28 Ιουλ 2017

Η φυγή των ΜΚΟ χτυπά καμπανάκι στα hotspots

Κλειστά τα χαρτιά της επιμένει να κρατά η κυβέρνηση για το πώς και πού θα γίνουν εκατοντάδες προσλήψεις από το Δημόσιο, στις προσφυγικές δομές των νησιών από τις οποίες αποχωρούν οι ΜΚΟ.


Οι ανάγκες σε προσωπικό εμφανίζονται αυξημένες, καθώς οι τελευταίες ΜΚΟ θα έχουν απομακρυνθεί την 1η Αυγούστου από τα hotspots και τις άλλες δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπου επισήμως φιλοξενούνται πάνω από 15.000 άτομα, ενώ ήδη εμφανίζονται τεράστια κενά σε προσωπικό ιατρικών και άλλων κρίσιμων ειδικοτήτων. Την ίδια στιγμή, οι αφίξεις νέων προσφύγων και μεταναστών αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα να ξεσπούν συχνά ταραχές όπως συνέβη και την περασμένη εβδομάδα.


Παρά ταύτα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας που συμμετείχε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου σε «ευρωπαϊκό» έδαφος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις προσλήψεις που θα γίνουν, αρκούμενος να υποσχεθεί ότι τα κενά θα είναι μικρής διάρκειας («μίας εβδομάδας έως 15 ημερών»), θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες του Δημοσίου αλλά σε γρήγορη μορφή (!) και τα κενά «δεν θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία των φιλοξενουμένων». Ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία, παρά τις επίμονες και αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι δεν τα έχει, καθώς η χθεσινή συνέντευξη Τύπου «είχε άλλο θέμα»…


Οντως, η συνέντευξη που διοργανώθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα είχε στόχο να αναδείξει ως «μεγάλη επιτυχία» το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα, το οποίο επεκτείνεται προκειμένου να μειωθούν και οι καταυλισμοί. Στην εκδήλωση πρωταγωνίστησαν δύο Ευρωπαίοι επίτροποι, ο επί θεμάτων Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης και ο επί της Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ εμφανής ήταν η προσπάθεια να αποδοθούν τιμές στο πρόσωπο των δημάρχων που συνεργάστηκαν στην εφαρμογή του προγράμματος στέγασης σε διαμερίσματα. Μοιραία, όμως, η «μαγική εικόνα» της επιτυχημένης διαχείρισης θάμπωσε όταν επιχειρήθηκαν απαντήσεις σε ορισμένα θέματα.


Αναλυτικότερα: 


Ενοικιαζόμενα διαμερίσματα


-Ο Χρήστος Στυλιανίδης μίλησε για το πρόγραμμα ESTIA (93,5 εκατομμύρια ευρώ) μέσω του οποίου θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που ζουν σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, για να φθάσει τους 30.000 ως το τέλος του 2017. Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία 20.000 θέσεων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα τον Νοέμβριο του 2015, αλλά χρειάστηκαν 18 μήνες για να επιτευχθεί, παρά το γεγονός πως υπάρχουν χιλιάδες άδεια διαμερίσματα. Τώρα, τίθεται ως στόχος η αύξηση στις 30.000 μεταξύ των οποίων και 2.000 θέσεις στην Κρήτη. Αυτές οι θέσεις έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο χειμώνα, αλλά έως τώρα έχουν εγκατασταθεί εκεί περίπου 80 άτομα αν και έχουν βρεθεί θέσεις για 780. Στη διαχείριση του προγράμματος θα συνεχίσει να έχει κεντρικό ρόλο η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της οποίας Φ. Λεκλέρκ είπε πως γίνονται νέες επαφές με δημάρχους όπως σε Λάρισα, Καρδίτσα και Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα.


-Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και μία ακόμη δράση συνολικού προϋπολογισμού 57,6 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θα χορηγούνται σε όλους τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα προκαθορισμένα μηνιαία χρηματικά ποσά μέσω ειδικής κάρτας. Με αυτήν θα μπορούν να προμηθεύονται τα απαραίτητα τρόφιμα, φάρμακα και να μετακινούνται με τα μέσα συγκοινωνίας, καλύπτοντας έτσι τις βασικές τους ανάγκες και ενισχύοντας επιπλέον την τοπική οικονομία. Ο κ. Μουζάλας είπε ότι τα ποσά αυτά θα είναι ίδια με εκείνα που χορηγούνται «στους φτωχούς Ελληνες». Ωστόσο, ο κ. Λεκλέρκ τόνισε ότι για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα θα πρέπει οι πρόσφυγες να αποκτήσουν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.


Αυστηρή σύσταση

-Μέσα από αυτά τα δύο νέα προγράμματα στέγασης και παροχής μετρητών θα διανεμηθούν πρόσθετοι πόροι ύψους 151 εκατ. ενώ, όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος το σύνολο των πόρων που έχουν διατεθεί πλέον στην Ελλάδα για το προσφυγικό έχουν φθάσει τα 1,3 δισ. ευρώ. Ο κ. Αβραμόπουλος δεν παρέλειψε, πάντως, να προβεί σε αυστηρή σύσταση να γίνουν από τώρα οι προετοιμασίες εν όψει του χειμώνα, τονίζοντας ότι εικόνες σαν εκείνες του περασμένου Ιανουαρίου «πρέπει να μην επαναληφθούν».


-Οι ομιλητές παραδέχθηκαν το πρόβλημα της έντασης που επανεμφανίζεται στα νησιά και ειδικά τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο. Ο κ. Μουζάλας συσχέτισε την ένταση με τις αφίξεις από την Τουρκία. Είπε για παράδειγμα ότι έγιναν εργασίες ώστε η Μόρια να χωρά με αξιοπρέπεια 2.200 άτομα, αλλά όταν οι φιλοξενούμενοι έγιναν 3.000, η δομή έπαψε να είναι λειτουργική. Για να δικαιολογήσει το πρόβλημα, ο κ. Μουζάλας έφυγε από την κοινή γραμμή απόδοσης τιμών στους δημάρχους και επέρριψε ευθύνες σε όσους αρνήθηκαν να δημιουργηθούν στα νησιά προαναχωρησιακά κέντρα κλειστού τύπου έξω από τα κέντρα υποδοχής.


-Αίσθηση προκάλεσε όμως και η απάντηση που επιχείρησε ο κ. Μουζάλας στο θέμα του πραγματικού αριθμού των φιλοξενουμένων στα νησιά. Αρχικά είπε πως επιτεύχθηκε η νόμιμη μεταφορά περίπου 8.500 ατόμων από τα νησιά στην ενδοχώρα, για να επιτευχθεί αποσυμφόρηση. Εάν αυτοί δεν είχαν απομακρυνθεί, στα νησιά θα υπήρχαν δηλαδή πάνω από 23.500 άτομα. Στη συνέχεια, ο υπογράφων ρώτησε τι αφορά ο αριθμός των 6.660 ατόμων που εμφανίζονται στην τακτική κυβερνητική καταγραφή ως «αιτήματα προκαταγραφής ασύλου στα νησιά που έχουν αρχειοθετηθεί». Ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι αυτοί «δεν δικαιούνται μεταφοράς στην ενδοχώρα», «είναι υποψήφιοι για επιστροφή» και δεν έχουν ανταποκριθεί στις κλήσεις για τη διαδικασία ασύλου. Από την απάντηση του υπουργού θα μπορούσε να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι 6.660 είναι ακόμα στα νησιά ως μέρος των 15.090 που φιλοξενούνται σε δομές. Το πιθανότερο είναι όμως μεγάλο μέρος τους να έχει εξαφανισθεί σε άγνωστη κατεύθυνση… 



Άρης Χατζηγεωργίου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή:  http://www.eleftherostypos.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required