14 Ιουν 2017

"Η Σάμος του χτες" του Νίκου Νόου. Η λήξη της σχολικής περιόδου - Ο θίασος επί σκηνής

Η σχολική χρονιά είναι στο τέλος της. Μετά τις γυμναστικές επιδείξεις των Γυμνασίων στο Εθνικό Στάδιο, ακολουθούν οι γυμναστικές επιδείξεις σε όλα τα Δημοτικά σχολεία του νησιού μας. Πολλά σχολεία έχουν θαυμάσια μικρά γήπεδα, όπου τα νέα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με την άθληση και τη γυμναστική, σε χωματένιες αυλές, με πολλά δέντρα και παρτέρια, που φροντίζουν τα ίδια τα παιδιά με καθοδήγηση του δασκάλου ή της δασκάλας.


Όσα σχολεία δεν έχουν δικό τους γήπεδο, οι μαθητές πηγαίνουν για άθληση και επιδείξεις σε ανοιχτά οικόπεδα, αλάνες, σε κάποιο χέρσο χωράφι ή ακόμα και σε κάποιο δρόμο. Τα οχήματα που κυκλοφορούν είναι ελάχιστα και δεν δημιουργείται πρόβλημα από την προσωρινή κατάληψη του δρόμου. Μετά τις γυμναστικές επιδείξεις ακολουθούν αθλητικοί αγώνες και αθλητικά παιχνίδια, όπως οι περίφημες σακουλοδρομίες που διασκεδάζουν και τους μικρούς μαθητές και τους επισκέπτες. Περισσότερο τα Δημοτικά σχολεία ρίχνουν το βάρος της σχολικής χρονιάς που φεύγει σε θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις διαφόρων χειροτεχνημάτων.

Στη φωτογραφία, έτος λήψης 1970, παρουσιάζουμε τη θεατρική ομάδα του 2ου Δημοτικού σχολείου στο Βαθύ, λίγο μετά το τέλος της παράστασης. Στη θεατρική σκηνή ο θίασος των μικρών μαθητών ποζάρει για μια αναμνηστική φωτογραφία, μαζί με το δραστήριο δάσκαλο Φωκίων Χριστοδουλάκη. Σήμερα, μετά πενήντα περίπου χρόνια, οι μικροί μαθητές της θεατρικής ομάδας του σχολείου είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, επιστήμονες, εργάτες του λόγου και της τέχνης και των γραμμάτων.

Προπολεμικά στο 2ο Δημοτικό σχολείο λειτουργούσε συσσίτιο για τους φτωχούς μαθητές όλων των σχολείων της πόλης. Στο ίδιο σχολείο υπήρχε αίθουσα και μηχανήματα προβολής κινηματογράφου, όπου παρουσίαζε επίκαιρα ενημερωτικά έργα εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.

Από χρόνια το σχολείο αυτό έπαψε να λειτουργεί, όπως και πολλά άλλα σχολεία του νησιού μας.

Από την Έντυπη έκδοση


Πατήστε στη φωτογραφία για μεγέθυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required