16 Μαρ 2017

Πήραν άριστα στην άσκηση "Ευπαλίνος 2017"!

Mε μεγάλη επιτυχία διεξήχθη χτες στη Σάμο η επιχειρησιακή άσκηση σεισμού με την κωδική ονομασία «Ευπαλίνος 2017», που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με  τον ΟΑΣΠ και τη συμμετοχή του δήμου Σάμου, της 79 ΑΔΤΕ, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, της ΔΕΔΔΗΕ, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Σάμου, Εθελοντικών Οργανώσεων της Σάμου και 4μελης ομάδας από την Ικαρία που ανήκουν στην ΕΠΟΜΕ.

Στην άσκηση αναπτύχθηκαν συνολικά 46 σενάρια ασκήσεων, με περιστατικά που οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, όπως η διάσωση και ασφαλή μεταφορά των εγκλωβισμένων, η κατάσβεση φωτιάς σε γκρεμισμένο κτίριο, η αντιμετώπιση καταρρεύσεων ναών, προβλήματα σε μουσεία, καθώς και στο Ευπαλίνειο Όρυγμα, η αντιμετώπιση προβλημάτων στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών κ.α.

Μετά τη λήξη των ασκήσεων, ακολούθησε συγκέντρωση όλων των εμπλεκόμενων στο Μαλαγάρι, όπου η 79 ΑΔΤΕ, είχε στήσει σκηνή υποδοχής.

Να σημειωθεί πως η άσκηση αφορούσε στον έλεγχο υφιστάμενου σχεδιασμού δομών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, ενώ παράλληλα με την άσκηση πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση και ενημέρωση των στελεχών της Εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου στις σχολικές μονάδες.

Στην άσκηση παραβρέθηκε και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου, που τόνισε τη σημασία της διεξαγωγής επιχειρησιακών ασκήσεων, επισημαίνοντας πως συμβάλλουν στην αύξηση της ικανότητας και ετοιμότητας των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση  του σεισμικού κινδύνου και τη μείωση των επιπτώσεων από ενδεχόμενους σεισμούς. Η κα Καλογήρου ευχαρίστησε τα στελέχη όλων των φορέων που συμμετέχουν στην  άσκηση και των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης για τη συμβολή τους στην άρτια προετοιμασία για τη διοργάνωσή της και ευχήθηκε η ετοιμότητα του Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων να παραμείνει πάντα σε επίπεδο πρόληψης και όχι εφαρμογής. 



Οι φωτογραφίες είναι του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, από την περιοχή του Ποσειδωνείου, όπου ο Σύλλογος κλήθηκε να συνδράμει το Λιμεναρχείο Σάμου σε σενάριο απεγκλωβισμού του οικισμού Ποσειδωνίου. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης ο Σύλλογος έλαβε κλήση από το συντονιστικό της ΠΠ ΠΕ Σάμου στις 10:50 για να μεταβεί στο Ποσειδώνιο. Στις 11:05 το σκάφος του συλλόγου «Γοργώ» αναχώρησε από το λιμάνι Μαλαγαρίου και έφτασε στο Ποσειδώνιο στις 11:40, όπου περισυνέλλεξε 4 άτομα από τα οποία δύο είχαν κάποιους μικροτραυματισμούς στο κεφάλι και στο χέρι. Στις 11:50 έγινε μετεπιβίβαση των διασωθέντων στο πλωτό του Λιμενικού Σώματος. Η επιχείρηση έληξε στις 12:35 με την ασφαλή επιστροφή του σκάφους της στο λιμάνι Μαλαγαρίου. Στους τραυματίες παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το ασθενοφόρο της 79 ΑΔΤΕ.









Οι φωτογραφίες είναι από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου, από την άσκηση στην περιοχή Γάγγου, καθώς και από το Μαλαγάρι.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required