17 Μαΐ 2017

Αυλαία για το φεστιβάλ "Ηραία-Πυθαγόρεια"

Ξεκινά την Παρασκευή, 26 Μαΐου, για 11η χρονιά, το φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια». 

Το φεστιβάλ ανοίγει φέτος τις πύλες του με 3 κορυφαία ονόματα από το χώρο της επιστήμης.


Την Παρασκευή, 26 Μαΐου, στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου θα πραγματοποιηθεί ομιλία του κ. Νικόλαου Σπύρου, καθηγητή Αστρονομίας ΑΠΘ, με θέμα «Αρίσταρχος ο Σάμιος – Ίωνες Φιλόσοφοι και κοσμολογική Επιστήμη». Μέσα από πολύχρονη και ευδόκιμη πορεία σε όλες τις πανεπιστημιακές εξελικτικές βαθμίδες, εκδοτική και κοινωνική προσφορά και ερευνητικά ενδιαφέροντα πάνω σε πολλές θεματικές περιοχές ορισμένες εκ’ των οποίων είναι η Αστροφυσική, η Κοσμολογία, η Ιστορία της Αστρονομίας – Αρχαιοαστρονομία κ.α., ο Νικόλαος Κ. Σπύρου θα περιγράψει αναλυτικά την - ιστορικά και εθνικά - σημαντική συνεισφορά των αρχαίων Ιώνων Φιλοσόφων στη διαμόρφωση της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης και επιστημονικής – κοσμολογικής μεθόδου, με έμφαση σε αυτήν του Αρίσταρχου.

Τη Δευτέρα, 29 Μαΐου, στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου θα πραγματοποιηθεί ομιλία του κ. Χαράλαμπου Χ. Σπυρίδη, καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Παρακαταθήκαι Πυθαγόρου του Σαμίου, του πρώτου Όνομα και Ουσία  Φιλοσόφου». Ο Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης με διδακτική και ερευνητική δραστηριότητα σε πλείστες περιοχές εντός των οποίων συγκαταλέγονται η Φυσική, η Μουσική Ακουστική, η Αρχαία Ελληνική Μουσική και Φιλοσοφία, δεν θα κάνει μία ακόμα αναφορά στο βίο του σημαντικού Έλληνα φιλόσοφου, μαθηματικού, γεωμέτρη και θεωρητικού της μουσικής, αλλά θα αναλύσει για τα όσα άφησε ως παρακαταθήκη ο Πυθαγόρας.

Τέλος την Παρασκευή, 9 Ιουνίου, στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου θα πραγματοποιηθεί ομιλία του κ. Μανώλη Πλειώνη, καθηγητή Φυσικής του ΑΠΘ και Διευθυντή και Πρόεδρου του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με θέμα «Το σκοτεινό Σύμπαν». Με ερευνητικά ενδιαφέροντα που σχετίζονται με Παρατηρησιακή Κοσμολογία, Μεγάλης Κλίμακας Δομή του Σύμπαντος και Εξωγαλαξιακή Αστροφυσική και με  πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο, ο  κ. Πλειώνης θα μιλήσει για της άγνωστης μορφής  Ύλη και Ενέργεια του Σύμπαντος, οι οποίες σύμφωνα με αστρονομικές παρατηρήσεις αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος αυτού. Θα συζητηθούν οι επιστημονικές ενδείξεις για την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής Ύλης, καθώς και η πιθανή φύση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required