2 Μαΐ 2017

Ευρωπαϊκή διάκριση για το δήμο Σάμου

Ανάμεσα στους 7 ευρωπαϊκούς δήμους που θα λάβουν για το 2017 τη διάκριση «European Diploma», συγκαταλέγεται και ο δήμος Σάμου.

Το «Europe Prize» θεσμοθετήθηκε το 1955 και αποτελεί την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή πόλη για τις δράσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Ο θεσμός προωθεί και αναγνωρίζει δήμους ή πόλεις που προωθούν τις αδελφοποιήσεις και συνεργασίες με άλλες περιοχές στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς και
διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς τοπικών αρχών και σε ευρύτερες δράσεις. Βοηθά πόλεις και δήμους να γίνουν πιο γνωστοί στον ευρωπαϊκό χάρτη και να δημιουργήσουν δεσμούς με νέες περιοχές. Κάθε δήμος αποστέλλει, στα πλαίσια της διαγωνιστικής διαδικασίας ένα φάκελο υποψηφιότητας που περιλαμβάνει μια πολυσέλιδη τεκμηριωμένη έκθεση η οποία απαντά σε μια σειρά κριτηρίων. Οι πόλεις που διακρίθηκαν, μεταξύ αυτών και η Σάμος, θα βραβευθούν σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο τον Ιούνιο.

Για φέτος το «European Diploma» απονέμεται σε επτά ευρωπαϊκούς δήμους που είναι οι ακόλουθοι:
Γερμανία: Bergkamen και Denzlingen
Ελλάδα: Σάμος
Ιταλία: Ponte San Nicolò
Πολωνία:  Ostrów Wielkopolski και Morawica 
Σερβία: Kikinda (Vojvodina)

               
Με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφέρει: «Το βραβείο αυτό αντικατοπτρίζει ουσιαστικά ένα πνεύμα δημιουργίας, ανεκτικότητας, κοινωνικής συνοχής και ισοτιμίας μεταξύ των πολιτών, κάτι που αποτέλεσε και τη βάση του εγχειρήματος για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Για τους πατέρες της Ευρώπης άλλωστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα αποτελούσε ακριβώς την ανθρωπιστική εκδοχή της πολιτικής.Είναι μια μεγάλη τιμή για το νησί μας, που καταφέρνει να διακριθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια πολύ σημαντική διαγωνιστική διαδικασία και με ‘’ανταγωνιστές’’ μεγάλους Δήμους από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Μόνη επιλογή στην σημερινή κατάσταση είναι η εξωστρέφεια και η δυναμική προσπάθεια της Σάμου μας να αποδείξει ότι μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει. Διακρίσεις όπως αυτή είναι προφανές ότι δίνουν προστιθέμενη αξία και στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας κάνοντας το πιο γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Το βραβείο αυτό αφιερώνεται στη μνήμη του Προέδρου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπη, Jean-Claude Frécon».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required