23 Μαρ 2017

Ποιες προτάσεις κατέθεσε στην Έλενα Κουντουρά για τα νησιά που δέχονται μετανάστες ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών

To θέμα της περαιτέρω τουριστικής προώθησης και προβολής  των νησιών που δέχθηκαν πιέσεις από το μεταναστευτικό έθεσε στην υπουργό Τουρισμού, Έλενας Κουντουρά ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών κατά την ευρεία σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα στο υπουργείο Τουρισμού.

Στη συνάντηση   έγινε    καταγραφή των αναγκών και προτεραιοτήτων όσον αφορά  στην περαιτέρω τουριστική προώθηση και προβολή  των προορισμών και κατατέθηκαν εισηγήσεις και προτάσεις για την επιπλέον τουριστική προώθηση και προβολή τους στις διεθνείς αγορές.


O πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν, κ. Θράσος Καλογρίδης, επισήμανε χαρακτηριστικά για το μεγάλο αυτό ζήτημα ότι: «Σε τουριστικό επίπεδο το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα συνιστά προφανώς κρίση και για το λόγο αυτό απαιτείται η αντιμετώπισή του με όρους διαχείρισης κρίσης. Πρωτεύοντα ρόλο σε αυτή τη διαχείριση έχουν οι τοπικοί φορείς και οι επιχειρήσεις αλλά σε καμία περίπτωση τα νησιά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την παρούσα κατάσταση χωρίς την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων και  την υποστήριξη της πολιτείας και των φορέων της», προσθέτοντας πως « στην παρούσα τουριστική, οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία οι επιπτώσεις που προαναφέρθηκαν δεν περιορίζονται στα εν λόγω νησιά αλλά διαχέονται στο σύνολο της χώρας επηρεάζοντας δυσμενώς τόσο τα οικονομικά όσο και τα τουριστικά της δεδομένα».

Οι σχετικές προτάσεις του  Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών-Ε.Ο.Α.Ε.Ν   αναφέρουν τα παρακάτω:

1. Εξασφάλιση πρόσθετων πόρων για συντονισμένες ενέργειες συνολικής προβολής και προώθησης της τουριστικής και της παραγωγικής φυσιογνωμίας των νησιών μας, μέσω της συμμετοχής σε εκθέσεις και της προβολής σποτ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. 

2.Ειδικά μέτρα
1. Ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για Λέσβο, Χίο Σάμο, Κω με χορήγηση επιταγής (voucher) σε συνεργασία για μειωμένες τιμές με αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες.

2. Στόχευση σε ειδικές ομάδες τουριστών που θα τονώσουν τον τουρισμό και θα συμβάλουν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου (μαθητικός, συνεδριακός, εκπαιδευτικός, ιαματικός, αθλητικός, εκκλησιαστικός, κλπ).    Να δοθεί ευκαιρία στα συγγενικά πρόσωπα 1ου και 2ου βαθμού των φοιτητών και φοιτητριών των Α.Ε.Ι. καθώς και υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις που έχουν τμήματα στα νησιά του Αιγαίου που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον τουρισμό εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, να μπορούν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές κοντά στα παιδιά τους, σε ειδικές τιμές, με ειδικές παροχές από τους συλλόγους των νησιών

3. Υιοθέτηση πολιτικών και δράσεων (πχ συνέδρια, στοχευμένα road show και διαφημιστική προβολή σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, φιλοξενίες δημοσιογράφων και τουριστικών γραφείων κα), που θα συμβάλουν στην αξιοποίηση του σημαντικά αυξανόμενου ρεύματος επισκεπτών από την γείτονα Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου και μέσω αυτών στην υπόλοιπη χώρα .

4. Αύξηση των πόρων και διεύρυνση των επιλέξιμων δραστηριοτήτων στα προγράμματα του ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό.

5. Αποζημίωση νησιωτικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημία εξαιτίας του προσφυγικού. Αναστολή όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών σε τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν σχέση με ΔΟΥ, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες, για τουλάχιστον 2 έτη.

6. Επιδότηση κόστους εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση.

7.  Φιλοξενία δημοσιογράφων και τουριστικών γραφείων από την Ευρώπη για την προβολή των νησιών στις χώρες τους.

8. Οικονομική ενίσχυση  αναπτυξιακών φορέων για την προβολή των νησιών που επλήγησαν  ως τουριστικοί προορισμοί καθώς και προώθηση των τοπικών προϊόντων στις ξένες αγορές.

9. Προσέλκυση με επιδότηση μέσω διαφημιστικής καμπάνιας αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους με συνδέσεις με Ευρώπη και τον κόσμο. Ελαχιστοποίηση  φόρου αεροδρομίων για τις πτήσεις τσάρτερ

10.Διεθνές συνέδριο στη Αθήνα - Συντονισμένη προβολή στη Αθήνα και σε όλο το κόσμο μέσω των δημοφιλών ΜΜΕ και κάθε είδους κοινωνικά δίκτυα πληροφόρησης των συνεπειών στην κοινωνικοοικονομική ζωή των νησιών εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.

11. Διοργάνωση φεστιβάλ με θέμα την αλληλεγγύη και το προσφυγικό. Αξιοποίηση όλων των διάσημων εθελοντών δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων για την προβολή των νησιών ως χώρων ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

12.Σύνταξη ειδικής μελέτης για την επικοινωνιακή πολιτική  από ειδικούς επιστήμονες.


Να σημειωθεί πως οι σχετικές προτάσεις του  Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών στηρίζονται στα συμπεράσματα από πρόσφατη έρευνα  του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τις επιπτώσεις του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος στις  τουριστικές  επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required