θέλουμε να απελευθερωθούν ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος των Δήμων. Μόνο οι Δήμοι, με τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ξέρουν τα προβλήματα του κάθε νησιού και μπορούν να απορροφήσουν σωστά τα χρήματα της Ευρώπης».


Κουτσούμπας: Άμεση μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα 

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά τους, τόσο όσον αφορά στη διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών, όσο και τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στους κατοίκους, ενημέρωσαν μεταξύ άλλων το γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα οι δήμαρχο.

Στη συνάντηση που έγινε σήμερα στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, οι δήμαρχοι ζήτησαν την αποσυμφόρηση των νησιών από το μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσους διαμένουν στα νησιά, αναλογική κατανομή της αντιμετώπισης του προσφυγικού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, παροχή όλων των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του μηχανισμού αντιμετώπισης, κοινωνικό πρόγραμμα ισοστάθμισης της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί τα νησιά.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις αιτίες και τους υπεύθυνους του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζει στα νησιά του Αιγαίου και στη χώρα τους πρόσφυγες και μετανάστες, για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, το καθεστώς των ΜΚΟ.

Τόνισε τις θέσεις του ΚΚΕ, που, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης από τον ίδιο το λαό στα νησιά και όλη τη χώρα για:

-άμεση μετακίνηση από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

-καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ και της συμφωνίας με την Τουρκία, που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε ειδική ζώνη εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών

-ανθρώπινες συνθήκες για όσους βρίσκονται προσωρινά στα νησιά

-να καταργηθούν τα «hot spot». Να μη δημιουργηθούν άλλα με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρουσία ΜΚΟ

-να αποζημιωθούν οι κάτοικοι από τις ζημιές που έχουν υποστεί

-να καταδικαστούν οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων. Να απομονωθούν αυτοί που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, τους πρόσφυγες και αθωώνουν τους υπεύθυνους.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Δημήτρης Ζάχαρης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και η βουλευτής του κόμματος Λιάνα Κανέλλη. 




Φώφη Γεννηματά: "Η κυβέρνηση έχει εξαπατήσει και εμπαίζει μέχρι σήμερα τους νησιώτες"

Οι 4 δήμαρχοι επισκέφτηκαν και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κα Φώφη Γεννηματά, που αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:


" Συναντήθηκα σήμερα με  4 δημάρχους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου,  με τον Δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο, τον Δήμαρχο Λέρου Μιχάλη Κόλια, τον Δήμαρχο Κω Γιώργο Κυρίτση και τον Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού. 

Στις δικές τους  πλάτες εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση έχει εξαπατήσει και εμπαίζει μέχρι σήμερα τους νησιώτες από την αρχή της κρίσης.  Όπως είναι γνωστή και η συμβολή των τοπικών κοινωνιών στην αντιμετώπιση του μεγάλου ανθρωπιστικού προβλήματος που έφτασε ξαφνικά στην πόρτα τους.

Η αποσυμφόρηση των νησιών είναι η αυτονόητη λύση. Το προτείνουμε εμείς εδώ και καιρό, το διεκδικούν και οι δήμαρχοι με αξιοπρέπεια.  Όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους εταίρους μας ούτε για τα αυτονόητα. Απαιτείται σχεδιασμός και συντονισμός. Έτσι θα έχουμε αξιοπιστία και διαπραγματευτική ισχύ. Έτσι θα προστατέψουμε τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών και των προσφύγων.

Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει να βάζει αυτογκόλ και να σαμποτάρει την εθνική προσπάθεια.

Έμαθα σήμερα ότι πάνω από 300 εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου – που παλεύουν για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του ασύλου – παραμένουν απλήρωτοι από τον Νοέμβριο λόγω της δημιουργίας, χωρίς καμία προετοιμασία, του νέου Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα".


Πηγή: http://www.parapolitika.gr, liberal.gr, aftodioikisi.gr, amna.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required