16 Μαρ 2017

Βρέθηκε νεκρή βίδρα σε περιοχή της νοτιοανατολικής Σάμου

Μία νεκρή βίδρα σε περιοχή της νοτιοανατολικής Σάμου εντόπισε συμπολίτης μας, που στη συνέχεια ενημέρωσε το Ινστιτούτο θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Ερευνητές του Ινστιτούτου έσπευσαν στην περιοχή και διαπίστωσαν πως επρόκειτο για ενήλικη θηλυκή βίδρα, νεκρή τουλάχιστον πέντε-επτά ημερών.

Οι ερευνητές του Αρχιπελάγους έχουν ξεκινήσει από καιρό να μελετούν το ενδεχόμενο παρουσίας αυτών των ξεχωριστών ζώων στο νησί μας και αυτό το εύρημα ενδέχεται να επιβεβαιώνει τις έρευνες. Η βίδρα άλλωστε, καταγράφεται για πολλά χρόνια στα γειτονικά νησιά της Ικαρίας, της Χίου και της Λέσβου. Στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως είδος απειλούμενο με εξαφάνιση και σύμφωνα με καταγραφές, θεωρείται ότι στη χώρα μας υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα υδρόβιο θηλαστικό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις νυφίτσες και τα κουνάβια. Είναι γενικά ένα μοναχικό ζώο και πολύ σπάνια συναντάται σε ομάδες έως 6 ατόμων. Οι βίδρες περνούν την περισσότερη μέρα στη φωλιά τoυς, που πολλές φορές έχει είσοδο μόνο κάτω από το νερό και δημιουργούν υπόγειες σήραγγες, αλλάζοντας τακτικά τη θέση της κρυψώνας τους. Αυτό καθιστά την παρατήρησή από ανθρώπους αρκετά δύσκολη. Παράλληλα, κυνηγούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και προσελκύονται περισσότερο από κινητά θηράματα όπως τα ψάρια, παρότι έχουν το αξιοσημείωτο πλεονέκτημα της όσφρησης κάτω από το νερό. Είναι πολύ ενδιαφέρον πως αυτά τα ζώα μπορούν να ζήσουν σε όχθες αλμυρών νερών, ωστόσο, απαιτούν πρόσβαση σε γλυκό νερό για να καθαρίζουν τη γούνα τους. Τέλος, η βίδρα αποτελεί βιοδείκτη για υγιή υδάτινα περιβάλλοντα. 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα γα τη βίδρα


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required