11 Φεβ 2017

Όλο το ανατολικό Αιγαίο μία φυλακή μεταναστών;

Κόντρα στη βούληση των τοπικών κοινωνιών, ακόμα και της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, που με πρόσφατη ανακοίνωσή της δήλωνε πως «η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις θέσεις και της ανησυχίες της Σαμιακής κοινωνίας και των φορέων της και σε κάθε περίπτωση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες…», η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία δεύτερων δομών κράτησης στα νησιά, ανακοινώνοντας τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στην Κω, προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ, σηματοδοτώντας τη δημιουργία ανάλογων κέντρων και στα υπόλοιπα νησιά, κατά πάσα πιθανότητα και στη Σάμο.


Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών κάνει λόγο  για υπερσυσσώρευση παράτυπων μεταναστών στα νησιά της Κω, Σάμου, Χίου, Λέσβου και Λέρου, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο το εσωτερικό περιβάλλον ασφάλειας. Όσο για τους λόγους λήψης αυτής της απόφασης, το υπουργείο σημειώνει πως οι μεταγωγές των παραβατικών στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών στην ενδοχώρα σταμάτησαν το Νοέμβριο του 2016, καθώς όπως αναφέρει οι... τουρκικές αρχές (!)  ήγειραν ζήτημα στη μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στο εσωτερικό της Ελλάδας!

Το υπουργείο μάλιστα υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- πως η κατασκευή τους θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μελλοντικές μεταναστευτικές ροές και σημειώνει πως εκεί θα τοποθετηθούν υπήκοοι τρίτων χωρών, με ποινικό παρελθόν και καταδίκες, δηλαδή ουσιαστικά -όπως και να τα ονομάσουν- πρόκειται για ξεκάθαρη δημιουργία φυλακών στα νησιά μας.

Η κυβέρνηση αφού μετέτρεψε με τις ιδεοληψίες της το νησί μας σε ένα ξέφραγο αμπέλι, με τεράστιο κόστος στο τουριστικό προφίλ της Σάμου -κάτι που βίωσε πέρυσι από πρώτο χέρι όλη η κοινωνία του νησιού μας- απειλεί να τορπιλίσει και τις μεγάλες προσπάθειες των φορέων, που  προσπαθούν εδώ και καιρό να αναστηλώσουν την τουριστική εικόνα των νησιών. Ας μην ξεχνάμε και την πρόσφατη έρευνα από το Εργαστήριο Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχουν τα νησιά με υψηλές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, καθώς και την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τα νησιά μας, στην οποία σημειώνεται πως οι επιπτώσεις αυτές επιτείνονται από τη μακροχρόνια παραμονή μεγάλου αριθμού μεταναστών στα νησιά. Αυτό όμως φαίνεται πως δεν απασχολεί διόλου την κυβέρνηση, που «ονειρεύεται» μια άλλη «ανάπτυξη» μέσω φυλακών και ΜΚΟ κόντρα στο τουριστικό προφίλ των νησιών μας, αγνοώντας επιδεικτικά  τη βούληση των Σαμιωτών και των άλλων νησιωτών μετατρέποντας το ανατολικό Αιγαίο, σε χώρους κράτησης παράνομων μεταναστών… 



Κυρίτσης: «Αισχρή και ιταμή πρόκληση»

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Κω, κ. Γιώργου Κυρίτση, που έκανε λόγο για  αισχρή και ιταμή πρόκληση απέναντι στους πολίτες της Κω. Ο κ. Κυρίτσης δήλωσε:

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε μία ακόμα παράλογη, προκλητική και εχθρική κίνηση απέναντι στην Κω, τον τρίτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας.

Εντελώς αιφνιδιαστικά προχωρά, με απόφαση που ήδη δημοσιεύθηκε, στην κατασκευή προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης στην Κω.

Πρόκειται για μία αισχρή και ιταμή πρόκληση απέναντι στους πολίτες της Κω.

Δεν σεβάστηκαν τους κόπους και τις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε την τουριστική φήμη και εικόνα του νησιού.

Δεν σέβονται τους πολίτες της Κω, που ζουν από τον τουρισμό.

Αναρωτιέμαι τι νόημα έχει να διεξάγει κανείς διάλογο με μια κυβέρνηση και με πολιτικούς που αποδεδειγμένα δεν σέβονται την Κω και προχωρούν σε ακραίες και μονομερείς ενέργειες.

Τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης αποτελούν φυλακές. Θα απαιτήσουν ένα μεγάλο αριθμό αστυνομικών και θα αποτελούν εστίες έντασης και ανεξέλεγκτων καταστάσεων, τη στιγμή που ουσιαστικά δεν γίνονται επαναπροωθήσεις.

Θέλουν να μετατρέψουν την Κω σε χώρο παραμονής, εγκλωβισμού και κράτησης παράνομων μεταναστών.

Είναι χώροι κράτησης που θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί στην ηπειρωτική χώρα και σε περιοχές εκτός του αστικού ιστού και όχι σε ένα νησί που αποτελεί τον τρίτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Καλώ τους πολίτες της Κω να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Την απάντησή τους σε όλους αυτούς που καταστρέφουν το νησί μας, να την δώσουν δημοκρατικά και με υπερηφάνεια.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τον τουρισμό μας, αφού η ίδια η Πολιτεία αδιαφορεί και τον μετατρέπει σε παράπλευρη απώλεια.

Ο Δήμος Κω και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη λειτουργία του hot spot. Με τον ίδιο τρόπο δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε τη δημιουργία του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης.

Η Κως θα υπερασπιστεί την τουριστική της ταυτότητα.».




Οι Τομεάρχες Μεταναστευτικής Πολιτικής και Τουρισμού της Ν.Δ. εξέδωσαν ανακοίνωση αναφερόμενοι στο μείζον αυτό θέμα


Ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφορικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει προαναχωρησιακό κέντρο κλειστού τύπου στην Κω, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση υιοθετεί, επιτέλους, αυτό που η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει από καιρό. Μετά από δύο χρόνια ολέθριας και εθνικά επιζήμιας διαχείρισης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, αποφασίζει σήμερα τη δημιουργία του πρώτου προαναχωρησιακού κέντρου – κλειστού τύπου. Επαναφέρει, δηλαδή, ένα μέτρο που ως Αντιπολίτευση κατήγγελλε και ως Κυβέρνηση έσπευσε να καταργήσει.

Και το αποφασίζει ακολουθώντας, για ακόμη μία φορά, τη γνώριμη και συνήθη πρακτική της στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων: Της αδιαφάνειας. Χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης, χωρίς ανοικτή πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους, χωρίς δημόσιο διαγωνισμό. Με απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Και όλα αυτά επειδή επικαλείται και πάλι ”κατεπείγουσα ανάγκη”.

Όταν, εδώ και δύο χρόνια, έχει καταστήσει τα νησιά μας στο Βόρειο – Ανατολικό Αιγαίο σε ”επίσημη” πύλη εισόδου για οποιονδήποτε και από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη επιθυμεί να εισέλθει στην Ευρώπη. Όταν, εδώ και δύο χρόνια, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο hot – spot φιλοξενίας παράνομων μεταναστών.

Το αποφασίζει, επίσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Χωρίς, δηλαδή, να έχει ζητήσει τη γνώμη των κατοίκων, των φορέων και των επιμελητηρίων που δραστηριοποιούνται στον τρίτο τουριστικό προορισμό της χώρας.

Για πολλοστή φορά, η προχειρότητά τους και η ανικανότητά τους είναι παροιμιώδης.

Για πολλοστή φορά, τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν κατευθύνονται σε ωφελούμενους, αλλά σε ωφελημένους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required