15 Μαρ 2017

Daniel Lommel – Ένας ζωντανός θρύλος του χορού στη Σάμο


Το Σάββατο, 11 Μαρτίου, έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, η παρουσίαση “Τέχνη και Αρμονία”. Ομιλητής ήταν ο παγκοσμίου φήμης χορευτής, χορογράφος και καλλιτέχνης, κ. Daniel Lommel. Την οργάνωση είχε η Σχολή χορού Samos School of Dance της κας Χριστίνας Τσαρδούλια.

Ο κος Daniel Lommel ανέλυσε πως η φιλοσοφία και τα μαθηματικά του Πυθαγόρα είναι οι βάσεις κάθε μορφής τέχνης και βέβαια οι βάσεις της χορευτικής έκφρασης. Πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάστηκε προς
υποστήριξη των παραπάνω, με κορύφωση την παράσταση στην οποία πρωταγωνίστησε ο ίδιος στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού σε χορογραφία του Rudolf Nureyev (μουσική Gustav Mahler από τον κύκλο τραγουδιών “Τα τραγούδια ενός οδοιπόρου”), χορεύοντας με τον Jorge Donn.

Την επιμέλεια της παρουσίασης και κεντρικό ρόλο σε αυτή, είχε ο δημοσιογράφος, κ. Μάνος Στεφανάκης.

Τον κ. Lommel προλόγισε και καλωσόρισε στη Σάμο, εκ μέρος του Δημάρχου, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΟΝΑΣ, κα Άννυ Ανδρεάδου, ενώ τιμητική πλακέτα επέδωσε στον εκλεκτό ομιλητή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Σάμου, κ. Αμυρσώνης Κωνσταντίνος.

Ο κ. Lommel επισκέπτεται ανελλιπώς τη Σάμο από το 2009, για να διδάξει τους μαθητές της Σχολής Χορού Samos School of Dance. Επιπλέον τα τελευταία δύο καλοκαίρια έχει πάρει μαζί του στη Λυών της Γαλλίας τις μαθήτριες της Σχολής, Ξένια Αργύρη, Μαίρη Κίννα, Ευδοκία Κώτη και Λουκία Δημητρίου, για να συμμετάσχουν σε μαθήματα σεμιναρίου του École de Dance Guillamette Meyrieux.  Μία εξ' αυτών, η Λουκία Δημητρίου, συνεχίζει σπουδές χορού μαζί του στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας το Γαλλικό δίπλωμα χορού École Français.

Να σημειωθεί πως ο Daniel Lommel μίλησε πολλές φορές με θέρμη για τη Σχολή Χορού Samos School of Dance, τη Σάμο και τη κα Χριστίνα Τσαρδούλια με την οποία συνεχίζει τη στενή συνεργασία. 


O Daniel Lommel 

Ο Daniel Lommel, αντιπρόεδρος του τμήματος χορού της UΝΕSCO, εντάσσεται στο πάνθεον των δέκα κορυφαίων χορευτών της γενιάς του. Ο Daniel Lommel γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 26 Μαρτίου 1943. Σπούδασε στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας της Λιέγης με τον Joseph Lazzini και στη συνέχεια στη γενέτειρά του, με τη Nora Kiss.

Το 1964 προσλαμβάνεται στα Μπαλέτα του Αμβούργου (με διευθυντή, τότε, τον Peter van Dijck) και συμμετέχει στα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου, μαζί με διακεκριμένους χορευτές (Jacqueline Rayet, Claire Motte, Maria Tallchief, Sonia Arova, Marilyn Burr) σε χορογραφίες των George Balanchine, Roland Petit και Janine Charrat, οι οποίοι συνεργάζονταν με τα Μπαλέτα ως προσκεκλημένοι καλλιτέχνες.

Από το 1967 συνεργάζεται με τα Μπαλέτα του 20ού αι., του Maurice Béjart, ως σολίστ και από το 1973 ως καλλιτεχνικός συνδιευθυντής. Στη διάρκεια της «περιόδου Béjart», εμφανίζεται στη σκηνή με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής εκείνης: Jorge Donn, Paolo Bortoluzzi, Suzanne Farrell. 

Aπό το 1975 ως το 1983, ερμηνεύει με τον Rudolf Nurejev τα Lieder eines fahrenden Gesellen του Μάλερ, στις μεγάλες σκηνές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.http://samiakonvima.blogspot.gr/2015/02/daniel-lommel.html#.WMj4KKL-vIVΔεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required