1 Μαρ 2017

Στη Σάμο αύριο η υπουργός Πολιτισμού για την παραλαβή του έργου στο Ευπαλίνειο

Τη Σάμο επισκέπτεται αύριο η υπουργός Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, προκειμένου να γίνει η διοικητική παραλαβή του έργου στο εσωτερικό του Ευπαλινείου Ορύγματος. Τα επίσημα εγκαίνια του έργου, στο υδραγωγείο της αρχαίας πόλης της Σάμου, αναμένεται να γίνουν περί τα τέλη Μαρτίου.

Η κα Κονιόρδου θα διασχίσει όλο το Όρυγμα, καθώς οι εργασίες έχουν καταστήσει ολόκληρη τη διαδρομή της σήραγγας, μήκους 1.036μ., επισκέψιμη.

Να σημειωθεί πως γίνονται προσπάθειες ώστε η υπουργός Πολιτισμού να επισκεφτεί τα αρχαία Λατομεία, καθώς και το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο.



Το Ευπαλίνειο Όρυγμα

Ένα απ΄τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, υδραγωγείο της αρχαίας πόλης Σάμου, το οποίο ο Ηρόδοτος ονομάζει "αμφίστομον όρυγμα". Πρόκειται για μία σήραγγα μήκους 1.036 μ. που ξεκινά από την βόρεια πλαγιά του όρους Κάστρου και καταλήγει στη νότια. Βρίσκεται 55 μ. επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και 180 μ. κάτω από την κορυφή του βουνού. Το πραγματικό όρυγμα έχει διαστάσεις 1,80 x 1,80 μ. Μέσα στο όρυγμα και σε βάθος 2-9 μ. υπάρχει το κανάλι με τον αγωγό που μετέφερε το νερό στην πόλη. Έχει δύο φάσεις: α) την αρχαϊκή, με πολυγωνικό σύστημα και οξυκόρυφη απόληξη και β) τη ρωμαϊκή, στεγασμένη με καμάρα.

Ηταν έργο του μηχανικού Ευπαλίνου, γιού του Ναυστρόφου από τα Μέγαρα. Χρονολογείται στα 550 π.Χ, επί τυραννίας Πολυκράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required