7 Μαρ 2017

Πρωτιά για το 2ο Γυμνάσιο Σάμου στον 1ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής


Το Σάββατο, 4 Μαρτίου, το 2ο Γυμνάσιο Σάμου συμμετείχε με την Ομάδα Ρομποτικής του σε διαγωνιστική παρουσίαση στα πλαίσια του 2ου Περιφερειακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Γυμνασίου που έγινε μέσω Skype, όπου συμμετείχαν και ομάδες από τη Μυτιλήνη και τη Χίο. Τα αποτελέσματα έδωσαν την πρωτιά στην ομάδα του 2ου Γυμνασίου Σάμου και την ανεξάρτητη ομάδα Χίου (Βενέτικο), που συγκέντρωσαν 700 βαθμούς. Η Ομάδα της Σάμου ευχαρίστησε ιδιαίτερα την αεροπορική εταιρεία Aegean, η οποία ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα, προσφέρει 5 εισιτήρια Οικονομικής Θέσης για Σάμο-Αθήνα-Σάμο ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μετακίνησης των συνοδών καθηγητών και των μαθητών. 





Η προσπάθεια των μαθητών της Ομάδας Ρομποτικής στέφθηκε με επιτυχία







Αντικείμενο της φετινής πρόκλησης είναι κατασκευή ρομπότ Lego Mindstorms που αυτόνομα να ακολουθήσει πιστά τη διαδρομή μαύρης γραμμής πάνω στην πίστα της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκινώντας και τερματίζοντας μέσα στο τετράγωνο εκκίνησης/τερματισμού. Επιπρόσθετα η κατασκευή που ζητείται πρέπει να έχει μηχανισμό που θα μεταφέρει μια πλαστική μπάλα, την οποία θα εκσφενδονίζει σε συγκεκριμένη θέση προκειμένου αυτή να περάσει μέσα από την Πύλη της Περσέπολης. Η 2η δοκιμασία είναι ο Γόρδιος Δεσμός, μια κατασκευή σε συγκεκριμένη θέση που προστατεύεται από τείχος και την οποία πρέπει το ρομπότ να ρίχνει κάτω χωρίς επαφή με το προστατευτικό αυτό τείχος.








Μέλη της ομάδας με τον επιβλέπων καθηγητή κ. Βασίλη Μπαρέκο



Η ομάδα έδωσε λύση στο πρόβλημα αυτό και πέτυχε γρήγορο χρόνο γύρου, πήρε έτσι το εισιτήριο-πρόκριση για συμμετοχή της στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπ/κής Ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου 2017.

Στα τεχνικά ζητήματα, η ρομποτική κατασκευή της ομάδας ως αισθητήρες χρησιμοποιεί: γυροσκόπιο για πιο ακριβή στριψίματα, και 3 αισθητήρες φωτός. Οι δύο εξ’ αυτών χρησιμοποιούνται για την ακολουθία της μαύρης γραμμής και ο τρίτος για τον εντοπισμό των κάθετων διασταυρώσεων. Ο αλγόριθμος που προγραμματίστηκε χωρίζει την πίστα πρόκλησης σε τμήματα, ώστε σε κάθε τμήμα το ρομπότ να κινείται πιο γρήγορα χρησιμοποιώντας διαφορετικές ρυθμίσεις.





Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν και στηρίζουν την ολιγομελή ομάδα των 3 μαθητών (περιορισμός κανονισμών από πλευράς της WRO) και οι οποίοι χρειάστηκε να αφιερώσουν αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους γι’ αυτή την επιτυχία. Η ομάδα ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Δ/ντρια του Σχολείου κα Μαρία Ξύδη που υποστηρίζει πάντα, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, τέτοιες εκπαιδευτικές δράσεις.

Στιγμιότυπα από το ξεκίνημα της προσπάθειας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required