29 Ιουν 2017

Η υφυπουργός Οικονομικών για το ΦΠΑ στα νησιά και στο φόρο διαμονής

Στο θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά και στο φόρο διαμονής αναφέρθηκε η υφυπουργός Οικονομικών, Κ. Παπανάτσιου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή, Δημήτρη Κρεμαστινού.

Ο κ. Κρεμαστινός στην ερώτησή του ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν η Κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει το φορολογικό καθεστώς του ΦΠΑ και το φόρο νυχτερινής διαμονής στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαιτέρως στα νησιά που είναι όμορα προς την Τουρκία, δηλαδή που έχουν ανταγωνισμό.
Η υφυπουργός Οικονομικών απάντησε πως δεδομένου ότι η κατάργηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση έχει ανασταλεί μέχρι το τέλος του έτους, τυχόν παράταση της εφαρμογής του ευνοϊκού καθεστώτος θα κριθεί εκείνη τη χρονική στιγμή με βάση τα τότε δημοσιονομικά δεδομένα και τις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες των συγκεκριμένων νησιών.

«Θα πρέπει, επιπλέον, να σημειωθεί ότι η Οδηγία 2006/112 που ενσωματώνει τα δικαιώματα της Ελλάδας να εφαρμόσει καθεστώς ειδικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης και της απόστασης των νησιών από την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ισχύ. Και η Ελλάδα σε καμμία περίπτωση δεν απεμπολεί αυτό το δικαίωμά της.

Θέλω να υπενθυμίσω και πάλι ότι η Κυβέρνηση διά μέσω του Πρωθυπουργού έχει ανακοινώσει την επεξεργασία αντισταθμιστικών μέτρων που θα ισοσταθμίζουν τις απώλειες που υφίσταται ο μόνιμος κάτοικος των νησιών, από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού για θέματα νησιωτικότητας, μελετά και σχεδιάζει τη λήψη ειδικών οικονομικών μέτρων, άμεσα, για τους νησιώτες.

Επιπλέον, ως προς τον φόρο διαμονής θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ισχύσει από 1.1.2018 και επομένως για την επόμενη τουριστική περίοδο. Ως εκ τούτου, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα και οι τυχόν επιπτώσεις του μέτρου θα φανούν στο τέλος του επόμενου έτους και τυχόν αναπροσαρμογή της νομοθεσίας θα συζητηθεί με βάση αυτά τα αποτελέσματα.

Θα πρέπει, εξάλλου, να γνωρίζετε ότι ανάλογος φόρος επιβάλλεται από τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως, δεν τίθεται θέμα ανταγωνιστικότητας καθώς είναι και στη χώρα μας κοινή πρακτική», είπε η υφυπουργός Οικονομικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required