19 Απρ 2017

"Η Σάμος του χτες" του Νίκου Νόου - Το πρώτο τσάρτερ στη Σάμο, Μάρτιος του 1976


Πανηγύρι στο αεροδρόμιο για την άφιξη το πρώτου αεροπλάνου τσάρτερ στον αερολιμένα της Σάμου. Είναι άνοιξη του 1976, μόλις 12 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που λειτούργησε το αεροδρόμιο στη Σάμο και το πρώτο αεροπλάνο τσάρτερ από τη Δανία, προσγειώνεται στο αεροδρόμιο του νησιού μας. Η πρόοδος είναι εντυπωσιακή. Το νησί μας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ύστερα από μια επιτυχή διαδρομή στο εσωτερικό, άνοιξε τα φτερά του και έγινε διεθνής κόμβος αεροπορικών συγκοινωνιών. Τεράστια αεροπλάνα, με εκατοντάδες επιβάτες, μεταφέρουν τουρίστες από όλες τις χώρες του κόσμου.


  
Το πρώτο ναυλωμένο αεροπλάνο (Τσάρτερ) ήρθε από τη Δανία. Οι δήμαρχοι Βαθέος και Πυθαγορείου, μαζί με τις μουσικές και τα χορευτικά συγκροτήματα έχουν έρθει στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες τουρίστες που ήρθαν για πρώτη φορά με απ` ευθείας πτήση από την Ευρώπη στη Σάμο. Έτσι άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή του νησιού μας. Αλλά η υποδοχή δεν έχει μόνο επίσημο χαρακτήρα, ο λαός έχει αποδεχθεί το μήνυμα και από κάθε χωριό και πόλη, με λεωφορεία ή και με τα πόδια, εκατοντάδες άνθρωποι, έχουν έρθει στο αεροδρόμιο για να ζήσουν τη χαρά μιας ιστορικής μέρας. Τα Ι.Χ. αυτοκίνητα είναι ακόμα πολύ λίγα, ο στόλος των τροχοφόρων που θα καταδυναστεύσει αργότερα τη Σάμο, απέχει ακόμα παρασάγγας.

Στη φωτογραφία το αεροδρόμιο είναι ακόμα στα «γιαπιά» και προεκτείνεται, οι νέες διασυνδέσεις με το εξωτερικό χρειάζονται νέες αίθουσες υποδοχής. Οι τουρίστες ύστερα από τη θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξαν οι αρχές του τόπου, με τα χορευτικά από το Πυθαγόρειο και το Βαθύ, τα δώρα με το κρασί της Σάμου, τα λουλούδια και τα θερμά καλωσορίσατε, κατευθύνονται στην αίθουσα να παραλάβουν τις αποσκευές και να διαμοιρασθούν στα διάφορα ξενοδοχεία. Ο φωτογράφος Γ. Παναγιωτέλης, οκλαδόν ανάμεσα στους επισκέπτες ετοιμάζει τη φωτογραφική του μηχανή για να απαθανατίσει με το φακό του τις υπέροχες στιγμές που έζησε ο τόπος. Η πτήση του πρώτου τσάρτερ είναι ημέρα γιορτής για τη Σάμο. Μια νέα σελίδα ανοίγει για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας. Ο αεροδιάδρομος επεκτείνεται, οι κτιριακές εγκαταστάσεις πολλαπλασιάζονται, νέες αίθουσες σύγχρονες υπηρεσίες, πρόσληψη νέου προσωπικού, τεχνικού και υπαλληλικού, ο αερομεταφορέας της Σάμου γνωρίζει μια φοβερή ανάπτυξη.

Η Σάμος εκσυγχρονίζεται. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από τη λειτουργία του αεροδρομίου, αφού έσπασε τα δεσμά της απομόνωσης, ανοίγει φτερά στους διεθνείς αιθέρες. Αεροπλάνα από κάθε γωνιά της γης μπορούν τώρα να προσγειώνονται, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, απ` ευθείας στο νησί μας. Ο τουρισμός κάνει άλματα, η οικονομία αναβαθμίζεται, το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει, η αγροτική παραγωγή και η αλιεία εξακολουθεί να συμπληρώνει το εισόδημα της λαού της Σάμου και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Αυτά την άνοιξη του 1976, στη Σάμο της παραγωγής και της προόδου.

Από την έντυπη έκδοση






 

Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required