1 Μαρ 2017

"Συναγερμός" για τη γρίπη των πτηνών - Ποια μέτρα ζητά η Διευθύνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Σάμου

Tην εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας, ζητά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, μετά την επιβεβαίωση δύο νέων εστιών γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις πουλερικών στην Αρκαδία και στη Φλώρινα, ενώ ιοί της γρίπης τύπου Α ανιχνεύτηκαν και σε εννιά άγρια πτηνά στην Ρόδο, καθώς και στους νομούς Εύρου, Ροδόπης , Αρκαδίας και στη λίμνη Βόλβη του Ν.Θεσ/νίκης. 

Τα μέτρα αυτά, σύµφωνα µε την υπ’ αριθµ. 258971/2008 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1785 τ. Β΄) είναι τα ακόλουθα:

1. Απαγορεύεται η διατήρηση οικοσίτων πουλερικών:
α) σε µη περιφραγµένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας,
β) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ.) εκτροφών σε περιοχές του νοµού που βρίσκονται σε απόσταση µικρότερη των 2 χιλιοµέτρων από υγροβιότοπους, ποταµούς, λίµνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές. Στην περίπτωση αυτή τα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγµατα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύµµατα που θα αποκλείουν την επαφή τους µε άγρια πτηνά.

2. Τα οικόσιτα πουλερικά που βρίσκονται στις υπόλοιπες περιοχές του Νοµού συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγµατα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύµµατα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών µε άγρια πτηνά

3. Οι τυχόν εκτρεφόµενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.

4. Απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και άλλων πτηνών σε υπαίθριες λαϊκές αγορές.

5. Σε περιπτώσεις αυξηµένης νοσηρότητας ή θνησιµότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενηµερώνουν αµέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκοµίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Περιφεραικής Ενότητας Σάμου καλεί επίσης όλες τις λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή µε άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, οµοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), αλλά και τους πολίτες να ειδοποιούν, σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ηµιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, τις αρµόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες στα ακόλουθα τηλέφωνα: 2273350440, 2273353461 και 2273353463.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required