1 Απρ 2017

"Η Σάμος του χτες" του Νίκου Νόου - Αγώνες ανώμαλου δρόμου στη Σάμο


Στις 27 Φεβρουαρίου του 1966, διεξήχθησαν στη Σάμο μαθητικοί αγώνες ανωμάλου δρόμου 2.500 μέτρων, με εκκίνηση από σημείο της περιοχής «Φλόκα» και τερματισμό στην πλατεία Πυθαγόρα της πόλης του Βαθέος.

Από πολύ νωρίς ο κόσμος είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από την παραλία και την πλατεία Πυθαγόρα, όπου θα γινόταν ο τερματισμός των αθλητών, με ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της νεολαίας, που ο αθλητισμός βρισκόταν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις της.

Δεν ήταν τα αθλητικά κέντρα, τα ανύπαρκτα άλλωστε, αν εξαιρέσεις το γυμναστήριο του Πυθαγορείου Γυμνασίου, αλλά κάθε αλάνα και χωράφι γινόταν αθλητικός χώρος, όπου οι νέοι προσπαθούσαν, κάτω από πρωτόγονες συνθήκες, να γυμναστούν και να διακριθούν στα διάφορα αγωνίσματα του κλασικού αθλητισμού.

Η ρίψη σφαιροβολίας γινόταν με πέτρες στρογγυλές, που διάλεγαν από τη θάλασσα ή έβρισκαν στις άκρες των χωραφιών, για το ακόντιο έριχναν καλάμια χοντρά και μεγάλα, για άλματα μήκους είχαν σημειώσει με κιμωλία τις πλάκες του πεζόδρομου, για απλούν και τριπλούν. Για το άλμα σε ύψος ήταν αρκετός ένας σπάγκος που κρατούσαν δύο μικρά παιδιά από τις άκρες του, που ανέβαινε ή κατέβαινε ανάλογα με την εντολή και τις δυνατότητες του άλτη. 

Στο τρέξιμο υπήρχε ο δρόμος, για μικρές ή μεγάλες αποστάσεις, στην ουσία ο δρόμος που έτρεχαν ήταν ανώμαλος, από τους χειρότερους ανώμαλους αφού η κατάσταση των δρόμων εκείνη την εποχή ήταν τρισάθλια.

Μερικά παιδιά πηδούσαν το μαντρότοιχο του Γυμνασίου και αγωνίζονταν σε κανονικό αθλητικό χώρο. Αυτό, όμως, εγκυμονούσε κινδύνους, αφού ο επιστάτης του σχολείου επαγρυπνούσε και πολλές φορές καλούσε την αστυνομία να τα διώξει.

Κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες η Σάμος έβγαλε πρωταθλητές που διακρίθηκαν σε Πανελλήνιους και Βαλκανικούς αγώνες. Οι Πανσαμιακοί μαθητικοί αγώνες ανωμάλου δρόμου 2.500 μέτρων, που διεξήχθησαν στη Σάμο το 1966, αποτελούσαν πρόκριση για τη συμμετοχή του νησιού μας στους Πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες ανωμάλου δρόμου που διεξήχθησαν τον ίδιο χρόνο στην Αθήνα.

Στη φωτογραφία ο νικητής του αγωνίσματος Γιακουμής Αμυρσώνης, μαθητής του Πυθαγορείου Γυμνασίου Σάμου (σήμερα γεωπόνος, καλλιεργητής ορχιδέας, ενεργός πολίτης που διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Κοκκαρίου, σε μια εποχή που το τουριστικό χωριό ασφυκτιούσε από το πνιγερό νέφος της ΔΕΗ) κόβει το νήμα στην παραλία, στο ύψος της πλατείας Πυθαγόρα. Οι αγώνες του για το χωριό, τη Σάμο, τα νερά της και το πράσινο, είναι μια άλλη ιστορία που ξεφεύγει από το σημερινό σημείωμα.

Ο Γιακουμής Αμυρσώνης πήρε μέρος στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες 2.500 μέτρων ανωμάλου δρόμου που διεξήχθησαν στον Άγιο Κοσμά (Ελληνικό) και ανάμεσα σε 250 μαθητές από όλη την Ελλάδα, τερμάτισε όγδοος. Μαζί με τον τερματισμό στην παραλία, βλέπουμε το ενδιαφέρον που δείχνει ο κόσμος με την παρουσία του, για αυτήν την αθλητική διοργάνωση.

Μερικά παραδοσιακά σπίτια της φωτογραφίας δεν υπάρχουν σήμερα, όπως και το περίπτερο του Κρητικάκη, αναπήρου των Βαλκανικών πολέμων, μπροστά στην Εθνική Τράπεζα.

Από την έντυπη έκδοση


 
Πατήστε τη φωτογραφία για μεγέθυνση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required