16 Μαΐ 2017

«Τα βατράχια» του Δ. Σίμου – Βιβλιοπαρουσίαση στο Μουσείο Οίνου

Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα"

Το απόγευμα του Σαββάτου, 13 Μαΐου, οι φίλοι της αστυνομικής λογοτεχνίας και όχι μόνο, που βρέθηκαν στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Οίνου του ΕΟΣΣ, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με έναν εκπληκτικό πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα που ήδη «ταράζει τα νερά» με το πρώτο του μυθιστόρημα, «Τα Βατράχια». Ο 29χρονος Δημήτρης Σίμος, αν και προέρχεται, όσον αφορά τον επαγγελματικό στίβο, από τον τομέα των οικονομικών, διαθέτει εκπληκτική πένα. 





Από αριστερά Β. Λεκάτη, Ε. Κρητικού, Δ. Σίμος και Α. Φισφή

Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"



Το βιβλίο παρουσίασαν οι εκπαιδευτικοί Ερασμία Κρητικού και Βίκυ Λεκάτη ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η εκπαιδευτικός Αλεξία Φισφή. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις «ΟΣΤΡΙΑ», ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Κούρος, ο Ε.Ο.Σ. Σάμου και το Κέντρο Τύπου «Press & Snack». Ο Δημήτρης Σίμος απάντησε σε κάθε ερώτηση εκτός βέβαια από αυτές που θα οδηγούσαν στον... δολοφόνο. Στη συνέχεια υπόγραψε αντίτυπα του βιβλίου του και η βραδιά έκλεισε με υπέροχες γεύσεις γλυκών και λευκών κρασιών του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, με οικοδεσπότη τον αγαπητό Τίτο Φρατζή. Παρακάτω θα βρείτε την κριτική για το βιβλίο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» τον περσινό Αύγουστο. 



Τ. Φρατζής



"Το αστυνομικό μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου Δημήτρη Σίμου κερδίζει κοινό και εντυπώσεις

H επιλογή των εκδοτικών οίκων σε προσεγμένες μεταφράσεις ξένων έργων αστυνομικής λογοτεχνίας, προσέλκυσε μια πληθώρα αναγνωστών στα μονοπάτια αυτής της κατηγορίας. Ξένοι συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, Nesbo, Elroy, Lackberg, Larson και άλλοι, χαρακτηρισμένοι -εκτός από μετρ- ως «εμπορικοί» του είδους, έδωσαν την απαραίτητη ενθάρρυνση στον Έλληνα αναγνώστη που τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά αναζητεί αστυνομικά αναγνώσματα. Μέσα από όλη αυτήν την θετική συγκυρία, η ελληνική αστυνομική λογοτεχνία βγήκε ξανά στο προσκήνιο. Μια νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών, πείσμωσε να μας να αποδείξει πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ξένους συναδέλφους της- και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει περίφημα!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν: «Τα Βατράχια», του Δημήτρη Σίμου, από τις εκδόσεις Όστρια. Ένα αστυνομικό έργο που διαδραματίζεται στην περιοχή της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας, σηματοδοτώντας παράλληλα το ντεμπούτο του πολυμήχανου αστυνόμου Καπετάνου στην «χάρτινη» μάχη με το έγκλημα. Η πρωτοτυπία του συγγραφέα διατρέχει κάθε σελίδα του βιβλίου και δεν εξαντλείται μόνο στην πλοκή και τους χαρακτήρες. Ο Δημήτρης Σίμος τολμά να τοποθετήσει το σκηνικό εκτός Αθηνών, δημιουργώντας μια συναρπαστική ιστορία με καταιγιστική δράση πέριξ της Χαλκίδας. Η μεταφορά του σκηνικού εκτός πρωτεύουσας -και δη μάλιστα στην βροχερή επαρχία, δημιουργεί ένα σκηνικό επαρκώς noir, άριστα ατμοσφαιρικά ταιριαστό, με την εύρεση της σωρού ενός νεκρού κοριτσιού στα παγωμένα νερά του Ευβοϊκού.

Με αφετηρία τη δολοφονία μιας μαθήτριας δεκατεσσάρων ετών, κόρης ενός επιφανούς επιχειρηματία της Χαλκίδας, ξετυλίγεται το κουβάρι μιας αστυνομικής ιστορίας που απλώνει τα πλοκάμια της και τυλίγει ασφυκτικά τον αστυνόμο Καπετάνο μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε. Το θύμα, ένα κορίτσι ντυμένο συνέχεια στα μαύρα με μόνη παρέα την μουσική της, περιθωριοποιημένη από φίλους και συμμαθητές, ανασύρεται νεκρή από την θάλασσα, φορώντας μόνο τα εσώρουχα. Παράλληλα, αποτυπώνονται στο χαρτί κομμάτια της παιδικής ηλικίας δυο παιδιών από το μακρινό παρελθόν, προσθέτοντας μυστήριο και σασπένς στην εξέλιξη της πλοκής. Ίντριγκες, εκφοβισμοί, κυκλώματα, σιωπές, αποπροσανατολίζουν διαρκώς τις έρευνες και δίνουν τη δυνατότητα στον πραγματικό ένοχο να ξεφεύγει. Πόσο εύκολο είναι να αποκαλύψεις την αλήθεια σε μια κλειστή κοινωνία;

Ο Δημήτρης Σίμος, εμφανίζεται με μία ιστορία γεμάτη νοήματα και προβληματισμούς ακροβατώντας (επιτυχημένα) πάνω από το καυτό θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Εξαιρετική η πλοκή και η παράλληλη αφήγηση των δύο ιστοριών, με κεντρικό άξονα το έγκλημα στην Χαλκίδα του σήμερα και τη ζωή δυο παιδιών στο Αλιβέρι του χτες. Στις δύο ιστορίες βρίσκεις κοινά στοιχεία αλλά και διαφορές στην αντιμετώπιση του πόνου, της μοναξιάς, του φόβου και της ζωής εν γένει, που κάνουν την ανάγνωση ιδιαίτερα δυνατή και απολαυστική. Έντονη και τολμηρή επίσης η προσέγγιση που αγγίζει κοινωνικά και πολιτικά στρώματα, εμπλέκοντας αστυνομία, ναρκωτικά, πορνεία, ρατσισμό και εξουσία. Οι χαρακτήρες του έχουν βάθος και είναι ολοκληρωμένοι . Ο αστυνόμος Καπετάνος, χωρίς να βυθίζεται στην ακραία κατάθλιψη ,(χαρακτηριστικό των ηρώων της Σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας), παραμένει μία γνήσια Ελληνική φιγούρα ζωσμένη από τα οικογενειακά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Ο ίδιος ο συγγραφέας εναλλάσσει ανθρώπινες στιγμές με τη διήγηση σχεδόν ακραίου hardboiled επιστρατεύοντας μια εκπληκτικά ρεαλιστική αποτύπωση της συναισθηματικής κατάστασης των πρωταγωνιστών. Χωρίς υπερβολές και κουραστικές αναλύσεις, οι εικόνες και οι χαρακτήρες εμφανίζονται «ζωντανοί» μπροστά στον αναγνώστη. Είναι τόσο προσιτά και λιτά δομημένοι οι πρωταγωνιστές του, που ωθείσαι υποσυνείδητα να δημιουργήσεις «δεσμούς» μαζί τους.

Ο αστυνόμος Καπετάνος δεν έρχεται ως άλλος Σέρλοκ Χόλμς να λύσει δυσεπίλυτους γρίφους βασισμένος σ' ένα ασήμαντο στοιχείο. Είναι ένας συνηθισμένος Έλληνας αστυνόμος, που παλεύει με τις πληγές και τα λάθη του παρελθόντος, με τη διάλυση του γάμου του, με τις ενοχές του απέναντι στην ανατροφή του παιδιού του. Ομολογώ ότι με κέρδισε με το μοναδικό αυτοσαρκασμό του, τις φοβίες του, την έντονη συναισθηματικότητα, το φοβερό ένστικτο και τις ακλόνητες ηθικές αξίες του." 

Πηγή: protothema.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required