9 Ιουλ 2017

Η ομιλία του καθηγητή Ιωάννη Μάζη στη Σάμο


Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα"
Με μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία-διάλεξη του καθηγητή Γεωπολιτικής κ. Ιωάννη Μάζη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της κίνησης πολιτών «Σάμος SOS», το βράδυ της Τετάρτης, 5 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.
Ο κ. Μάζης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστός στο Πανελλήνιο από τις Γεωπολιτικές του αναλύσεις, τις απόψεις του επί των Εθνικών θεμάτων και το πλούσιο συγγραφικό του έργο, προσκλήθηκε και φιλοξενήθηκε από τη «Σάμος SOS».




Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Νίκος Μάρκου ο οποίος τόνισε στην αρχή ότι χρειάζεται η βαθύτερη γνώση πάνω στα θέματα της Μέσης Ανατολής καθώς και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, ώστε να τεκμηριώνεται ο πατριωτικός λόγος της «Σάμος SOS», η ορθότητα των απόψεών της και η συνέχιση του αγώνα που δίνουμε οι Σαμιώτες για την αποτροπή των κινδύνων του νησιού μας.


Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα"


Ο κ. Βασίλης Βασιλείου επίτιμο μέλος και πρωτεργάτης της κίνησης «Σάμος SOS», επιμελήθηκε, παρουσίασε και προλόγισε, το νέο βιβλίο του κ Μάζη, με τίτλο, «Γεωπολιτική και Γεωστρατηγικές της Συριακής κρίσεως».

Για το συγγραφικό έργο του καθηγητή, μίλησε ο κ. Φραγκούλης εκ μέρους του εκδοτικού οίκου «Λειμών».

Ο κ. Μάζης, με προσιτό και εκλαϊκευμένο τρόπο, αναφέρθηκε στις βασικές έννοιες της γεωπολιτικής επιστήμης και έδωσε ένα πραγματικό μάθημα για τη διαμόρφωση του κόσμου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων και των περιφερειακών δυνάμεων μέχρι σήμερα.

Έκανε λεπτομερή αναφορά και εξήγησε την Συριακή κρίση, την εμφάνιση του ISIS, το Κουρδικό ζήτημα, την αποσταθεροποίηση των Αραβικών κρατών, την ανάπτυξη της τρομοκρατίας μέσω εξτρεμιστικών-ισλαμιστικών οργανώσεων.

Από αριστερά: Ν. Μάρκου, Φραγκούλης, Β. Βασιλείου, Ι. Μάζης (Φωτογραφίες: "Σαμιακόν Βήμα")


Στην ομιλία του ανέλυσε τα γεωπολιτικά συγκρουόμενα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή μας, τις επιδιώξεις ελέγχου των πετρελαίων, των αγωγών μεταφοράς και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Συνέδεσε όλα τα παραπάνω με τα ζητήματα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, τον ρόλο της Κύπρου και τόνισε τα προβλήματα που δημιουργεί η μεταναστευτική κρίση, καθώς κι ο ρόλος των Ευρωπαϊκών χωρών στην εκμετάλλευση του προσφυγικού στοιχείου.

Ο κ. Μάζης, παρά το προχωρημένο της ώρας, απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και καταχειροκροτήθηκε από το Σαμιακό κοινό, που πραγματικά ενθουσιάστηκε με την εμπεριστατωμένη και τέλεια ανάλυση.

Τέλος, προέτρεψε τους συμπολίτες μας, να ευαισθητοποιούνται και ευχήθηκε στη «Σάμος SOS» να συνεχίσει τον αγώνα της που άπτεται των κρίσιμων κοινωνικών και εθνικών θεμάτων.

Από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την προηγούμενη μέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο "Σάμος" (Φωτό: "Σαμιακόν Βήμα")

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required