28 Μαρ 2017

"Αναβάθμιση - Διαμόρφωση του δημοτικού κήπου" - Διαβάστε τις εργασίες που θα εκτελεστούν

Εργασίες ύψους 400.000 ευρώ θα πραγματοποιηθούν στο δημοτικό κήπο, μετά την ένταξη του έργου με τίτλο «Αναβάθμιση- Διαμόρφωση του δημοτικού κήπου» στο  Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο». Το έργο περιλαμβάνει επεμβάσεις αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης του δημοτικού κήπου, νέες φυτεύσεις και επεμβάσεις στον υπάρχοντα ηλεκτροφωτισμό .

Στην αρχιτεκτονική μελέτη του δημοτικού κήπου , για την οποία όπως τονίζει το δήμος Σάμου γνωμοδότησε θετικά με την υπ αρ. 5/2016 απόφασή της η Επιτροπή Διαβούλευσης , βασική επέμβαση αποτελεί η χάραξη των υπαρχόντων πορειών, καθώς και νέων εντός του κήπου, σαφώς ορισμένων, με τη χρήση πλακών μαρμάρου λευκού και γκρι χρώματος, όμοια με τα μάρμαρα που χρησιμοποιούνται στην πλατεία του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Στο βάθος του κήπου ανατολικά διατηρούνται τα μεγάλα παρτέρια με τα δέντρα και διαμορφώνονται μόνο δύο διάδρομοι πρόσβασης και περιπάτου προς το σπιτάκι με κατά τόπους μικρά καθιστικά παγκάκια. Ο χώρος περιπάτου και ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνεται με δάπεδο από άτριφτο γαρμπιλομωσαικό με κατάλληλη κοκκομετρική διαβάθμιση γαρμπιλιού και μεταλλικούς αρμούς, όμοιο με αυτό της πλατείας Δημαρχιακού Μεγάρου.   


Δημιουργείται μια «περιοχή» με καθιστικά – ζαρντινιέρες από εμφανές μπετόν γύρω από το υπάρχον μνημείο και δύο κυκλικές πλατείες στον άξονα της κάτω εισόδου και δεξιά από τον άξονα της πλατείας. Στην συμβολή της πλατείας με τον διάδρομο που οδηγεί στην παιδική χαρά, τοποθετείται μία πέργκολα σε γκρι ανθρακί χρώμα, στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν και αναρριχόμενα φυτά. Ίδιες πέργολες μεγαλύτερων διαστάσεων προτείνονται και στο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων πίσω από το μνημείο, επειδή ο χώρος δεν καλύπτεται πλήρως από την σκίαση των δέντρων.
 
Oι αρχιτεκτονικές επεμβάσεις ολοκληρώνονται με την ανακαίνιση του χώρου της πρώην παιδικής χαράς, στην οποία χρησιμοποιείται κατάλληλο δάπεδο ασφαλείας αντικραδασμικό σε εμβαδόν 270,00 τ.μ. και σύγχρονα παιχνίδια.

  
Η παρέμβαση που γίνεται με τις νέες φυτεύσεις έχει ήπιο χαρακτήρα. Η φύτευση γίνεται στα κενά που αφήνουν ελεύθερα τα δένδρα και περισσότερο στην δυτική πλευρά του κήπου, όπου υπάρχει έντονος φωτισμός και αερισμός. Επιλέχθηκαν είδη από την Ελληνική και ευρύτερη Μεσογειακή χλωρίδα, με ποικιλία αειθαλών και φυλλοβόλων ειδών, με σκοπό την βιοποικιλότητα , τη χρωματική και εποχιακή διαφοροποίηση. Τα είδη που προτείνονται έχουν περιορισμένες ανάγκες σε άρδευση και λίπανση. Προβλέπεται για τα νέα φυτά, δίκτυο άρδευσης με σταλάκτες.  

H μελέτη ηλεκτροφωτισμού δίνει προτεραιότητα στην οπτική άνεση του χώρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, δίνοντας το αίσθημα της ασφάλειας στον επισκέπτη ή και τον απλώς διερχόμενο από τον κήπο. Περιλαμβάνει στύλους φωτισμού, ψηλούς και χαμηλούς που τοποθετούνται διάσπαρτα μέσα στον κήπο  και χωνευτό φωτισμό LED στο δάπεδο των βασικών διαδρόμων και στα καθιστικά. Τέλος προβολάκια στις φυτεύσεις και στο μνημείο αναδεικνύουν τα υπάρχοντα επιβλητικά δέντρα, ορισμένες νέες φυτεύσεις και φυσικά το μνημείο που δεσπόζει στον κήπο.

«Οι επεμβάσεις μελετήθηκαν με σεβασμό στο χαρακτήρα και τη σπουδαιότητά του και με μοναδικό σκοπό τον εξωραϊσμό, την αισθητική αναβάθμιση του χώρου και την αποκατάσταση της χρήσης του. Όλα τα ιστορικά στοιχεία διατηρούνται και αναδεικνύονται. Για πρώτη φορά έγινε πλήρης καταγραφή και αποτύπωση όλων των φυτών του κήπου, με εκτενή και λεπτομερή αναφορά σε καθένα χωριστά από τους γεωπόνους του Δήμου. Με την παρούσα πράξη , συντελείται η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου του Δημοτικού Κήπου , με απόλυτο σεβασμό στον ιστορικό του χαρακτήρα», αναφέρει ανακοίνωση του δήμου.

Διαβάστε παρακάτω την έγκριση της μελέτης από το δημοτικό συμβούλιο της 12ης Δεκεμβρίου 2016 με την αναλυτική περιγραφή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required