31 Μαρ 2017

Ξενία – «Ο κύβος ερρίφθη»

Επιβεβαιώθηκε το πρωτοσέλιδο του «Σαμιακού Βήματος» της 25ης Μαρτίου, αφού άναψε το «πράσινο φως» από πλευράς υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κτηρίου Ξενία που ταλαιπωρεί την πρωτεύουσα εδώ και 30 χρόνια. Σήμερα το μεσημέρι στις 2 δόθηκε συνέντευξη Τύπου, στο δημαρχιακό μέγαρο, από 3 στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πρόκειται για την προϊσταμένη διεύθυνσης Μελετών και Έργων Αστικών Αναπλάσεων του υπουργείου κα Μαρία Πέππα, τον προϊστάμενο του Β΄ τμήματος της διεύθυνσης κ. Νίκο Βασιλούλη και την κα Πέπη Παπαδάκη, στέλεχος του υπουργείου), παρουσία του δημάρχου Σάμου κ. Αγγελόπουλου και των αντιδημάρχων κ.κ. Παπαγεωργίου, Σεβαστάκη, Βαλκαμλή, του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων κ. Βογιατζή και τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Καραγιαννίδη. 



Το πρωτοσέλιδο του "Σαμιακού Βήματος" της 25ης Μαρτίου


Η κα Παρία Πέππα (Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα")

Η κα Πέπη Παπαδάκη και ο κ. Νίκος Βασιλούλης

Οι κ.κ. Βογιατζής, Σεβαστάκης, Βαλκαμλής, Καραγιαννίδης και Παπαγεωργίου



Τα στελέχη του υπουργείο εξήγησαν ότι η διήμερη παραμονή τους περιείχε και επίσκεψη-αυτοψία στο εν λόγω κτήριο ώστε να διαπιστωθεί από κοντά η κατάστασή του και η μελλοντική αναβάθμισή του. Το έργο ανάδειξης του Ξενία Σάμου περιλαμβάνει τη δημιουργία «Κέντρου Επιστήμης, Λόγου και Τέχνης» και «Διαδραστικού Κέντρου Περιβάλλοντος Αιγαίου». Η πρόταση από πλευράς Δήμου, που είχε ανακοινωθεί και συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Μαραθόκαμπο, στις 12 Αυγούστου 2016, προβλέπει την πλήρη στατική ενίσχυση και θωράκιση του κελύφους του κτηρίου Ξενία στην οποία περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου ήτοι: οι απαραίτητες εργασίες που υποδεικνύονται από την στατική μελέτη που είναι υπό εκπόνηση και αφορούν την συνολική ενίσχυση του κτηρίου, την καθαίρεση επιχρισμάτων και την επανακατασκευή τους, την αντικατάσταση των κουφωμάτων και τους χρωματισμούς. Επίσης θα γίνει αποτοίχιση της τοιχογραφίας του Φασιανού που υπάρχει στο κτήριο, η συντήρηση και η επανατοποθέτησή του. Επίσης, με το εν λόγω έργο θα γίνει μετατροπή των χώρων του ισογείου και του α΄ ορόφου προκειμένου το κτήριο του Ξενία να λειτουργήσει ως Κέντρο Λόγου, Επιστήμης και Τέχνης. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 2.000.000 € και οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες προς το τέλος της χρονιάς που ήδη διανύουμε.





Χρήση του κτηρίου

Το κτήριο θα έχει τη δυνατότητα πολλαπλών χρήσεων και θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος, ατελιέ, Περιβαλλοντικό Διαδραστικό Κέντρο του Αιγαίου, για τη δημιουργία Διεθνών Ψηφιακών Βιβλιοθηκών Αρίσταρχου και Πυθαγόρα, Μουσείο Μαθηματικών Οργάνων, Κέντρο Απόδημων Σαμίων, Κέντρο Σαμιακής Διασποράς, παράλληλα με την εφαρμογή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και για τη δημιουργία Εργαστηρίων διαδραστικής απασχόλησης και Κέντρου εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required