3 Φεβ 2017

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σάμου: "Αναγκαίο σχέδιο διαχείρισης για αξιοπρεπείς συνθήκες για τους πρόσφυγες με ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις για τη Σάμο"

Ανακοίνωση για το Μεταναστευτικό εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο επισημαίνει πως η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τις θέσεις και της ανησυχίες της Σαμιακής κοινωνίας και των φορέων της και πως δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι πλέον το προσφυγικό ζήτημα, αλλά ο κίνδυνος να πυροδοτήσει ακραίες συμπεριφορές και διχασμό, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει «άστοχη» την απόφαση του δημάρχου Σάμου να μη συναντηθεί με τον Γιάννη Μπαλάφα.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:


"Η πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα στη Σάμο, ανέδειξε κάποια θέματα που είναι χρήσιμο να απασχολήσουν την τοπική κοινωνία. Η απόφαση του δημάρχου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου να ακυρώσει την συμφωνημένη από καιρό συνάντηση με τον υπουργό ήταν μια άστοχη ενέργεια, θεσμικά προβληματική, η οποία υπονομεύει την απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κυβέρνηση στην διαχείριση του προσφυγικού. Αντιλαμβανόμαστε, ότι, ενδεχομένως, ήταν μια αμυντική κίνηση εξευμενισμού ακραίων επιθετικών κύκλων. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το προσφυγικό δεν το επιλέξαμε, ούτε το προκαλέσαμε. Η μορφή, η ένταση και η επίλυσή του δεν εξαρτάται από εμάς. Θα απασχολεί και τις επόμενες κυβερνήσεις και τις επόμενες τοπικές αρχές. Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, που θα αποσκοπεί στην εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και, ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. 

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εκπονήσουμε ένα τέτοιο σχέδιο, είναι να συζητήσουμε με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και επιχειρήματα, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για συγκλίσεις και συνεννόηση, απομονώνοντας τη ρητορική του μίσους και της ξενοφοβίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποσυνδέοντας το προσφυγικό από προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες ή τοπικές πολιτικές αντιπαλότητες.

Η σταδιακή μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών, η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, ο ορισμός μόνιμης διοίκησης στο ΚΥΤ, που θα βάλει τάξη και θα ελέγχει τις δραστηριότητες των ΜΚΟ, η ειδική τουριστική προβολή των νησιών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού, η εξειδίκευση και η εφαρμογή πολιτικών στήριξης των νησιωτών, μπορούν να αποτελέσουν τους άξονες ενός σχεδίου.

Είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της λαμβάνοντας σοβαρά υπ’οψιν τις θέσεις και της ανησυχίες της Σαμιακής κοινωνίας και των φορέων της και σε κάθε περίπτωση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες. Η ανταπόκρισή της στο αίτημα για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ το 2017 και μάλιστα παρά τις αντιδράσεις των πιο σκληρών κύκλων των δανειστών, αποτελεί ξεκάθαρο δείγμα γραφής. Ταυτόχρονα όμως η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού οφείλει να αποκαταστήσει ομαλές σχέσεις διαλόγου και συνεργασίας με την κυβέρνηση της χώρας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι πλέον το προσφυγικό ζήτημα, αλλά ο κίνδυνος να πυροδοτήσει ακραίες συμπεριφορές, εμφυλιοπολεμικό κλίμα και διχασμό. Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και σε αυτό το πεδίο θα κριθούμε σε βάθος χρόνου".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required