10 Ιουν 2017

"Η Σάμος του χτες" του Νίκου Νόου - Με τα καΐκια στο Ηραίον

Μετά τον πόλεμο και για αρκετό διάστημα, οι μεταφορές ανθρώπων και εμπορευμάτων, από Πυθαγόρειο για τον οικισμό Ηραίον και των άλλων οικισμών της ευρύτερης περιοχής, γινόταν με πλοιάρια, μικρά καΐκια. Οι δρόμοι την εποχή του 1950-1960, βρισκόταν σε άθλια κατάσταση, έτσι η επικοινωνία του οικισμού, με το Πυθαγόρειο, γινόταν με πλοιάρια από την θάλασσα.
 
Αυτός ο μικρός παράκτιος διάπλους, εκτός από την πρακτική του πλευρά, είχε και την αισθητική του ομορφιά, που υπολόγιζαν περισσότερο οι ξένοι τουρίστες, όταν ήθελαν να επισκεφθούν τον οικισμό και το ναό της Ήρας. Στην πορεία της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού μας, ο ναός της Ήρας, βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού σχεδόν, για πολλά χρόνια, ήταν το μοναδικό αρχαίο μνημείο, προσιτό στους επισκέπτες. 


Στην φωτογραφία, ένα μικρό καΐκι, με επιβάτες από το Πυθαγόρειο, ετοιμάζεται για την αποβίβαση. Ο οικισμός περιμένει τους πρώτους τουρίστες. Με το Δάσος των πεύκων, τα καταπράσινα βουνά, τη γαλάζια απεραντοσύνη της θάλασσας, με τις αμμουδιές και τις ψαροταβέρνες και την μοναδική Κολώνα, να υψώνεται σαν κράχτης, στο ναό της Ήρας, που αποτελούσε, μαζί με το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, το μοναδικό πόλο έλξης, για την προσέλευση τουριστών στη Σάμο.

Από την Έντυπη έκδοση



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required